Low-code maakt procesautomatisering laagdrempeliger.

Procesautomatisering: Wat kan en waarop moet je letten?

door: Pim van Westen

"Dankzij low-code is procesautomatisering met (deels) maatwerkapplicaties veel sneller en goedkoper geworden.”

Wanneer bedrijven procesinnovaties willen realiseren, gaat het in de praktijk vaak over procesautomatisering. Bijvoorbeeld om papieren werkprocessen te digitaliseren of complexe workflows of formulierverwerking te automatiseren. Dankzij low-code applicatieontwikkeling is het veel sneller en goedkoper geworden om hiervoor (deels) maatwerk software te benutten. Hoe kun je het gebruiken en waar moet je op letten? In deze blog zetten we het op een rij.

In dit artikel:

Wat is procesautomatisering?

Procesautomatisering is het slim automatiseren van (administratieve) werkprocessen en businessprocessen. Daardoor hoeven gebruikers zelf minder tijdrovende of repeterende handelingen uit te voeren en kan de verwerking vaak ook sneller en beter met behulp van ICT-oplossingen. Zo helpt het organisaties met het verbeteren van efficiëntie, kwaliteitsverbetering, stimuleren van groei en bijvoorbeeld het verminderen van kosten.

In de dagelijkse praktijk zien we als veelvoorkomende toepassingen onder andere het automatiseren van (complexe) werkprocessen, verminderen van menselijke input en het centraliseren van informatie. Daardoor kunnen organisaties bijvoorbeeld knelpunten in werkprocessen wegnemen, fouten of gegevensverlies verminderen, werkprocessen versnellen en de communicatie en samenwerking tussen afdelingen verbeteren.

Voorbeelden van procesautomatisering

De mogelijkheden en praktijkvoorbeelden van procesautomatisering zijn zeer divers. Bij Synobsys krijgen we veel vragen over het digitaliseren en optimaliseren van repeterende en meer complexe administratieve werkprocessen. Een mooi voorbeeld is de verwerking van hypotheekaanvragen. Voor banken is dat een repeterend proces, waar een enorm complex systeem achter zit. De uitkomsten kunnen daardoor per situatie sterk verschillen. Zo’n proces is zeer geschikt om te automatiseren.

Maar het kan ook minder complex zijn en grote voordelen opleveren doordat medewerkers taken efficiënter kunnen uitvoeren en gegevens sneller verwerkt worden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Inmetersapp die Synobsys ontwikkelde voor keukenmonteurs van De Mandemakers Groep. Het inmeten van keukens bij klanten thuis gaat hierdoor veel efficiënter en het oude hand- en papierwerk is gedigitaliseerd in een nieuwe app op een tablet waarmee inmeters op pad gaan. De backoffice kan de gegevens direct verwerken. Deze toepassing raakt ook direct het terrein van workplace innovatie.

Op de website van low-code platform OutSystems staan veel meer praktijkvoorbeelden van procesautomatisering.

Tips en veel gestelde vragen

Wil je in jouw organisatie aan de slag met procesautomatisering? Let dan ook goed op de volgende aandachtspunten.

Is de IT-omgeving klaar voor procesautomatisering?

Het moderniseren van verouderde IT-systemen kan een voorwaarde zijn om waardevolle procesinnovaties mogelijk te maken. Ook het vernieuwen van deze ‘legacy systemen’ is gelukkig een stuk laagdrempeliger geworden dankzij low-code technologie. Hierdoor gaat het ontwikkelen van maatwerkonderdelen veel sneller, terwijl de kwaliteit van de code hoger wordt. Download gratis onze inhoudelijke whitepaper Procesinnovatie met een legacy systeem die je direct op weg helpt om de beste keuzes te maken voor jouw organisatie.

Is OutSystems geschikt voor procesautomatisering?

Absoluut. Als toonaangevend low-code platform wordt OutSystems zeer veel gebruikt voor procesautomatisering. Het is een van de vier hoofdmotieven waarom organisaties kiezen voor OutSystems bij hun digitale transformatie, naast applicatiemodernisering, workplace innovatie en customer experience transformaties. Synobsys is OutSystems-partner in Nederland.

Hoe blijft de IT-omgeving veilig bij procesautomatisering?

Goede applicatiebeveiliging wordt steeds belangrijker bij softwareontwikkeling. Veilig bouwen én veilig (onder)houden zijn belangrijke aandachtspunten. Ook bij het bouwen met een low-code platform (met ingebouwde veiligheidstools) is vaak wat extra aandacht nodig voor security. Zeker wanneer applicaties gekoppeld worden aan de eigen IT-omgeving is security monitoring software essentieel. Dat is ook een must voor belangrijke certificeringen en compliance (zoals NIS2 en SOC 2).

Meer weten over procesinnovatie?

Kijk voor meer informatie over procesinnovatie en procesautomatisering in ons kenniscentrum. Hier kun je ook gratis onze inhoudelijke whitepaper downloaden over procesinnovatie en procesautomatisering (ook met een legacy systeem).

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Blog OutSystems

4 motieven waarom bedrijven innoveren met low-code platform OutSystems 

Softwareontwikkeling met low-code is een belangrijke versneller voor bedrijven om te kunnen innoveren en automatiseren. Ook als zij nog beschikken over verouderde IT-systemen die een knelpunt lijken te vormen voor hun digitale transformatie. Als toonaangevend low-code platform blijkt OutSystems bij uitstek geschikt voor het vervangen of vernieuwen van verouderde ‘legacy’ software. Het is zelfs één van de vier leidende motieven voor organisaties om voor dit platform te kiezen, naast drie motieven die sterk gericht zijn op hun inhoudelijke innovaties.

Meer lezen
blog-6-low-code-in-vijf-smaken

Proces­innovatie: wat zijn jouw ‘key’ werkprocessen?

De digitale transitie van bedrijven draait voor een groot deel om procesinnovatie. Anders dan vaak gedacht wordt, blijkt dit ook drie keer belangrijker voor het succes van organisaties dan productinnovatie (R&D). Wie aan de slag wil met procesinnovatie moet allereerst de eigen werkprocessen in beeld brengen die hiervoor het meest geschikt en interessant zijn. Om de specifieke processen daarna te digitaliseren en optimaliseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een app laten ontwikkelen of bedrijfssoftware aanpassen.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief