Vergeet rol IT niet bij digitale transformatie

door: Pim van Westen

"Geef IT een goed gefaciliteerde rol in de digitale transformatie."

Veel organisaties zijn momenteel sterk in de ban van hun digitale transformatie. Ze vinden zichzelf opnieuw uit, veranderen bedrijfsprocessen, gaan agile werken en aan de slag met nieuwe applicaties. De digitalisering is belangrijk, maar ook ingewikkeld. Er zijn voor de digitale transformatie op veel verschillende gebieden beslissingen en maatregelen nodig. Daardoor kunnen al snel belangrijke schakels vergeten worden. Opvallend genoeg sneeuwt de rol van IT hierbij vaak onder.

Wat is digitale transformatie?

Laten we even beginnen bij het begin. Wat is de digitale transformatie, waar zoveel bedrijven en organisaties momenteel de mond vol van hebben? Een eenduidige definitie bestaat (nog) niet, maar kort gezegd komt het hierop neer: het is een belangrijke stap in onze huidige digitale evolutie, waarbij zakelijke activiteiten, werkprocessen, klantprocessen, competenties en bedrijfsmodellen worden aangepast om nieuwe technologie optimaal te kunnen benutten.

Van digitalisering naar digitale transformatie

De digitale transformatie gaat veel verder dan alleen digitalisering. Om de mogelijkheden van nieuwe technologie goed te benutten, moet je de bedrijfsprocessen wel eerst digitaliseren. Daarvoor moet je ze eerst optimaliseren. “Want wie slechte processen digitaliseert, krijgt slechte digitale processen”, typeerde Arthur Docters van Leeuwen al eens heel raak, als voorzitter van een commissie die de IT bij de overheid doorlichtte. Voor goede IT processen moet je kritisch kijken hoe je werkprocessen verlopen en waarom. In de praktijk krijgen bij digitale transformaties naast medewerkers ook klanten en leveranciers vaak een (steeds) grotere rol in de bedrijfsprocessen.

Sterke focus op het business verandertraject

Organisaties moeten voor hun digitale transformatie hun businessmodel en zakelijke processen veranderen en zichzelf opnieuw uitvinden. Dat is een flinke stap, merken wij dagelijks als wij onze klanten helpen bij het digitaliseren van hun processen. De applicaties die wij daarvoor ontwikkelen, zijn ‘slechts’ hun tools. De complexiteit zit in de stap daarvoor: het aanpassen van de interne processen en de keuzes die daarvoor nodig zijn. Waar moet de business heen? Wie leiden de transformatie? Wanneer doe je wat? Hoe financier je de transitie, zodat je flexibel blijft en de vaart erin houdt? En oh ja: wat is de rol van de IT-afdeling? Deze zaken (en meer) moeten vooraf goed overdacht worden.

Duidelijke keuzes op alle gebieden

Volgens adviesbureau McKinsey loopt maar liefst 70 procent van de transformatieprogramma’s uit op een teleurstelling. Vooral omdat niet op alle gebieden duidelijke keuzes gemaakt worden. Dat is niet nodig en zeer riskant, want uiteindelijk is de beoogde digitale transformatie van levensbelang. Met de focus van organisaties op hun business veranderingstraject, zien wij vooral vaak dat organisaties de rol van hun afdeling IT dreigen te vergeten. Waar het samenbrengen van business en IT voor veel organisaties al een uitdaging is, gaat het gezamenlijk realiseren van oplossingen nog een stap verder. Daar moet je vooraf dus ook goed bij stilstaan om de transformatie wél succesvol te maken.

Veranderende rol IT bij digitale transformatie

Een digitale transformatie is niet alleen een verandering van je business, maar ook een technische verandering. Kijk dus ook goed welke stappen de IT-afdeling daarvoor moet zetten. Wat betekenen de nieuwe technologieën voor hen? Op welke gebieden ontstaan nieuwe kennisbehoeftes bij IT? En hoe kan IT de vaart erin houden om de vaak gewenste korte tijd tussen ontwerp en beschikbaarheid (time to market) te waarborgen? Dat is vaak ook nieuw voor IT-afdelingen.

Digitale transformatie in de praktijk

In onze dagelijkse praktijk zien we gelukkig vaak hoe het ook kan: een IT-manager die met duidelijke keuzes zijn (of haar) afdeling een goed gefaciliteerde rol geeft in de digitale transformatie van de organisatie. Onlangs heeft een klant van ons het werkproces van een van de buitendiensten gedigitaliseerd. De grote uitdaging die bij de uitrol op de IT-afdeling afkwam, was het ontwikkelen van mobiele toepassingen en de aansluiting daarvan op het backend systeem. Door de duidelijke keuze om daarbij gebruik te maken van moderne tools (in dit geval OutSystems) en onze hulp is de stap naar de nieuwe technologie snel en succesvol gezet.
De inzet van een low code platform helpt om IT-afdelingen eenvoudiger en sneller klaar te stomen voor een nieuwe rol en nieuwe technologie. Hierover binnenkort meer!

De antwoorden en oplossingen verschillen uiteraard per organisatie en per transformatietraject. Wie ook hierbij tijdig stilstaat en de IT-behoeften bespreekbaar maakt, vergroot de kans op een succesvol traject meteen al aanzienlijk.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Keuze platformen cruciaal bij low-code app ontwikkeling

Low-code applicatie ontwikkeling en webdevelopment is zeer gewild. Vooral door de behoefte aan een korte time to market en agile app ontwikkeling. Dankzij low-code platformen zoals OutSystems is zelf programmeren minder vaak nodig. Zeer waardevol bij een digitale transformatie. Maar wat is het juiste platform?

Meer lezen

Meerwaarde van IT blijft onbenut door slechte relatie met directie

Voor de digitale transitie van organisaties wordt vaak onvoldoende geprofiteerd van de meerwaarde van IT. Vooral door de gebrekkige relatie tussen de IT-afdeling en de directie van bedrijven en organisaties. Hierdoor worden IT-doelstellingen niet goed afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen. 

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief