2241003 Synobsys Management B.V.   Procesinnovatie   Overzicht

Kernvragen én antwoorden over innovatie met een legacy IT-systeem

door: Eric Hoogeweg

“Een veel gestelde, terechte vraag is hoe organisaties hun medewerkers en IT-mensen meenemen in de oplossing.”

Nieuwe digitale en online oplossingen realiseren met een vintage IT-systeem kan uitdagend zijn. Een stabiel legacy systeem (zoals IBM AS400 systemen) hoeft vaak niet volledig vervangen te worden. De vragen en uitdagingen van bedrijven op dit gebied helpt expert Jan Quax al twintig jaar oplossen, altijd vanuit het organisatieperspectief. We bespraken met hem de meest gestelde vragen én de beste oplossingen daarvoor. Met speciale aandacht voor het grote belang van kennisborging in vernieuwde systemen.

Eerst even voorstellen. Veel huidige klanten en relaties van Synobsys kennen Jan Quax als sales executive. Dat was hij in 2009 al, ook toen met speciale aandacht voor de IBM AS400 systemen (ook wel bekend als iSeries, IBM System i of IBM Power i). Hij begon uiteindelijk als consultant voor zichzelf, maar helpt klanten van Synobsys ook nog steeds met de vernieuwing van legacy systemen.

We legden hem deze vragen voor:

In welke situatie zitten bedrijven met een legacy IT-systeem? 

“Veel bedrijven en organisaties die ik spreek, hebben een kernsysteem dat al twintig of dertig jaar draait en waar ze veel tijd en geld in hebben gestoken om het steeds verder te ontwikkelen. Er zit veel specifieke en essentiële businesslogica in die cruciaal is voor hun organisatie. Daarom vinden ze het spannend om de stap naar vervanging of vernieuwing te zetten. Zeker als zo’n systeem nog solide en stabiel draait, zoals veel IBM AS400 systemen doen. Waarom zou je ze dan vervangen? Toch vragen de nieuwe digitale oplossingen voor interne businessbehoeften of klantwensen om een modernere omgeving. Die toepassingen zijn met een legacy systeem vaak niet mogelijk of té complex. Dan staan ze voor een dilemma: gaan we het systeem vervangen of moderniseren met een extra laag voor de nieuwe toepassingen?”

Waarom die speciale aandacht voor IBM AS400 systemen?

“De IBM Power Systems zijn geweldig betrouwbare machines die lang meegaan, met lage onderhoudskosten en grote stabiliteit. Het is geen verouderde hardware. De uitdaging is vooral om voor nieuwe toepassingen te zorgen als moderne aanvulling op de AS400 software. Synobsys en ik zagen de huidige moderniseringsuitdaging lang geleden aankomen en hebben ons hierin gespecialiseerd. De stabiliteit en unieke kwaliteiten van deze machines geven ze een lange houdbaarheid. Ze zijn ook niet gevoelig voor hackers. Maar de digitale transformatie van organisaties vereist wel moderne functionaliteiten. De traditionele programmeertalen (zoals RPG of Cobol) zijn niet geschikt voor browser-gebaseerde toepassingen. Belangrijk is ook dat kennis van deze oudere programmeertalen inmiddels schaars wordt.”

Welke oplossingen zijn er voor deze IT-uitdaging?

“Iedere situatie is anders en wij bekijken per organisatie wat voor hen de beste oplossing is. Vaak overwegen bedrijven eerst om standaard software aan te schaffen voor hun nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld een ERP-systeem. Voor verschillende sectoren is er geschikte standaard software (zoals SAP, Dynamics of Infor), maar de vraag is of dit (grotendeels) kan wat je nodig hebt. Of zijn eerst nog veel kostbare aanpassingen nodig? In de praktijk blijken procesdefinities maar voor 60 of 70 procent overeen te komen. De valkuil is dat dan alsnog aanvullend maatwerk nodig is, wat juist extra kostbaar kan zijn.

Naast complete vervanging is er nog een interessante optie: goede onderdelen van het bestaande AS400 systeem hergebruiken en integreren met een nieuwe low-code omgeving (OutSystems). Low-code applicatieontwikkeling maakt een hoogwaardig ontwikkelproces twee tot vijf keer sneller. Daardoor is dit maatwerk niet per se kostbaarder dan standaard software, zoals vroeger het geval was. Naast standaard óf maatwerk software blijkt een hybride tussenvorm in de praktijk vaak het meest interessant, zeker voor middelgrote en kleinere bedrijven.”

Wat zijn de meest gestelde vragen van bedrijven over vintage IT-systemen? 

“Als eerste vragen ze natuurlijk hoe snel een nieuwe oplossing te realiseren is en wat het kost. Als we verder kijken naar hun inhoudelijke behoeften, vragen ze al snel of standaard, maatwerk of hybride software voor hen de beste oplossing is. Dat kunnen we met scantools voor iedere organisatie goed in beeld brengen, zodat zij de beste keuze kunnen maken. Een veel gestelde, terechte vraag is ook hoe de organisatie de eigen medewerkers en IT-mensen goed kan meenemen in de nieuwe oplossing. Een groot voordeel van Synobsys is dat organisaties zelf kunnen kiezen of zij de low-code ontwikkeling met OutSystems zelf realiseren, samen met Synobsys aan de slag gaan of dat ze het volledig uitbesteden. Die keuzemogelijkheden helpen om de vorm te kiezen die past bij de organisatie en de intern aanwezige specialismen.”

Wat is de kracht van OutSystems voor een verouderde IT-omgeving?

“Naast de extra snelheid en kwaliteit die het ontwikkelprocessen geeft, is dit hét leidende low-code platform. Het is bovendien bij uitstek geschikt voor het moderniseren van legacy software en AS400 software. Dat is zelfs één van de vier motieven waarom bedrijven kiezen voor OutSystems. Het integreert naadloos met de bestaande IBM Power Systems. Als OutSystems-partner heeft Synobsys hiervoor een unieke migratiestrategie ontwikkeld (met als uitgangspunt ‘Wat goed is, kan blijven’). Na de integratie wordt binnen OutSystems gewerkt met database-objecten alsof ze ontwikkeld zijn met OutSystems. In werkelijkheid zijn het gewoon de bestaande bestanden en objecten (die gebruikt worden binnen RPG of Cobol applicaties). Dankzij deze migratiestrategie is geen kostbare synchronisatie, conversie of replicatie van data nodig. Een groot voordeel van OutSystems is ook dat de huidige en jongere generatie developers ermee kunnen bouwen zoals zij gewend zijn. Daardoor is de acceptatie direct veel hoger dan wanneer ze de traditionele programmeertalen zouden moeten leren.”

Hoe groot is de uitdaging van kennisborging bij legacy systemen?

“Die uitdaging kan stevig zijn. Van alle aanpassingen die door de jaren heen in vintage systemen zijn gedaan, blijkt in de praktijk vaak dat er weinig of minimaal is gedocumenteerd over de doorgevoerde wijzigingen. Op die momenten stonden de aanpassingen centraal en werd het documenteren vergeten of ‘even’ bewaard voor later. Als die kennis en naslagmogelijkheden ontbreken, kan het lastiger zijn om nieuwe aanpassingen te doen. Daar moeten dan goede oplossingen voor gezocht worden. Een groot voordeel van OutSystems is dat nieuwe aanpassingen en het versiebeheer automatisch worden opgeslagen. Daarmee is dat voor de toekomst ook meteen goed geregeld. Over die kennisborging hoef je je dan dus ook geen zorgen meer te maken.” 

Whitepaper: innoveren mét een legacy systeem

Wil je meer weten over (proces)innovatie mét een legacy systeem? Kijk dan in ons kenniscentrum en download gratis de inhoudelijke whitepaper hierover.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Blog 2 - Processinnovatie

Innoveren met verouderde IT hoeft geen probleem te zijn

Wanneer je als bedrijf moderne technologie wilt benutten om te innoveren – bijvoorbeeld met handige apps voor medewerkers of klanten – moet de IT-omgeving daar wel klaar voor zijn. Bij veel organisaties draaien echter nog verouderde ‘legacy’ of ‘vintage’ systemen die dan al snel een knelpunt kunnen vormen. Dit kun je op verschillende manieren oplossen. Een nieuwe whitepaper met stappenplan helpt organisaties snel de keuzes te maken die het best bij hen passen.

Meer lezen
Applicatie-modernisering? Kies de juiste strategie!

Applicatie-modernisering? Zo kies je de juiste strategie!

Om belangrijke procesinnovaties mogelijk te maken in je organisatie kan het nodig zijn om eerst applicatie-modernisering door te voeren in de IT-omgeving. In veel organisaties draaien immers oude IT-systemen. Een belangrijke vraag voor een goede strategie is of systemen en applicaties echt volledig vervangen moeten worden of ook deels vernieuwd kunnen worden, bijvoorbeeld met behulp van low-code.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief