Themablog 5 - SKG - Synobsys

Financiële dienstverlener SKG blij met low-code ontwikkelproces

door: Eric Hoogeweg

"In de financiële wereld wordt flink opgekeken tegen het vernieuwen van verouderde software"

Omdat de eigen software van financiële dienstverlener SKG uit Gouda verouderde, laat de organisatie een compleet nieuw softwarepakket ontwikkelen. De laatste modules worden eind 2023 opgeleverd. Het bouwen is volledig uitbesteed aan Synobsys als low-code ontwikkelaar. Hoe bevalt dit en wat vraagt het van de eigen organisatie van de opdrachtgever? Met de lancering in zicht maakt Raymond van Oosten (Hoofd IT) van SKG de balans op.

Aanleiding voor vernieuwing

SKG (Stichting Kerkelijk Geldbeheer) is een gespecialiseerde financiële dienstverlener voor ongeveer 1600 kerken plus aanverwante instellingen. De organisatie verzorgt de spaar- en betaalproducten en financiering voor deze specifieke klantengroep. Daarvoor werkte SKG sinds de jaren tachtig met een zeer stabiel eigen bankenpakket, maar dit raakte inmiddels steeds meer gedateerd. Het werd een belemmering voor moderne, onderscheidende dienstverlening aan klanten. De nieuwe softwareomgeving moet ook flexibeler, overzichtelijker en efficiënter werken. Een extra aanleiding voor de vernieuwing was het naderende pensioen van de eigen ontwikkelaar (Jan Aanen), die veel kennis heeft van het oude systeem. Die kennis dreigde te verdwijnen, maar hij is na zijn pensioen gebleven en helpt programmeren.

Waarom een low-code ontwikkelaar?

Het ontwikkelen van een compleet nieuw softwarepakket is een ingrijpend proces, zoals dat geldt voor veel financiële instellingen met legacy systemen. In dit geval koos SKG bewust voor een low-code ontwikkelproces door een team van Synobsys. “Wij kozen voor low-code vanwege de snelheid en kwaliteit die dit biedt bij softwareontwikkeling. De keuze voor het laten bouwen tegenover andere opties was logisch voor ons omdat wij zelf weinig IT-mensen in huis hebben”, schetst Van Oosten.

De uitvoering startte in 2020. Van Oosten begon zelf twee jaar later bij SKG en stapte dus halverwege het ontwikkelproces in. “Dat is altijd lastig, maar ik zag meteen de noodzaak en waar het heen ging. Onze eigen ontwikkelaar is inmiddels met pensioen, maar wilde gelukkig hij ook nog even blijven meewerken. Hij zit namens SKG als programmeur in het ontwikkelteam van Synobsys. Hij heeft veel kennis van het oude systeem en heeft vanuit onze organisatie een belangrijke functie als ‘wegwijzer’ binnen het team. Dat is prettig voor de developers en het ontlast onze organisatie. Het ontwikkelteam fungeert echt als één hecht team: ons team. Het maakt voor ons niet uit wie het salaris van de low-code ontwikkelaars betaalt.”

Aanpak van het ontwikkelteam

Het ontwikkelteam zorgt voor de complete softwareomgeving (frontoffice, backoffice en interfaces met diverse andere applicaties en platformen) en bouwt dit met low-code platform OutSystems. Tijdens het project wordt een eigen methode van Synobsys benut voor de migratie van (AS/400) legacy-systemen. Dit voorkomt moeilijke datamigratie-trajecten en zorgt voor oplevering in iteraties zonder dat er ingewikkelde synchronisaties nodig zijn. Dat scheelt veel kosten en tijd. Het bestaande systeem blijft draaien tot na de migratie. Van Oosten: “We kiezen ervoor om begin 2024 volledig live te gaan. Als financiële dienstverlener moeten we rekening houden met de drukte aan het eind van het financiële boekjaar. Dat is nooit een goed moment om te switchen.” 

Naast de technische ontwikkeling heeft het ontwikkelteam ook veel aandacht voor de adoptie door de gebruikers bij SKG. Hierin hebben ‘Product Owners by Proxy’ Emiel de Grijs en Cynthia Tan van Synobsys een dubbelrol gekregen. “Zij hebben veel contact met onze gebruikers om goed te doorgronden hoe zij met het systeem werken. Dat versterkt de functionaliteit en het gebruik. Die aandacht voor de adoptie is een cruciale succesfactor bij dit soort ontwikkeltrajecten.”

Tips voor samenwerking

Van Oosten is enthousiast over de samenwerking met Synobsys als partner en low-code ontwikkelaar. Maar hoe kom je samen tot goede samenwerking? “De mensen van Synobsys zorgen voor kwaliteit en zijn betrokken. Dat blijkt bijvoorbeeld als ik mijn zorgen uit over een nieuw idee of als ik zelf een nieuw idee pitch. Dan wordt er serieus geluisterd en kijken we samen waar het heen moet. Er is heldere communicatie en wij krijgen realistische feedback over wat wel en niet kan.”

Zijn advies aan anderen bij dit soort ontwikkeltrajecten? “Zorg voor heldere communicatie en spreek over en weer je verwachtingen uit. Bijvoorbeeld ook over waar de focus ligt. Onderweg kun je altijd verschillen van inzicht hebben. Die moet je in alle openheid kunnen bespreken om uiteindelijk het beste resultaat te krijgen.”

Meer nieuwe mogelijkheden

Wanneer de nieuwe software volledig in gebruik is, beschikt SKG over de gewenste moderne softwareomgeving. “Die is flexibel, veilig en overzichtelijk waardoor onze mensen er efficiënter mee kunnen werken. Ook met minder kans op fouten. Dit is een grote stap, want in de financiële wereld wordt vaak flink opgekeken tegen het vernieuwen van verouderde software. Een low-code ontwikkelproces maakt die stap minder groot. Met onze nieuwe omgeving kunnen wij voor klanten nieuwe oplossingen ontwikkelen die met het oude systeem niet mogelijk waren. Zo blijft onze dienstverlening voor klanten belangrijke toegevoegde waarde bieden. Een nieuwe stap die we onder andere gaan zetten is het aanbieden van uitgebreidere rapportagemogelijkheden. Daarvoor hoeven we niet meer diep in het systeem te duiken om er de juiste gegevens uit te vissen. De gewenste extra rapportages krijgen we straks met één druk op de knop.”

Lees hier meer over dit praktijkvoorbeeld vanuit het team van low-code ontwikkelaars.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

AS/400 IBM systemen slim vernieuwen met low-code

Bij veel legacy systemen die aan vervanging toe zijn, gaat het om AS/400 IBM systemen (ook wel bekend als Iseries, IBM System i of IBM i). Na jarenlange trouwe en solide dienst ontstaat vaak de noodzaak om zo’n AS/400 machine te vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat klanten of interne gebruikers de IT-afdeling vragen om nieuwe toepassingen die met een AS/400 systeem niet mogelijk zijn of té complex worden. Naast complete vervanging is er nog een interessante optie: goede onderdelen van het bestaande systeem hergebruiken en integreren in een nieuwe low-code omgeving.

Meer lezen
Core banking systemen vervangen bij banken en verzekeraars is belangrijk om cruciale innovaties mogelijk te maken.

Banking systemen vervangen voor belangrijke innovaties banken

Bij het vervangen van verouderde softwaresystemen hebben banken (en verzekeraars) een grote uitdaging om hun core banking systemen te vervangen. Financiële dienstverleners moeten innoveren door strengere regelgeving en om nieuwe (fintech) concurrentie goed aan te kunnen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bieden low-code platformen uitkomst om deze vernieuwingsslag goed en versneld te maken. Hoe dat werkt, laten we zien met een praktijkvoorbeeld.


Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys

Volg ons