Applicatie-modernisering? Kies de juiste strategie!

Applicatie-modernisering? Zo kies je de juiste strategie! 

door: Pim van Westen

"Applicaties moderniseren kan met standaard, maatwerk of hybride software.”

Om belangrijke procesinnovaties mogelijk te maken in je organisatie kan het nodig zijn om eerst applicatie-modernisering door te voeren in de IT-omgeving. In veel organisaties draaien immers oude IT-systemen. Een belangrijke vraag voor een goede strategie is of systemen en applicaties echt volledig vervangen moeten worden of ook deels vernieuwd kunnen worden, bijvoorbeeld met behulp van low-code.

In dit artikel:

  • Waarom is applicatie-modernisering belangrijk?
  • Praktijkvoorbeeld met low-code
  • Applicatie-modernisering met OutSystems
  • Zo bepaal je de juiste strategie! 

Waarom is applicatie-modernisering belangrijk?

Even bij het begin beginnen. Waarom zouden we bestaande applicaties en systemen eigenlijk vernieuwen? Het aantal gebruikte softwareapplicaties in organisaties is de laatste jaren enorm gegroeid. Ze leveren essentiële services die onmisbaar zijn om organisaties goed en efficiënt te laten functioneren.

Om digitale ambities en belangrijke procesinnovaties waar te blijven maken, moet software ook snel aangepast kunnen worden. Dat is uitdagend want systemen zijn complex en vaak nog gebaseerd op verouderde technologie (legacy systemen). Oude software brengt bovendien security risico’s met zich mee en de beheerlast wordt door de jaren groter en kostbaarder. Bovendien verdwijnt de kennis over oudere systemen.

Praktijkvoorbeeld met low-code

Applicatie-modernisering biedt uitkomst voor de geschetste uitdagingen, maar het vereist wel een goede strategie. In de meeste gevallen is low-code applicatieontwikkeling interessant omdat het developers helpt om sneller applicaties te ontwikkelen en aan te passen, terwijl de kwaliteit van de code hoger wordt.

Een mooi praktijkvoorbeeld is de financiële dienstverlener SKG uit Gouda. Omdat hun eigen software sterk verouderd was, liet de organisatie een nieuw softwarepakket bouwen door Synobsys met low-code platform OutSystems. Sinds de oplevering beschikt SKG over een moderne softwareomgeving die flexibel, veilig en overzichtelijk is en waarmee klanten weer nieuwe oplossingen krijgen aangeboden. Het was een grote stap. “Maar het low-code ontwikkelproces maakte de stap minder groot”, aldus Raymond van Oosten (Hoofd IT) van SKG.

Applicatie-modernisering met OutSystems

Naast dit omvangrijke ontwikkeltraject zijn ook kleinere moderniseringsslagen perfect te maken met low-code. Het toonaangevende ontwikkelplatform OutSystems is bij uitstek geschikt voor het vernieuwen van legacy software. Het is zelfs een van de vier hoofdmotieven waarom organisaties kiezen voor OutSystems bij hun digitale transformatie. Zij kunnen de modernisering zelf uitvoeren, het laten uitvoeren of het samen doen met een partner. Als OutSystems-partner en ontwikkelaar ondersteunt Synobsys al deze varianten.

De complete IT-omgeving vervangen is vaak niet nodig. Meestal zijn bestaande onderdelen anders te ontsluiten en kunnen ze een aangepaste functie krijgen in de nieuwe omgeving.

Zo bepaal je de juiste strategie!

Bestaande bedrijfssoftware aanpassen en moderniseren kan met standaard of maatwerk software of met een hybride mengvorm. Zo’n tussenvorm is voor de meeste organisaties de meest interessante strategie. Dit is dan vaak een goed uitgangspunt: benut standaard software waar dat kan en maatwerk (low-code) software voor de onderscheidende processen die echt belangrijk zijn voor je organisatie. Laat standaard software dus zoveel mogelijk standaard zijn en voer het maatwerk vooral door in de maatwerk omgeving. Wij volgen hierin het pacelayer model van Gartner.

Het stappenplan in de inhoudelijke whitepaper ‘Procesinnovatie mét een legacy systeem’ helpt organisaties direct op weg om de beste strategische keuzes te maken voor applicatie-modernisering in hun eigen situatie.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Blog 2 - Processinnovatie

Innoveren met verouderde IT hoeft geen probleem te zijn

Wanneer je als bedrijf moderne technologie wilt benutten om te innoveren – bijvoorbeeld met handige apps voor medewerkers of klanten – moet de IT-omgeving daar wel klaar voor zijn. Bij veel organisaties draaien echter nog verouderde ‘legacy’ of ‘vintage’ systemen die dan al snel een knelpunt kunnen vormen. Dit kun je op verschillende manieren oplossen. Een nieuwe whitepaper met stappenplan helpt organisaties snel de keuzes te maken die het best bij hen passen.

Meer lezen
Blog OutSystems

4 motieven waarom bedrijven innoveren met low-code platform OutSystems

Softwareontwikkeling met low-code is een belangrijke versneller voor bedrijven om te kunnen innoveren en automatiseren. Ook als zij nog beschikken over verouderde IT-systemen die een knelpunt lijken te vormen voor hun digitale transformatie. Als toonaangevend low-code platform blijkt OutSystems bij uitstek geschikt voor het vervangen of vernieuwen van verouderde ‘legacy’ software. Het is zelfs één van de vier leidende motieven voor organisaties om voor dit platform te kiezen, naast drie motieven die sterk gericht zijn op hun inhoudelijke innovaties.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief