Agile werken? Faciliteer teams met eenvoudiger werkprocessen
Agile werken? Faciliteer teams met eenvoudiger werkprocessen

door: Pim van Westen

“Bedrijven willen Agile werken, maar hoe Agile zijn we echt? Faciliteer teams met eenvoudiger werkprocessen en Agile software-ontwikkeling.”

Agile. Agile. Agile. We horen het overal om ons heen. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig Agile is en werkt. We horen maar zelden dat een organisatie NIET iets met Agile doet. Maar hoe Agile zijn we echt en hoe geven we dat vorm?

Agile manifest

Alleen zeggen dat je Agile werkt, is niet genoeg. Het is een werkhouding met een aantal zeer duidelijke uitgangspunten als basis voor de beslissingen die een organisaties moet nemen. Dat begint bij het instemmen met het Agile manifest en daarna deze principes als leidraad gebruiken.

De werkwijze is ontstaan in de IT, als reactie op de continue veranderingsvraag vanuit de business. Er zijn geen uitgebreide omschrijvingen meer nodig, vastgelegd in dikke jaarplannen of ontwerpen. Maar je werkt met uitganspunten en deze geef je samen gaandeweg invulling. Het manifest omschrijft dit met vier waarden:

  1. Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en tools.
  2. Werkende software boven allesomvattende documentatie.
  3. Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen.
  4. Inspelen op verandering boven het volgen van een plan.

Agile softwareontwikkeling

Maar hoe geef je met deze waarden in de hand Agile werken echt vorm in softwareontwikkeling? Vanuit het traditionele ontwikkelproces zijn ontwikkelaars gewend om te worden aangestuurd met opdrachten. Dat valt met Agile weg door de vorming van zelfsturende teams. Ontwerpen zijn niet meer tot in detail uitgewerkt. De user story’s moeten in samenwerking met de gebruiker invulling krijgen tijdens het proces.

In één keer een softwareprogramma maken en er dan nooit meer aankomen, is er niet meer bij. Door de herhalende (iteratieve) werkwijze en het in korte cycli afmeten aan werkende software, moet de programmatuur tijdens het proces meerdere keren worden aangepast. Allemaal veranderingen in het dagelijks werk van softwareontwikkelaars.

Veranderingen bij de business

Ook voor de business verandert er veel. Die wordt ineens eigenaar van de softwareoplossing. De business wordt dagelijks betrokken bij het ontwikkelproces en er wordt creativiteit verwacht om oplossingen te realiseren.

Ik zie steeds meer verschillende bedrijven dit proces vormgeven. Oké, veel product owners worden nog steeds geleverd door de IT afdeling, maar langzamerhand zien we dat ook steeds meer verschuiven naar de business.

Agile werken is een groot veranderproces met een aantal haken en ogen. Maar dat levert ook wat op! De kwaliteit van de software verbetert sterk. Zeker als we de brede definitie van softwarekwaliteit hanteren en de ISO karakteristieken (zoals functionaliteit, betrouwbaarheid, bruikbaarheid, efficiëntie, onderhoudbaarheid en overdraagbaarheid) erop loslaten.

Agile werkproces faciliteren

Als de voordelen van Agile werken goed zichtbaar zijn en het veranderproces in gang is gezet, is het ook tijd om het Agile proces te faciliteren. Want hoe kunnen we teams helpen om Agile werken te vereenvoudigen? Hoe zorgen we ervoor dat we de ideeën eenvoudig kunnen vormgeven in prototypes? En hoe zijn deze efficiënt om te zetten naar betrouwbare en bruikbare software die onderhoudbaar en overdraagbaar is?

Agile werken vraagt om middelen die het nieuwe werkproces ondersteunen. Want we kunnen teams natuurlijk wel vragen om een korte time-to-market, continuous delivery en flexibele software, maar we moeten ze ook in staat stellen om dit te realiseren. Een traditionele ontwikkelomgeving – Java en .Net omgevingen reken ik ook mee – maken het teams niet gemakkelijk om Agile te werken. Want er moet vooraf veel ingeregeld worden. Er is een strak geregisseerde architectuur vereist onder het werk en er is veel handwerk nodig. Deze omgevingen vergen ook verschillende specialisten (over kennisgebieden) bij de vorming van één team. Nog even los van de vraag of de behoefte aan verschillende technologieën (bijvoorbeeld web en mobile) wel door deze teams te leveren is.

Agile softwareontwikkeling met OutSystems

De oplossing is het beschikbaar stellen van moderne low-code ontwikkelomgevingen. Of liever gezegd: low-code platformen, omdat het platform meer mogelijk maakt dan alleen het ontwikkelen. OutSystems automatiseert bijvoorbeeld het handwerk in het ontwikkelproces door code te genereren. Dit platform ondersteunt een flexibele, meegroeiende architectuur en stelt prototyping beschikbaar om ideeën vorm te geven en uit te proberen. Bovendien zorgt OutSystems voor onderhoudbare en overdraagbare software die vanuit één kennisgebied ontwikkelbaar is en daarbij verschillende technologieën ondersteunt.

Dat blijken vaak belangrijke voordelen van OutSystems die perfect passen bij de behoefte aan Agility. Dat is dus zeker het overwegen waard voor wie écht Agile wil werken.

Top 5 technologie investeringen

  1. Cybersecurity
  2. IoT-technologie
  3. Multi-cloud-omgeving
  4. Artificial Intelligence
  5. Compute centric-aanpak

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Keuze platformen cruciaal bij low-code app ontwikkeling

Low-code applicatie ontwikkeling en webdevelopment is zeer gewild. Vooral door de behoefte aan een korte time to market en agile app ontwikkeling. Dankzij low-code platformen zoals OutSystems is zelf programmeren minder vaak nodig. Zeer waardevol bij een digitale transformatie. Maar wat is het juiste platform?

Meer lezen

Vergeet rol IT niet bij digitale transformatie

Veel organisaties zijn momenteel sterk in de ban van hun digitale transformatie. Ze vinden zichzelf opnieuw uit, veranderen bedrijfsprocessen, gaan agile werken en aan de slag met nieuwe applicaties. De digitalisering is belangrijk, maar ook ingewikkeld. Er zijn voor de digitale transformatie op veel verschillende gebieden beslissingen en maatregelen nodig. Daardoor kunnen al snel belangrijke schakels vergeten worden. Opvallend genoeg sneeuwt de rol van IT hierbij vaak onder.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief