Management & IT blogs

De digitale transformatie is niet alleen een technische IT-uitdaging. Het gaat juist om goede samenwerking tussen de business én IT bij het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen. Op dit snijvlak delen wij blogs met waardevolle managementinformatie. Bijvoorbeeld over  interne samenwerking, agile werken en concrete thema’s zoals innovatiemoeheid en blockchain technologie.

Legacy systemen vervangen opent nieuwe wegen

Belangrijke aandachtspunten, tips en achtergronden vind je in onze nieuwe blogs of je hoort ze in de podcast! 

blog-6-low-code-in-vijf-smaken

Procesinnovatie: wat zijn jouw ‘key’ werkprocessen? 

De digitale transitie van bedrijven draait voor een groot deel om procesinnovatie. Anders dan vaak gedacht wordt, blijkt dit ook drie keer belangrijker voor het succes van organisaties dan productinnovatie (R&D). Wie aan de slag wil met procesinnovatie moet allereerst de eigen werkprocessen in beeld brengen die hiervoor het meest geschikt en interessant zijn. Om de specifieke processen daarna te digitaliseren en optimaliseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een app laten ontwikkelen of bedrijfssoftware aanpassen.

Meer lezen
Themablog 5 - SKG - Synobsys

Financiële dienstverlener SKG blij met low-code ontwikkelproces

Omdat de eigen software van financiële dienstverlener SKG uit Gouda verouderde, laat de organisatie een compleet nieuw softwarepakket ontwikkelen. De laatste modules worden eind 2023 opgeleverd. Het bouwen is volledig uitbesteed aan Synobsys als low-code ontwikkelaar. Hoe bevalt dit en wat vraagt het van de eigen organisatie van de opdrachtgever? Met de lancering in zicht maakt Raymond van Oosten (Hoofd IT) van SKG de balans op.

Meer lezen
Synobsys Management BV Campagne 'Low code in 3 smaken' blog 4 post3 zondertemplate

Software ontwikkelteam laten excelleren? Let op deze aandachtspunten!

Hoe kun je een software ontwikkelteam laten excelleren? Dit is altijd dé uitdaging voor Scrum Master Olivier van Westen (29). Hij coacht en faciliteert ontwikkelteams om te blijven verbeteren en om kwaliteiten binnen de vaak zeer diverse teams van Synobsys optimaal te benutten. Hij heeft daarbij veel aandacht voor eigenaarschap en de samenwerking binnen ieder team. Wat dit in de praktijk betekent, bekijken we in zijn ‘keuken’. 

Meer lezen

Software moderniseren veel eenvoudiger met low-code

Software moderniseren is een belangrijke uitdaging in veel bedrijven. Bijvoorbeeld omdat zij verouderde legacy software hebben, maar ook door de steeds snellere ontwikkeling van technologie en de behoefte aan meer efficiëntie en productiviteit. Dit zorgt ervoor dat organisaties hun software-ecosysteem regelmatig moeten bijwerken en moderniseren. Met de traditionele manier van softwareontwikkeling was dat tijdrovend en kostbaar. Software moderniseren met low-code is een grote game changer. Dit kan op verschillende manieren.

Meer lezen
blog 2 - besparen en efficienter werken

Bedrijfsgroei én besparen op ICT kan prima samen gaan

Door de hoge inflatie letten veel bedrijven in 2023 extra op hun uitgaven. Maar dan wel zonder dat dit ten koste gaat van hun concurrentie- en innovatiekracht. Daarom ontzien veel organisaties hun ICT-budget, terwijl ook hier mogelijkheden zijn om efficiënter te werken. Bijvoorbeeld op het gebied van beheerskosten. Ook op het gebied van softwareontwikkeling zijn er mogelijkheden om efficiënter te werken zonder kwaliteitsverlies. Dankzij low-code kunnen ontwikkelteams meer doen met minder geld of juist meer doen met hetzelfde budget.

Meer lezen
Zelf software ontwikkelen rukt op door low-code

Zelf software ontwikkelen in opmars door low-code 

Door het steeds grotere belang van softwareapplicaties voor het succes van organisaties gaan bedrijven vaker zelf een deel van hun maatwerk applicaties ontwikkelen. De snelle opmars van low-code technologie speelt hierbij een grote rol. Synobsys helpt organisaties en hun developers ook om dit zelf te doen, onder andere met een workshop voor developers en een proefdag voor IT’ers sámen met directeuren en businessmanagers.

Meer lezen
Veel legacy systemen die vervanging moeten worden zijn AS/400 IBM systemen.

AS/400 IBM systemen slim vernieuwen met low-code

Bij veel legacy systemen die aan vervanging toe zijn, gaat het om AS/400 IBM systemen (ook wel bekend als Iseries, IBM System i of IBM i). Na jarenlange trouwe en solide dienst ontstaat vaak de noodzaak om zo’n AS/400 machine te vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat klanten of interne gebruikers de IT-afdeling vragen om nieuwe toepassingen die met een AS/400 systeem niet mogelijk zijn of té complex worden. Naast complete vervanging is er nog een interessante optie: goede onderdelen van het bestaande systeem hergebruiken en integreren in een nieuwe low-code omgeving.

Meer lezen
Core banking systemen vervangen bij banken en verzekeraars is belangrijk om cruciale innovaties mogelijk te maken.

Banking systemen vervangen voor belangrijke innovaties banken

Bij het vervangen van verouderde softwaresystemen hebben banken (en verzekeraars) een grote uitdaging om hun core banking systemen te vervangen. Financiële dienstverleners moeten innoveren door strengere regelgeving en om nieuwe (fintech) concurrentie goed aan te kunnen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bieden low-code platformen uitkomst om deze vernieuwingsslag goed en versneld te maken. Hoe dat werkt, laten we zien met een praktijkvoorbeeld.

Meer lezen
Vervangen van oude ERP systemen kan met OutSystems op verschillende manieren.

Vervangen oude ERP systemen kan op deze manieren

Bij het vervangen van legacy systemen, gaat het in de praktijk vaak om het vervangen van oude ERP systemen, die inmiddels te sterk verouderd zijn. Eind vorige eeuw waren ze de belofte voor de toekomst en dat hebben ze ook waargemaakt. Sinds de jaren ’90 zijn ze massaal uitgerold om de productieplanning van bedrijven beter te organiseren. Maar als ze te sterk verouderd zijn, kunnen ze nieuwe innovaties voor klanten of de business in de weg staan.

Meer lezen

Nieuw bij Synobsys: Henry Holster (business development manager)

Bij Synobsys is een nieuw gezicht met veel ervaring aangetreden. Met een rijke achtergrond in de techniek én de businesskant van ICT is Henry Holster sinds kort onze nieuwe business development manager. Dat is ook goed nieuws voor onze klanten. Zij krijgen extra aandacht en een aanspreekpunt dat vanuit het perspectief van klanten al vroegtijdig meedenkt over de beste softwareoplossing voor hun organisatiebehoeften.

Meer lezen
Met OutSystems is het vervangen van legacy software en systemen veel eenvoudiger geworden.

Grote voordelen OutSystems bij vervangen van legacy software

Dankzij het low-code platform OutSystems is het vervangen van legacy software een stuk eenvoudiger geworden. Vooral omdat het ontwikkelteams helpt om aanzienlijk sneller te werken zonder dat dit ten koste gaat van de ontwikkelkwaliteit. Ook is het mogelijk geworden om sneller aanpassingen door te voeren. Deze voordelen helpen direct om de grootste knelpunten bij vervangingstrajecten bij organisaties weg te nemen. 

Meer lezen

Veel kansen voor overstap en omscholen naar software developer

De developers en ontwikkelteams van Synobsys krijgen regelmatig vragen over het omscholen of overstappen naar het werk van software developer of programmeur. Om die stap te zetten, bestaan er verschillende mogelijkheden. Een aantal van onze low-code ontwikkelaars heeft zelf een zijstap gemaakt. Hoe hebben zij dit ervaren en hoe konden zij zich verder ontwikkelen als OutSystems developer? Twee van hen vertellen hun verhaal.

Meer lezen

OutSystems experts groeien beter in diverse teams

Bij het ontwikkelen van softwareapplicaties hebben de verschillende OutSystems experts bij Synobsys allemaal hun eigen inbreng. Het zijn uitgebalanceerde teams met diversiteit van bijvoorbeeld junior, medior en senior developers. Daardoor kunnen zij allemaal hun eigen kwaliteiten inbrengen én zichzelf verder ontwikkelen. Hoe dat werkt in de praktijk? Kijk mee in de ‘keuken’ van ons ontwikkelteam dat een belangrijke app ontwikkelt voor plantenkwekers in verschillende landen.

Meer lezen

Low-code softwareontwikkeling laat digitale transformatie versnellen

Low-code softwareontwikkeling speelt een cruciale rol bij de versnelde digitale transformatie die nu plaatsvindt. Want als de coronacrisis iets heeft opgeleverd, zijn het waardevolle inzichten en ervaringen voor de moderne werkomgeving. En alle obstakels die er eerder waren voor de digitale transitie zijn sinds COVID-19 volledig van tafel. Alleen hoe gaan we alle plannen en ambities goed én snel realiseren met relatief weinig softwareontwikkelaars? Juist: met low-code ontwikkelaars.

Meer lezen

Hoe helpt low-code de technical debt voorkomen?

De technical debt bij applicatieontwikkeling wordt een steeds grotere bedreiging voor het innovatievermogen en IT-projecten bij organisaties. Terwijl veel andere obstakels voor de digitale transformatie verdwijnen, groeit de ‘tech debt’ van bedrijven. En daarmee de schadelast die zij ervaren door deze schuld, die ten koste gaat van het IT-budget (gemiddeld 41%) voor daadwerkelijke innovaties. En doordat het de bedrijfsprestaties remt. Low-code softwareontwikkeling met het OutSystems platform helpt ontwikkelaars actief om deze ‘technische schuld’ te controleren en beperken.

Meer lezen

Bedrijven worden zelf softwareproducent, het OutSystems platform helpt hen

Low-code softwareontwikkeling – bijvoorbeeld met het OutSystems platform – kan bedrijven de komende jaren sterk helpen bij het zetten van een belangrijke stap in de digitale revolutie. Van softwareconsument worden zijzelf veel vaker softwareproducent. Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC verwacht dat maar liefst een kwart van de Fortune 500 bedrijven in 2025 zelf (mede)producent is geworden. Vooral vanwege het sterk groeiend belang van software en van een goede ontwikkelstrategie. Die moet developers – die ondertussen nóg schaarser worden – vooral goed faciliteren.

Meer lezen

Wat zoeken die OutSystems ontwikkelaars & low-code ontwikkelaars eigenlijk?

Met de tekorten op de arbeidsmarkt is er voor IT’ers eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Zij zijn eraan gewend. Dit geldt zeker voor de OutSystems ontwikkelaars en andere low-code ontwikkelaars waar wij bij Synobsys ook altijd naar op zoek zijn. Maar waar zijn deze developers nou écht naar op zoek? Dat gaat veel verder dan de primaire arbeidsvoorwaarden. Zij zoeken vooral ruimte voor hun ambities. En dat kunnen lang niet alle werkgevers bieden.

Meer lezen
veilige_datamigratie

Veilige datamigratie uitdaging voor digitale transformatie MKB

De digitale transformatie in het MKB draait – net als bij andere organisaties – vooral om het slim ontsluiten van data. Hierbij wordt steeds meer data benut, maar hoe kun je al die gegevens goed en veilig overzetten naar andere systemen? Een goede data-strategie en handige tools bieden uitkomst. 

Meer lezen
Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Het vervangen van verouderde legacysystemen is een belangrijke uitdaging waar organisaties bij het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen tegenaanlopen. Het is niet zelden dé barrière voor hun digitale transformatie waar met angst of terughoudendheid tegenop gekeken wordt. 

Meer lezen

Houd balans bij strategisch optimaliseren IT-processen én businessprocessen

Het strategisch optimaliseren van IT-processen blijft een belangrijk aandachtspunt bij de digitale transformatie van organisaties. Dat klinkt misschien logisch, maar zeker bij het midden- en kleinbedrijf (MKB) verschuift de aandacht inmiddels steeds meer naar de businessprocessen. Een goede ontwikkeling, maar de IT-afdeling moet het wel kunnen faciliteren.

Meer lezen
Blockchain: Dit moeten IT managers en beslissers zeker weten!

Blockchain: dit moeten IT managers en beslissers zeker weten!

Blockchain is voor IT managers en IT beslissers nog grotendeels onbekend terrein. Toch investeert bijna de helft van de Nederlandse bedrijven komend jaar in deze technologie. Maar hoe investeer je goed als het kennisniveau rond blockchain nog zo beperkt is? Begin vooral bij die kennisontwikkeling!

Meer lezen
Agile werken? Faciliteer teams met eenvoudiger werkprocessen

Agile werken? Faciliteer teams met eenvoudiger werkprocessen

Agile. Agile. Agile. We horen het overal om ons heen. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig Agile is en werkt. We horen maar zelden dat een organisatie NIET iets met Agile doet. Maar hoe Agile zijn we echt en hoe geven we dat vorm?

Meer lezen

Houd innovatiemoeheid IT afdelingen en organisaties buiten de deur

Veel organisaties hebben last van innovatiemoeheid. Vaak staat innovatie wel hoog op de agenda, maar inmiddels is één op de drie organisaties ook moe van het innoveren. Zeker wanneer de resultaten nog even uitblijven. Ook IT afdelingen kampen met innovatiemoeheid, vooral omdat IT professionals vaak niet beschikken over het juiste gereedschap om in korte tijd de gewenste oplossingen te creëren. Jammer, want een low-code platform kan de organisatie en IT afdeling uitstekend helpen.

Meer lezen

Gemiste kans moderniseren bedrijfsprocessen door dagelijkse IT

Door de hoge druk op onderhoud van bestaande systemen komen veel IT-afdelingen nauwelijks toe aan strategisch belangrijker taken, zoals innovatie en creatieve projecten voor het moderniseren van bedrijfsprocessen.Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek, dat ook voor Nederlandse IT-afdelingen heel herkenbaar is. Dagelijks terugkerende taken lijken steeds zwaarder te wegen en gaan ten koste van het strategisch innoveren van IT-processen voor de langere termijn. Maar uiteindelijk heeft dát meer rendement voor de business. Hoe komt een IT-afdeling uit deze spagaat?

Meer lezen

Meerwaarde van IT blijft onbenut door slechte relatie met directie

Voor de digitale transitie van organisaties wordt vaak onvoldoende geprofiteerd van de meerwaarde van IT. Vooral door de gebrekkige relatie tussen de IT-afdeling en de directie van bedrijven en organisaties. Hierdoor worden IT-doelstellingen niet goed afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen. 

Meer lezen
Benieuwd hoe onze OutSystems specialisten uw organisatie kunnen helpen?

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys

Volg ons