Hulp bij digitaliseren MKB met hybride software oplossingen
Hulp bij digitaliseren MKB met hybride software oplossingen

door: Pim van Westen

“Een low-code platform zoals OutSystems is extra waardevol als hulp bij het digitaliseren van MKB-bedrijven.”

Veel bedrijven in het MKB hebben hulp nodig bij het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen voor hun digitale transitie. Bij deze ontwikkeling wordt vooral gedacht aan grote financiële instellingen en internationale bedrijven, maar juist bij het midden- en kleinbedrijf liggen de grootste kansen én uitdagingen. Naast advies en hulp bij de digitalisering van het MKB bieden ook hybride software oplossingen vaak uitkomst voor deze bedrijven. 

Het digitaliseren van bedrijfsprocessen was al gaande, maar is door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt, blijkt uit de Digital Transition Index van Dell Technologies. Bij acht van de tien bedrijven zijn de digitale transformatieprogramma’s versneld en realiseren bedrijven nu in maanden wat normaal gesproken jaren zou duren. 

MKB heeft veel werkprocessen om te optimaliseren

Grote organisaties kunnen die ‘machine’ vaak wat gemakkelijker in een hogere versnelling zetten, maar de grootste kansen voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen liggen bij de wat minder grote bedrijven (luister ook naar onze podcast hierover). Dat wordt nog vaak vergeten. Die kansen zijn groot omdat daar relatief veel handmatig werk zit dat slim geoptimaliseerd kan worden. 

Tegelijkertijd liggen hier ook de grootste uitdagingen, omdat deze bedrijven over het algemeen minder de focus en niet alle expertise in huis hebben voor het optimaliseren van hun werkprocessen. Daarom zijn de juiste tools, advies en hulp bij digitaliseren in het MKB hard nodig. 

Druk op IT-teams vraagt nieuwe oplossingen

Tegelijkertijd neemt de druk op IT-teams toe door de beoogde versnellingen, toont dit internationaal onderzoek onder 700 CIO’s (Chief Information Officers). Veel CIO’s zijn daar bezorgd over. Ook zij (89 procent) zien de beoogde versnelling plaatsvinden én de complexiteit van moderne cloud omgevingen toenemen. De traditionele tools en aanpak volstaan niet meer en vereisen meer automatisering, slimme en hybride softwareoplossingen en bijvoorbeeld hulp van kunstmatige intelligentie (AI).

Ontwikkelaar en adviseur digitaliseren MKB

Als ontwikkelaar van business applicaties hebben wij met Synobsys een belangrijke rol als adviseur voor MKB-bedrijven bij het digitaliseren van werkprocessen. Hun belangrijkste motieven om die slag te maken zijn: 

  • Kostenbesparing 
  • Bestaande verouderde (legacy) systemen 
  • Klanten beter kunnen bedienen (die verwachten steeds meer)

Een mooi voorbeeld is Dümmen Orange – 's werelds grootste veredelaar en vermeerderaar voor planten- en bloemenkwekers – dat samen met Synobsys een unieke app ontwikkelde voor kwekers in de hele wereld. De app is voor kwekers een waardevol kennisplatform om nog betere bloemen en planten te kweken door belangrijke kennis te delen over de rassen, groeistrategieën en bijvoorbeeld ziekten. De data van telers is ook weer waardevol voor Dümmen Orange. Lees hier meer over dit voorbeeld.

Advies over businesscase bij digitaliseren MKB

Vroeger was de nieuwste technologie vooral voorbehouden aan de grote kapitaalkrachtige corporates. Maar tegenwoordig is dat zo voor alle bedrijven, zeker ook het MKB. Natuurlijk zijn investeringen nodig, maar die zijn nu goed te overzien. Het gaat ook vooral om de businesscase die een bedrijf onder de aanpak legt. Daar begint vaak ons advies aan MKB-bedrijven wanneer zij willen digitaliseren en optimaliseren.  

De invloed van low-code op een efficiënte ontwikkeling van applicaties is groot. Een low-code platform zoals OutSystems helpt ontwikkelaars om sneller en beter complexe applicaties te ontwikkelen, al blijft altijd technische en strategische kennis nodig. Dat maakt de inzet van maatwerk-oplossingen mogelijk en betaalbaar voor die punten waar dat gewenst is. Dat kan eventueel ook naast standaard software voor andere onderdelen.

Hybride software oplossingen voor MKB

Juist dit soort hybride software oplossingen (standaard en maatwerk naast elkaar) kunnen heel interessant zijn voor het MKB. Dan kun je een basis leggen met standaard software en kiezen voor maatwerk voor de onderdelen waar echt het eigen onderscheidend vermogen zit. Dat is per bedrijf verschillend. Neem bijvoorbeeld het factureringsproces van een organisatie. Dat kan meestal goed worden opgelost met standaardsoftware, maar wanneer je klanten op dit gebied echt kunt helpen met handige oplossingen dan kan het ook een waardevol onderscheidend onderdeel zijn dat meer maatwerk verdient. Voor dit soort hybride software oplossingen geven wij vaak ook advies over de ‘make or buy’ beslissingen. 

Het oude idee dat (deels) maatwerk oplossingen als investering te kostbaar zijn voor het MKB is inmiddels gelukkig achterhaald. Dat biedt dus extra kansen voor de grote uitdagingen die daar nu liggen bij het optimaliseren van werkprocessen. Innovatieve ideeën voor hun business hebben de bedrijven zelf vaak wel. Wij helpen vooral met advies voor het verder ontwikkelen van de businesscase en uiteraard met het gereedschap (OutSystems), specialisten en de ontwikkeling van de business applicaties. 

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Blockchain implementatie met low-code platformen

Blockchain technologie krijgt – na de financiële wereld – de komende jaren veel invloed op onze manier van leven en werken. Steeds meer nieuwe blockchain toepassingen worden al zichtbaar. Vooral de organisatorische implementatie is nog een uitdaging. 

Meer lezen

Gemiste kans moderniseren bedrijfsprocessen door dagelijkse IT

Door de hoge druk op onderhoud van bestaande systemen komen veel IT-afdelingen nauwelijks toe aan strategisch belangrijker taken, zoals innovatie en creatieve projecten voor het moderniseren van bedrijfsprocessen.Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek, dat ook voor Nederlandse IT-afdelingen heel herkenbaar is. Dagelijks terugkerende taken lijken steeds zwaarder te wegen en gaan ten koste van het strategisch innoveren van IT-processen voor de langere termijn. Maar uiteindelijk heeft dát meer rendement voor de business. Hoe komt een IT-afdeling uit deze spagaat?

Meer lezen

Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief