Veel legacy systemen die vervanging moeten worden zijn AS/400 IBM systemen.

AS/400 IBM systemen slim vernieuwen met low-code

door: Pim van Westen

“Bij vernieuwing zijn AS/400 systemen compleet te vervangen of kunnen goede elementen een nieuwe functie krijgen.”

Bij veel legacy systemen die aan vervanging toe zijn, gaat het om AS/400 IBM systemen (ook wel bekend als Iseries, IBM System i of IBM i). Na jarenlange trouwe en solide dienst ontstaat vaak de noodzaak om zo’n AS/400 machine te vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat klanten of interne gebruikers de IT-afdeling vragen om nieuwe toepassingen die met een AS/400 systeem niet mogelijk zijn of té complex worden. Naast complete vervanging is er nog een interessante optie: goede onderdelen van het bestaande systeem hergebruiken en integreren in een nieuwe low-code omgeving.

Waarom AS/400 systeem vervangen?

Het vervangen van verouderde legacy software is een belangrijke voorwaarde voor nieuwe innovaties en groei. We weten allemaal dat we met RPG op een AS/400 niet kunnen voldoen aan de vraag naar browser-gebaseerde toepassingen. Maar er is nog een probleem: de kennis van traditionele programmeertalen (zoals RPG of Cobol) wordt schaars en in de praktijk blijkt dat de documentatie van oude maatwerksystemen vaak minimaal is bijgehouden. Zo wordt de kennis niet goed geborgd in een organisatie en groeit de afhankelijkheid voor deze vaak cruciale kernsystemen.

Toch geen ‘end of life’ voor AS/400 IBM systeem?

Wie kiest voor vernieuwing heeft op hoofdlijnen twee keuzes. Het hele systeem compleet vervangen óf kiezen voor een geleidelijke overstap in uw eigen tempo. Vaak blijkt de overstap naar een compleet nieuw systeem niet het meest interessant. En waarom zou u geen gebruik blijven maken van de goede elementen in uw bestaande AS/400 IBM systeem (of een ander legacy systeem)? Bij Synobsys hebben we hiervoor een speciale migratiestrategie ontwikkeld. Met als uitgangspunt: Wat goed is, kan blijven.

Hoe werkt dat dan?

Onze migratiestrategie is mogelijk dankzij een low-code ontwikkelplatform (OutSystems) dat naadloos integreert met bestaande (IBM) systemen zoals AS/400. Als dedicated OutSystems partner hebben wij zelf een OutSystems-integratie gerealiseerd voor verouderde maatwerk systemen. Zo kunt u binnen OutSystems werken met database-objecten alsof ze ontwikkeld zijn met OutSystems. In werkelijkheid zijn het gewoon uw bestaande bestanden en objecten die u nu gebruikt binnen uw RPG of Cobol applicaties. Hierdoor is geen kostbare synchronisatie, conversie of replicatie van data nodig!

In de periode dat u gefaseerd overgaat, maakt de nieuw ontwikkelde software eenvoudig gebruik van uw bestaande database, waardoor mutaties aan beide kanten doorgevoerd en opgevraagd kunnen worden. De migratiestrategie voorziet ook in koppelingen door services.

Zelf doen, laten doen of samen?

Op deze manier hoeft u systemen niet per se compleet te vervangen en kunt u tóch voldoen aan de nieuwe wensen van klanten en gebruikers. En waar u ook voor kiest – wel compleet vervangen of onderdelen vernieuwen en delen hergebruiken – dit kunt u zelf doen, het laten doen of het samen met ons doen. Dat maakt voor ons niet uit. Onze experts adviseren ook over welke aanpak het meest interessant is voor uw organisatie.

Slim innoveren met een legacy systeem?

Belangrijke tips en een stappenplan vind je in onze whitepaper en blogs!

Ook interessant?

Standaard legacy systeem wordt al snel hybride software.

Legacy systeem vervangen met standaard, maatwerk of hybride software?

Wanneer organisaties verouderde legacy systemen vervangen, staan ze al snel voor de keuze: wordt het standaard of maatwerk software? Of een mengvorm? In veel gevallen blijkt zo’n hybride tussenvorm de meest interessante oplossing. Zolang je maar goed weet, welke onderdelen je in de standaard- of maatwerk-laag benut.

Meer lezen
Met OutSystems is het vervangen van legacy software en systemen veel eenvoudiger geworden.

Grote voordelen OutSystems bij vervangen van legacy software

Dankzij het low-code platform OutSystems is het vervangen van legacy software een stuk eenvoudiger geworden. Vooral omdat het ontwikkelteams helpt om aanzienlijk sneller te werken zonder dat dit ten koste gaat van de ontwikkelkwaliteit. Ook is het mogelijk geworden om sneller aanpassingen door te voeren. Deze voordelen helpen direct om de grootste knelpunten bij vervangingstrajecten bij organisaties weg te nemen.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief