Hoe verandert Artificial Intelligence (AI) uw software ontwikkeling?

door: Pim van Westen

"Artificial Intelligence, een hype of de toekomst?"

Artificial Intelligence (AI) heeft steeds meer invloed in ons leven en werk. Ook voor software ontwikkeling en business applicatie ontwikkeling biedt Kunstmatige Intelligentie volop kansen. Voor het gebruik binnen business applicaties, maar ook bij de software ontwikkeling zelf. Dat laatste kan bijvoorbeeld heel goed met OutSystems als platform voor applicatie ontwikkeling.

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

Artificial Intelligence (AI) of Kunstmatige Intelligentie is allang geen toekomstmuziek meer. Het zit al in onze smartphone en in steeds meer intelligente elektronica in huis of in de werkomgeving. Het helpt ons ook bij het winkelen of het stellen van medische diagnoses. Maar wat is AI precies? Het is kortgezegd een proces waarbij computers taken uitvoeren, waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Artificial Intelligence en software ontwikkeling gaan dus al snel hand in hand.

De grondlegger van AI en het werken met intelligente machines is de Britse computerwetenschapper, wiskundige en cryptoanalist Alan Turing. Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland aan het automatisch decoderen van het Duitse berichtenverkeer. Je kent het wellicht uit de prachtige film The Imitation Game

Voorbeelden van Artificial Intelligence

Er worden twee soorten AI onderscheiden. De narrow variant zien we al volop om ons heen: in zoekmachines, spraak- of gezichtsherkenning, spamfilters, robotstofzuigers of videogames, waarin karakters leren van jouw keuzes. Of denk aan slimme apparaten – zoals een thermostaat – die gedragspatronen herkennen en zich aanpassen aan je gedrag. Andere voorbeelden zijn slimme tools die patronen signaleren voor onderzoek of het analyseren van big data.

Dan is er ook nog de verdergaande general variant. Dit is volledig ontwikkelde AI die in de toekomst los van de mens kan bestaan. Dat klinkt nu nog als science fiction, maar het kan in de nabije toekomst zomaar realiteit zijn. Ook hiervoor gaan software ontwikkeling en Artificial Intelligence straks samen.

Voorbij de angst voor het onbekende

Veel grote, baanbrekende innovaties worden vooraf bejubeld én deels bekeken met argusogen. De verdergaande general variant van AI klinkt voor velen nu ook nog gewoon ‘eng’. Vooral omdat het voor mensen minder controleerbaar lijkt te worden. Toch zal ook dit soort kunstmatige intelligentie over een tijd ongetwijfeld stapsgewijs geadopteerd worden.

Ook bij de narrow variant worden nog kanttekeningen geplaatst die zorgen voor discussie. Bijvoorbeeld als het gaat over de impact van automatisering en robotisering (met AI) op de werkgelegenheid. Vaak wordt dan wel berekend hoeveel banen dit kost, maar niet hoeveel nieuw werk dit juist oplevert. In mediaberichten worden belangrijke nuances uit rapporten van PwC of McKinsey nogal eens weggelaten, waardoor een te negatief beeld ontstaat over deze nieuwe ontwikkelingen. In dit artikel schetst Andy Cotgreave (Technical Evangelist Director bij Tableau) mooi hoe ICT-beslissers mediaberichten het best kunnen beoordelen om de ontwikkelingen goed afgewogen in beeld te krijgen.

Software development met Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence heeft ook zijn intrede gedaan in de software development, door intelligentie toe te voegen aan de ontwikkelomgeving waar een ontwikkelaar mee werkt. Met een low code platform als OutSystems biedt dat voordelen op twee gebieden. Allereerst voor het ontwikkelen van slimme functionaliteiten binnen business applicaties. Daarin is het mogelijk om functionaliteiten van verschillende service providers op het gebied van AI (zoals Microsoft Azure Coginitve Services of de Watson Services van IBM) eenvoudig te integreren in business applicaties. Zo wordt bij software ontwikkeling gebruikgemaakt van de AI die deze services kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan spraakherkenning, imageherkenning of relevantieherkenning in tekst.

Ook Mendix voorziet dat er in 2019 slimmere applicaties worden ontwikkeld door de opmars van AI-gedreven low-code. En dat IoT-leveranciers veel meer gaan investeren in het bieden van geïntegreerde services. Lees hier meer over hun verwachtingen.

Optimalisatie software ontwikkelprocessen met AI

Bij Synobsys werken we vooral veel met OutSystems als ontwikkelplatform. Bij de softwareontwikkeling zorgt de AI in OutSystems ook voor het optimaliseren van ontwikkelprocessen. Zoals de ondersteuning van ontwikkelaars bij hun programmeerwerk. Daarin worden bergen met (software development) patronen onderzocht en wordt voorspeld wat de volgende actie in de software zou kunnen zijn.

Zo wordt het hele ontwikkelproces geoptimaliseerd en daardoor beter, sneller en efficiënter. En dat werkt niet alleen in het voordeel van ons als ontwikkelaar, maar het komt ook direct ten goede aan onze opdrachtgevers en de software die wij voor hen ontwikkelen. Meer over het optimaliseren van software ontwikkelprocessen met AI in OutSystems vind je hier.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Voordelen OutSystems 11 vs OutSystems 10 maken groot verschil

OutSystems lanceerde recentelijk een nieuwe versie van het eigen platform voor low code applicatie ontwikkeling (OutSystems 11). Deze nieuwe versie maakt een einde aan een groot probleem van IT-beslissers: de afhankelijkheid van legacy-systemen om data te ontsluiten. Versie 11 biedt waardevolle mogelijkheden om verouderde legacy software te ontsluiten en te moderniseren. Maar OutSystems 11 biedt veel meer voordelen. Als OutSystems partner hebben wij de nieuwe mogelijkheden en de verschillen met OutSystems 10 voor u op een rij gezet.

Meer lezen

Uitdagingen digitale transitie veranderen voor organisaties

De digitale transitie van bedrijven en organisaties in Nederland is in volle gang. Daarmee verschuiven ook de uitdagingen voor organisaties van de visie- en besluitvorming naar de uitvoering. Dat is duidelijk zichtbaar in recent internationaal monitoringsonderzoek.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief