Blog 2 - Processinnovatie

Innoveren met verouderde IT hoeft geen probleem te zijn

door: Pim van Westen

"Een legacy systeem compleet vervangen, is vaak niet nodig. ”

Wanneer je als bedrijf moderne technologie wilt benutten om te innoveren – bijvoorbeeld met handige apps voor medewerkers of klanten – moet de IT-omgeving daar wel klaar voor zijn. Bij veel organisaties draaien echter nog verouderde ‘legacy’ of ‘vintage’ systemen die dan al snel een knelpunt kunnen vormen. Dit kun je op verschillende manieren oplossen. Een nieuwe whitepaper met stappenplan helpt organisaties snel de keuzes te maken die het best bij hen passen.

Laat verouderde IT geen knelpunt zijn

De veelbesproken ‘digitale transformatie’ van bedrijven draait eigenlijk vooral om procesinnovatie. Oftewel: het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen om taken voor klanten en voor en door medewerkers beter, sneller en efficiënter uit te voeren. Deze innovaties kunnen organisaties deels realiseren door organisatorische procesaanpassingen te doen en door goed te managen. Maar heel vaak draait het om slimme automatisering van werkprocessen en ondersteuning van medewerkers of klanten met technische hulpmiddelen.

Verouderde IT-systemen mogen geen obstakel worden voor procesinnovaties. Dat is gelukkig ook niet nodig, want je kunt de IT-omgeving op verschillende manieren moderniseren. Een legacy systeem compleet vervangen, is vaak niet nodig. Meestal kunnen bestaande onderdelen behouden blijven of een nieuwe functie krijgen. Door de opkomst van low-code softwareontwikkeling is het vernieuwen of vervangen van een legacy omgeving bovendien een stuk eenvoudiger, laagdrempeliger en voordeliger geworden.

Zo helpt de whitepaper

De inhoudelijke whitepaper Procesinnovatie met een legacy systeem helpt organisaties direct op weg om de voor hen beste juiste keuzes te maken voor de gewenste innovaties. Van het identificeren van de meest interessante werkprocessen tot het kiezen van de meest geschikte softwareoplossingen. Want is standaard of maatwerk software dan het meest geschikt? In veel gevallen blijkt een ‘hybride’ mengvorm de beste keuze, zeker voor MKB- en middelgrote bedrijven. En hoe kan een low-code platform (zoals OutSystems) helpen bij de innovatieslag? Dit komt allemaal aan bod in de gratis whitepaper, waarin ook een stappenplan en praktijkvoorbeelden zijn opgenomen.

Wat zijn legacy systemen? 

Bij veel organisaties en in alle sectoren draaien nog systemen met legacy software. Meestal ook niet voor niets! Want in de kern zijn ze stabiel en robuust en ze dragen veel organisatiewijsheid in zich. Het zijn verouderde primaire automatiseringssystemen die in het verleden zijn gekocht of ontwikkeld. Het kan bijvoorbeeld gaan om ERP-systemen of software voor specifieke branches zoals Transport, Banken of Verzekeraars.

De afgelopen pakweg twintig jaar (of nog langer) zijn deze kernsystemen steeds opnieuw aangepast en onderhouden om te blijven voldoen aan nieuwe wensen of regelgeving. Maar uiteindelijk is de rek er écht uit en voldoet de functionaliteit niet meer aan de eisen van deze tijd. Bovendien zijn de complexe oude systemen vaak duur in het onderhoud en oude kennis hierover sterft uit. Dan worden legacy systemen een barrière voor het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen. Dan komt vernieuwen of (deels) vervangen op de agenda. Bij het nadenken hierover – en de vervolgstappen die nodig zijn – is de whitepaper een goed startpunt.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

blog-6-low-code-in-vijf-smaken

Procesinnovatie: wat zijn jouw ‘key’ werkprocessen? 

De digitale transitie van bedrijven draait voor een groot deel om procesinnovatie. Anders dan vaak gedacht wordt, blijkt dit ook drie keer belangrijker voor het succes van organisaties dan productinnovatie (R&D). Wie aan de slag wil met procesinnovatie moet allereerst de eigen werkprocessen in beeld brengen die hiervoor het meest geschikt en interessant zijn. Om de specifieke processen daarna te digitaliseren en optimaliseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een app laten ontwikkelen of bedrijfssoftware aanpassen.

Meer lezen

5 redenen om het vervangen van een legacy systeem niet uit te stellen

Een legacy systeem vervangen is voor organisaties spannend en uitdagend. Vooral omdat er in zo’n kernsysteem bedrijfskritische processen draaien. Toch moet het een keer, want legacy systemen zijn complex, lastig aan te passen, duur in onderhoud en de oude kennis sterft uit. En nog belangrijker: na de vervanging biedt het grote voordelen voor de hele organisatie. We hebben veelgenoemde motieven op een rij gezet om de stap nu dan toch te zetten. Om daarna te kunnen profiteren van de voordelen.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief