veilige_datamigratie
Veilige datamigratie uitdaging voor digitale transformatie MKB

door: Pim van Westen

“Veel data migreren kan complex zijn door de datastructuren en de AVG privacywetgeving.”

De digitale transformatie in het MKB draait – net als bij andere organisaties – vooral om het slim ontsluiten van data. Hierbij wordt steeds meer data benut, maar hoe kun je al die gegevens goed en veilig overzetten naar andere systemen? Dat kan technisch zeer complex zijn. Vaak is het ook wettelijk vereist vanuit de privacywetgeving (AVG). Een goede data-strategie en handige tools bieden uitkomst. 

Rol van data in digitaliseringsprojecten MKB

Data wordt vaak betiteld als het ‘nieuwe goud’. Dat gaat me wat ver. Eigenlijk is data natuurlijk niets meer dan een droge verzameling van nulletjes en eentjes. Maar als je het goed gebruikt, kan het zeker heel waardevol zijn. 

Bij het optimaliseren en digitaliseren van werkprocessen gaat het in de kern ook vooral om de data. De functionaliteiten die wij als applicatieontwikkelaar maken voor digitaliseringsprojecten in het MKB zijn ook vooral gebaseerd op data en de slimme ontsluiting daarvan. Feitelijk is dat de kurk waar de hele digitale transformatie op drijft.

Uitdaging bij digitale transformatie

Bij grotere digitale transformatieprojecten kan het ontsluiten en migreren van grote hoeveelheden data complex en ingewikkeld worden. Niet alleen door de datastructuren en herkomst van data uit verschillende bronnen, maar ook door de privacywetgeving. Want vaak gaat het om persoonsgegevens. 

Bovendien is de data in systemen meestal niet alleen van de eigen organisatie, maar ook van anderen. Denk bijvoorbeeld aan klanten, leveranciers of overheden. Ook daar moet je dus zorgvuldig mee omgaan. Anders kan dit een van de grote knelpunten van de digitale transformatie worden. 

Data-strategie bij digitale transformatie MKB

Organisaties worstelen nogal eens met het managen van een samenhangende data-strategie, mede door verouderde opslag van data in legacy systemen. Niet alleen systemen verouderen. Ook deze strategie moet bij digitale transformatieprojecten in het MKB vaak verder geoptimaliseerd worden. Voor de beoogde ontsluiting van de benodigde data, maar ook vanwege de veiligheid van gegevens. Juist voor cybercriminaliteit zijn oude IT-systemen interessant. Verouderde systemen opnieuw inrichten, kan sterk bijdragen aan de juiste bescherming.

Een goede data-strategie bij de digitale transformatie in het MKB voorkomt ook dat de verwerking en opslag van grotere hoeveelheden data een knelpunt wordt. Bij de ontwikkeltrajecten voor onze klanten helpen wij hen ook met de datastrategie voor een goede en veilige datamigratie. De complexiteit kan soms ver gaan. Voor Stichting Centraal Register Techniek (CRT) hebben we bijvoorbeeld een compleet nieuw register met een vakmanschap-app ontwikkeld waarvan de gegevens afkomstig zijn uit tientallen systemen. 

Voor de meest complexe en omvangrijke migratieprojecten werkt Synobsys met een gespecialiseerde ‘data mover’ (Infosystema). Zij leveren ons de functionaliteit om alle data goed te transporteren in ons ontwikkelproces, zodat we het gestructureerd en gecontroleerd kunnen overbrengen. Uiteraard volgens de AVG-vereisten. Ook hebben we tools om gegevens te anonimiseren, bijvoorbeeld binnen een testomgeving. Hierdoor kunnen we goed en veilig systemen testen. Deze tools zijn nog geen ‘toverstokje’ om complexe datamigraties met een ‘hocus pocus’ in drie tellen uit te voeren, maar ze voorkomen wel dat ze een knelpunt kunnen worden voor digitale transformatieprojecten in het MKB. 

Luister verder

Luister verder over dit onderwerp in onze MKB podcast (aflevering 3)

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Dit zijn specifieke behoeften van het MKB bij de digitale transformatie

Specifieke behoeften van MKB bij digitale transformatie 

Bedrijven in het MKB hebben hun eigen specifieke behoeften bij het optimaliseren van werkprocessen. Bij deze grote groep bedrijven zijn er onderling uiteraard grote verschillen. Maar er zijn zeker ook kenmerkende overeenkomsten die belangrijk zijn voor hun digitale transformatie.

Meer lezen
Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Het vervangen van verouderde legacysystemen is een belangrijke uitdaging waar organisaties bij het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen tegenaanlopen. Het is niet zelden dé barrière voor hun digitale transformatie waar met angst of terughoudendheid tegenop gekeken wordt. 

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief