Blockchain: Dit moeten IT managers en beslissers zeker weten!
Blockchain: dit moeten IT managers en beslissers zeker weten!

door: Pim van Westen

“De helft van de IT-beslissers kan blockchain technologie nog niet uitleggen”

Blockchain is voor IT managers en IT beslissers nog grotendeels onbekend terrein. Toch investeert bijna de helft van de Nederlandse bedrijven komend jaar in deze technologie. Maar hoe investeer je goed als het kennisniveau rond blockchain nog zo beperkt is? Begin vooral bij die kennisontwikkeling!

Blockchain in Nederland: de stand van zaken

Bijna twintig procent van de Nederlandse organisaties benut op de een of andere manier al een blockchain voor hun bedrijfsprocessen. Dat zijn vooral logistieke processen en bedrijfsprocessen voor het vastleggen, beheren en beschermen van data. Met name in de financiële- en zakelijke dienstverlening

Komend jaar verwacht bijna de helft van de Nederlandse bedrijven te investeren in deze technologie, blijkt uit recent ‘Future of IT’ onderzoek. Niet alleen grote bedrijven, maar ook bijna de helft van het mkb. Tien procent van de organisaties reserveert komend jaar zelfs meer dan een ton voor de toepassing. Dat zijn serieuze investeringen! En dat terwijl 53 procent van de Nederlandse IT managers en IT beslissers hun blockchain kennis nog ondermaats acht. De helft van de IT-managers en IT beslissers kan blockchain technologie nog niet uitleggen. Hoe lossen ze dat op?

Uitleg over blockchain voor IT managers

Om blockchain goed te benutten voor de eigen bedrijfsprocessen zijn allereerst investeringen nodig in kennis. Want volgens het zojuist genoemde onderzoek weet slechts twaalf procent echt hoe een blockchain werkt.

Door gebrekkige kennis weten beslissers, inkopers en IT managers natuurlijk ook niet goed of ze überhaupt moeten investeren in een blockchain. Laat staan op welke manier dat waardevol is. Veel IT beslissers lijken vooral nog even af te wachten. Toch zijn er verschillende redenen om al wel met blockchain aan de slag te gaan. En dit is misschien wel de belangrijkste: zou een bedrijf nu een sterkere concurrentiepositie hebben gehad als het wel ‘early adopter’ was geweest van eerdere ‘hypes’ als de cloud, SaaS of Business Process Management (BPM)? Dat lijkt mij wel.

Een blockchain organiseren, begint dus allereerst met meer inzicht in de technologie en hoe je die kunt benutten voor jouw bedrijfsprocessen.

Wat is blockchain?

Blockchain technologie is vooral bekend geworden als innovatief betalingsnetwerk (Bitcoin). Het is feitelijk een openbare, decentrale boekhouding van transacties. Bekend geworden voor financiële transacties, maar de toepassingsmogelijkheden gaan veel verder dan dat. Tussenpersonen (zoals banken, notarissen of de overheid) die altijd nodig waren om transacties betrouwbaar te maken, worden nu vervangen door een netwerk van computers.

Want van alle activiteiten wordt op knooppunten in het distributienetwerk –dat door verschillende belanghebbenden in het netwerk wordt beheerd– een kopie van elke transactie opgeslagen. Een meerderheid van partijen in een blockchain (minimaal 51%) verifieert iedere transactie. Zo ontstaat een ketting met datablokken van transacties. Daarmee blijft de historie behouden en is het vrijwel onmogelijk om gegevens in de database te veranderen. Op die manier kun je veilige transacties realiseren tussen mensen die elkaar (nog) niet kennen of vertrouwen.

Prioriteiten voor blockchain inkopers

De toepassingsmogelijkheden zijn zeer divers. Blockchain heeft nu al een grote impact op de financiële wereld. Daarbuiten wordt het effect nog groter, is de verwachting. Ook voor bijvoorbeeld de digitale transformatie van bedrijven en organisaties. Maar waar moeten IT inkopers en beslissers nu op inzetten met hun blockchain?

IT managers, IT beslissers en productmanagers verwachten vooral veel van blockchain voor de bescherming tegen fraude en cybercrime. Daarnaast zijn werkprocessen natuurlijk efficiënter te organiseren, ook omdat bepaalde tussenstations niet meer nodig zijn om betrouwbare werkprocessen en geldstromen te creëren.

Om relevante toepassingen te ontwikkelen, moeten organisaties allereerst investeren in hun kennis over blockchain. Bedrijven die dit doen, kopen het in bij specialisten (twee op de vijf), via trainingen of ze gaan zelf experimenteren.  

Blockchain met low-code (OutSystems)

Bij Synobsys helpen we organisaties met blockchain technologie door advies en uiteraard softwareontwikkeling. Want om blockchain te laten werken, is flink wat software nodig. Voor de blockchain zelf, maar zeker ook voor alle business rules en (user)interfaces die (opnieuw) ontwikkeld moeten worden.

Blockchain technologie benutten als fundament voor waardevolle nieuwe toepassingen, wordt alleen een succes als dit ook redelijk snel gerealiseerd kan worden, met een korte time to market. Bij de ontwikkeling van nieuwe software bieden daarom vooral low-code platformen (zoals OutSystems) uitkomst. Die zorgen voor een goed fundament, tijdwinst en minder handmatig programmeren. Meer hierover lees je in mijn eerdere blog: Blockchain implementatie met low-code platformen.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Blockchain implementatie met low-code platformen

Blockchain technologie krijgt – na de financiële wereld – de komende jaren veel invloed op onze manier van leven en werken. Steeds meer nieuwe blockchain toepassingen worden al zichtbaar. Vooral de organisatorische implementatie is nog een uitdaging. 

Meer lezen

Gemiste kans moderniseren bedrijfsprocessen door dagelijkse IT

Door de hoge druk op onderhoud van bestaande systemen komen veel IT-afdelingen nauwelijks toe aan strategisch belangrijker taken, zoals innovatie en creatieve projecten voor het moderniseren van bedrijfsprocessen.Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek, dat ook voor Nederlandse IT-afdelingen heel herkenbaar is. Dagelijks terugkerende taken lijken steeds zwaarder te wegen en gaan ten koste van het strategisch innoveren van IT-processen voor de langere termijn. Maar uiteindelijk heeft dát meer rendement voor de business. Hoe komt een IT-afdeling uit deze spagaat?

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys

Volg ons