Achterstand digitale transitie
3 succesfactoren die achterstand bij digitale transitie voorkomen

door: Pim van Westen

“Volgens IT-professionals heeft goede technologie de meeste impact op hun succes”

De digitale transformatie verloopt bij veel organisaties nog moeizaam. Flink wat bedrijven hebben inmiddels een achterstand opgelopen met hun digitale transitie. En slechts 13 procent(!) heeft vertrouwen dat zij nu de juiste koers varen om hun doel te behalen. Dat is opvallend weinig en niet nodig. Wat kunnen we leren van de digitale transformatiestrategie van de bedrijven die het wel goed doen? Zij noemen drie belangrijke succesfactoren: technologie, trainingen en het breed betrekken van alle afdelingen bij hun aanpak.

De uitvoering stokt

De digitale transformatie is een belangrijke stap in de ontwikkeling van organisaties. Om de beschikbare nieuwe technologie optimaal te benutten, worden activiteiten, bedrijfsmodellen, werkprocessen en competenties aangepast naar de mogelijkheden daarvan. De verwachtingen zijn vaak hoog – en niet onterecht ook – maar in de uitvoering stokt het vaak. Daardoor heeft inmiddels 40 procent van de bedrijven een achterstand opgelopen met hun digitale transitie (volgens onderzoek van Vanson Bourne, ook het lage vertrouwenscijfer van 13 procent komt hieruit). Ook blijkt dat 69 procent van alle bedrijven hun digitale transformatiestrategie heeft moeten herzien. En 59 procent zou dat eigenlijk wel willen.

Oorzaken achterstand bedrijven in digitale transitie

Ik stelde eerder al vast dat innovatiemoeheid en hoge druk bij IT-afdelingen op het dagelijks onderhoud van IT-systemen de digitale transformatieprojecten van bedrijven in gevaar kunnen brengen. In het zojuist genoemde onderzoek geven IT-managers aan dat zij vooral gehinderd worden door verouderde (legacy) technologie (volgens 55 procent) en dat zij niet beschikken over de juiste (nieuwe) technologie (33 procent). Transformatieprojecten worden vooraf vaak ook niet getest of zelfs al uitgerold terwijl een pilot geen succes was (21 procent!). Over druk gesproken…

Succesfactoren digitale transformatie

Wat kunnen bedrijven waar de digitale transitie een achterstand oploopt nu leren van de organisaties waar de transformatie wel succesvol is? De ondervraagde IT-managers in het onderzoek noemen drie belangrijke succesfactoren:

  1. Investeer in de juiste technologie.
  2. Betrek alle afdelingen bij de strategieontwikkeling.
  3. Investeer in training voor medewerkers.

Deze volgorde is niet willekeurig. Volgens de IT-professionals heeft goede technologie de meeste impact op hun succes. Ook heeft een grote meerderheid (68 procent) hoge verwachtingen van kunstmatige intelligentie en machine learning voor het versnellen van digitale transformatieprojecten.

De impact van low code softwareontwikkeling

Vaak blijken low code platformen (zoals OutSystems) waardevol bij de digitale transformatie. OutSystems 11 biedt bijvoorbeeld veel mogelijkheden om verouderde legacy software te ontsluiten en moderniseren. En om te voorkomen dat de nieuwe systemen weer in de legacy valkuil belanden. Daarnaast bieden de snelheid, agility, korte development-cycli, het minimaal handmatig programmeren en efficiënter onderhoud grote voordelen. Dat is prettig voor de ‘time to market’, investeringskosten en maakt tijd en ruimte vrij voor de vereiste innovaties.

Houd er wel rekening mee dat tijdens de uitvoering de uitdagingen van de digitale transformatie veranderen. Vooral van thema’s op het gebied van visie- en besluitvorming naar de uitvoering. Mijn advies: zorg allereerst voor een goed doortimmerd plan en kies daarvoor de juiste technologie. Het omarmen van low code zou daarbij altijd een overweging moeten zijn.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Gemiste kans moderniseren bedrijfsprocessen door dagelijkse IT

Door de hoge druk op onderhoud van bestaande systemen komen veel IT-afdelingen nauwelijks toe aan strategisch belangrijker taken, zoals innovatie en creatieve projecten voor het moderniseren van bedrijfsprocessen. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek, dat ook voor Nederlandse IT-afdelingen heel herkenbaar is. 

Meer lezen

Geoptimaliseerde digitale informatieprocessen maken bedrijven toekomstbestendiger

De digitale transitie van bedrijven en organisaties in Nederland is in volle gang. Daarmee verschuiven ook de uitdagingen voor organisaties van de visie- en besluitvorming naar de uitvoering. Dat is duidelijk zichtbaar in recent internationaal monitoringsonderzoek.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief