Digitaliseren bedrijfsprocessen mislukt door oude ideeën

door: Pim van Westen

“Als je een bedrijfsproces wilt digitaliseren en meer eenheid wilt creëren tussen de business en developers, waar liggen dan de knelpunten?”

Nu het digitaliseren van bedrijfsprocessen steeds belangrijker wordt voor het succes van bedrijven, moeten softwareontwikkelaars steeds nauwer samenwerken met business professionals. Het gaat immers om het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen. Maar juist deze samenwerking laat nog veel te wensen over blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Het meest opmerkelijk: slechts 9 procent van de business professionals vindt het noodzakelijk dat een developer de behoeften vanuit de business begrijpt.

Digitaliseren bedrijfsprocessen zonder ze te begrijpen?

Dit blijkt uit recent onderzoek van low-code platform Mendix naar het beeld dat business professionals hebben van softwareontwikkelaars. De conclusie wordt nog opmerkelijker als we kijken hoe IT-specialisten dit zien. Want IT-teams zijn meestal verantwoordelijk voor de ontwikkeling van software, maar ook slechts 11 procent van de IT professionals(!) noemt het begrijpen van de business een belangrijke vaardigheid.

Hoe kunnen zij dan bedrijfsprocessen digitaliseren met waardevolle applicaties voor de business? Want dit is wel wat de meeste ondervraagde business professionals (66 procent) uiteindelijk verwachten (in Nederland: 53 procent) van softwareontwikkelaars. Volgens het onderzoek vormt de verkeerde perceptie van developers door de business een grote barrière voor succesvolle applicatieontwikkeling voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Projecten kunnen hierdoor mislukken, vertragen of minder succesvol worden.

Bedrijfsproces digitalisering: belangrijke vaardigheden

Wat vinden de vertegenwoordigers vanuit de business en IT dan wel belangrijke vaardigheden voor ontwikkelaars om een bedrijfsproces te digitaliseren? Prominent bovenaan het lijstje staan:

  • Technische kennis
  • Beheersing van programmeertalen

Naast de zeer lage score voor het ‘begrijpen van de business’ noemt slechts 16 procent van de Nederlandse respondenten ‘gevoel hebben voor een goede gebruikerservaring’ als een belangrijke eigenschap voor developers. Ook dat is opmerkelijk, want naast het begrijpen van de business blijkt de gebruiksvriendelijkheid altijd cruciaal voor succesvol gebruik van business applicaties voor het optimaliseren en digitaliseren van bedrijfsprocessen.

Bedrijfsproces digitaliseren vanuit eenheid

Voordat organisaties gasgeven voor de digitalisering van een bedrijfsproces (of meerdere) zouden ze eerst goed moeten kijken naar hun ideeën over wie er verantwoordelijk is voor innovatie en digitalisering. En vooral hoe hun businessunits en IT-team(s) een eenheid kunnen vormen.

Door te werken met low code tools (zoals OutSystems) kunnen ontwikkelaars zich beter richten op WAT in plaats van HOE. Dat wordt immers door de tools opgevangen. Door de hogere productiviteit van ontwikkelaars verschuift hun aandacht en kruipen ze vanzelf dichter tegen de product owner aan.

Als je een bedrijfsproces wilt digitaliseren en meer eenheid wilt creëren tussen de business en developers, waar liggen dan de knelpunten? Uiteraard is duidelijke communicatie tussen businessunits en IT-teams essentieel om een bedrijfsproces te digitaliseren. Maar nog geen kwart (24 procent) van de businessprofessionals vindt ontwikkelaars ‘communicatief’, volgens het hetzelfde onderzoek. En een even klein percentage vindt developers ‘goed in samenwerken’. Ook daar ligt dus nog vaak een belangrijke ontwikkelopgave.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Blockchain implementatie met low-code platformen

Blockchain technologie krijgt – na de financiële wereld – de komende jaren veel invloed op onze manier van leven en werken. Steeds meer nieuwe blockchain toepassingen worden al zichtbaar. Vooral de organisatorische implementatie is nog een uitdaging. 

Meer lezen

Gemiste kans moderniseren bedrijfsprocessen door dagelijkse IT

Door de hoge druk op onderhoud van bestaande systemen komen veel IT-afdelingen nauwelijks toe aan strategisch belangrijker taken, zoals innovatie en creatieve projecten voor het moderniseren van bedrijfsprocessen.Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek, dat ook voor Nederlandse IT-afdelingen heel herkenbaar is. Dagelijks terugkerende taken lijken steeds zwaarder te wegen en gaan ten koste van het strategisch innoveren van IT-processen voor de langere termijn. Maar uiteindelijk heeft dát meer rendement voor de business. Hoe komt een IT-afdeling uit deze spagaat?

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief