Gemiste kans moderniseren bedrijfsprocessen door dagelijkse IT

door: Pim van Westen

"Voorkom de spagaat tussen de dagelijkse IT taken en strategische innovatie."

Door de hoge druk op onderhoud van bestaande systemen komen veel IT-afdelingen nauwelijks toe aan strategisch belangrijker taken, zoals innovatie en creatieve projecten voor het moderniseren van bedrijfsprocessen. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek, dat ook voor Nederlandse IT-afdelingen heel herkenbaar is. Dagelijks terugkerende taken lijken steeds zwaarder te wegen en gaan ten koste van het strategisch innoveren van IT-processen voor de langere termijn. Maar uiteindelijk heeft dát meer rendement voor de business. Hoe komt een IT-afdeling uit deze spagaat?

Innoveren digitale bedrijfsprocessen blijft liggen

IT- besluitvormers zitten vast in een acrobatische balanceer-act tussen de dagelijks terugkerende IT-taken en de meer strategische en creatieve projecten, die belangrijk zijn voor hun digitale transformatie. In de drukte van alledag weegt het onderhouden en handhaven van de IT-operatie een stuk zwaarder dan het innoveren van IT processenen en het moderniseren en innoveren van digitale bedrijfsprocessen. Dat blijkt nu weer eens uit onderzoek van het Amerikaanse IT-bedrijf Ivanti onder ruim 300 IT-besluitvormers.

Innoveren en het ‘licht aanhouden’ staan continu op gespannen voet. Vooral omdat IT nog te vaak wordt gezien als ondersteunende functie. IT-afdelingen zijn vooral bezig met het onderhouden van kritieke infrastructuur en IT-systemen (56 procent) en het verlagen van IT-uitgaven (50 procent). Tegenover bijvoorbeeld slechts 28 procent van de tijd die besteed wordt aan strategische innovatie en het innoveren van digitale bedrijfsprocessen. Om niet voorbijgestreefd te worden door innovatievere concurrenten adviseren de onderzoekers bedrijven nadrukkelijk om hun CIO’s meer vrij te maken om verder vooruit te denken over het innoveren van IT processen en digitale bedrijfsprocessen.

Moderniseren van IT bedrijfsprocessen met low-code

Realistisch gezien kunnen IT-teams hun operationele taken natuurlijk niet zomaar laten vallen. Maar als ze slechts vijf of tien procent meer tijd zouden besteden aan innovatie en het moderniseren van IT bedrijfsprocessen, maakt dat volgens de onderzoekers een groot verschil. Maar waar halen ze die tijd vandaan?

Innoveren betekent voor veel IT-afdelingen ook kennismaken met voor hen nieuwe technologieën, programmeertalen en infrastructuren. De schaars beschikbare tijd wordt dan ook al direct geconsumeerd door kennis te maken met deze nieuwe technologieën, nog zonder dat er al daadwerkelijk innovaties voor de business geboekt kunnen worden.

Een belangrijke ‘game changer’ is de low-code applicatieontwikkeling. Dit maakt sneller en efficiënter bouwen en onderhouden van software mogelijk. Bovendien is de leercurve bij de inzet van low-code platformen behoorlijk steil, waardoor er in korte tijd innovatieve functionaliteit geboden kan worden aan de business. Dat biedt dus kansen voor het moderniseren van IT bedrijfsprocessen.

Software moderniseren met low-code

Software moderniseren gaat vaak hand in hand met het moderniseren van bedrijfsprocessen. Dat doen we bij Synobsys al sinds onze oprichting in 1995 met low-code ontwikkeling. Tegenwoordig werken we hiervoor met OutSystemsLow-code applicatieontwikkeling gaat twee tot vijf keer sneller dan traditionele softwareontwikkeling. Het onderhouden blijkt in de praktijk tot wel tien keer efficiënter te kunnen.

Ook het moderniseren van software (zoals verouderde legacy software) kan uitstekend met OutSystems. Hiermee kan een IT-afdeling veel tijd winnen om te innoveren en te werken aan het moderniseren van bedrijfsprocessen met IT en het strategisch moderniseren van de eigen software en IT processen. Begin hiervoor met quick wins die direct al veel tijd besparen.

Pak de winst voor strategisch moderniseren van IT processen

De kunst is natuurlijk wel om de tijdwinst die een low-code platform zoals OutSystems oplevert ook echt te besteden aan het verder innoveren en strategisch moderniseren van IT processen. Reserveer die tijd daarom tijdig, voordat de drukte van alledag de vrijgekomen tijd alweer kan opslokken. Tijd krijg je niet. Die moet je claimen, sterker nog: die moet strategisch worden opgelegd. En op langere termijn levert deze tijdsinvestering toch echt het meest op, voor de business en de bijdrage daaraan van de IT afdeling.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Voordelen OutSystems 11 vs OutSystems 10 maken groot verschil

OutSystems lanceerde recentelijk een nieuwe versie van het eigen platform voor low code applicatie ontwikkeling (OutSystems 11). Deze nieuwe versie maakt een einde aan een groot probleem van IT-beslissers: de afhankelijkheid van legacy-systemen om data te ontsluiten. Versie 11 biedt waardevolle mogelijkheden om verouderde legacy software te ontsluiten en te moderniseren. Maar OutSystems 11 biedt veel meer voordelen. Als OutSystems partner hebben wij de nieuwe mogelijkheden en de verschillen met OutSystems 10 voor u op een rij gezet.

Meer lezen

Geoptimaliseerde digitale informatieprocessen maken bedrijven toekomstbestendiger

De noodzaak van de digitale transformatie voor het optimaliseren van digitale informatieprocessen en klantprocessen is vaak wel duidelijk. Dit maakt bedrijven immers succesvoller doordat zij een goede digitale klantervaring kunnen bieden. Aan dit besef schort het niet. Toch zijn digitale transities niet altijd succesvol. Het stokt vaak bij het vertalen van de strategie naar de performance van de eigen organisatie. Vooral deze slag verdient meer aandacht om de digitale transitie goed te laten verlopen en de eigen organisatie succesvoller én toekomstbestendiger te maken.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief