Houd innovatie­moeheid IT afdelingen en organisaties buiten de deur

door: Pim van Westen

“Voor snellere resultaten moet de IT afdeling eerst de juiste tools hebben”

Veel organisaties hebben last van innovatiemoeheid. Vaak staat innovatie wel hoog op de agenda, maar inmiddels is één op de drie organisaties ook moe van het innoveren. Zeker wanneer de resultaten nog even uitblijven. Ook IT afdelingen kampen met innovatiemoeheid, vooral omdat IT professionals vaak niet beschikken over het juiste gereedschap om in korte tijd de gewenste oplossingen te creëren. Jammer, want een low-code platform kan de organisatie en IT afdeling uitstekend helpen.

Hoge prioriteit, maar te weinig tijd

Veel Nederlandse managers (85 procent) vinden innoveren van levensbelang voor het voortbestaan van hun organisatie. Maar de innovatiemoeheid van medewerkers en IT professionals speelt bij een derde van de Nederlandse organisaties, bleek recent uit dit onderzoek. Hun inspanningen voor innovatieve projecten moeten medewerkers vaak nog ‘even erbij’ doen, naast hun dagelijkse werkzaamheden en toch al flink gevulde agenda’s.

Dat vraagt een extra tijdsinvestering, maar hiervoor wordt volgens 38 procent van de respondenten te weinig tijd gereserveerd. En bij 32 procent van de organisaties is vaak nog niet eens duidelijk HOE ze moeten innoveren. Organisaties willen volgens het onderzoek vooral innoveren om efficiënter te worden (44%), nieuwe producten en diensten te ontwikkelen (30%) en om kosten te besparen (30%).

Innovatiemoeheid IT afdelingen

Een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van innovatiemoeheid op IT afdelingen is gebrek aan resultaten, op korte of langere termijn. De ideeën zijn er vaak wel, maar het gaat om de uitvoering. Anders leidt het tot niks en dan verdampt de motivatie. Daar stokt het vaak in de praktijk en dat is zonde, want innovatie is voor veel organisaties simpelweg cruciaal.

Ook IT afdelingen hebben last van innovatiemoeheid. IT professionals worden vaak betrokken bij het uitvoeren en concretiseren van de innovatie ideeën die er zijn. Zij moeten dan met hun bestaande kennis uitvoering geven aan een idee. En dat is vaak hét struikelblok. Want voor het uitvoeren van veel innovatie ideeën is een grote dosis kennis nodig van de nieuwste technologieën. Deze behoren vaak niet tot de PSU (Persoonlijke Standaard Uitrusting, voor de jongeren onder ons) van een gemiddelde IT’er. Daardoor komen de ideeën erg traag of zelfs helemaal niet tot uitvoering.

Als een IT professional die normaal zorgt voor het onderhouden van het backend systeem, ineens een mobiele app moet ontwikkelen of een nieuwe oplossing met Artificial Intelligence (AI), dan is vaak eerst een flinke kennis boost nodig.

De oplossing voor IT professionals en hun organisatie

Om resultaten te boeken binnen een redelijke termijn moet de IT afdeling worden uitgerust met het juiste gereedschap. Gereedschap dat IT professionals in staat stelt om snel en eenvoudig oplossingen te ontwikkelen om de innovatieve ideeën uit de organisatie te realiseren. Een low-code platform (zoals OutSystems) kan hierbij helpen. Door de korte leercurve in het gebruik en de technologie onafhankelijkheid van OutSystems kunnen IT afdelingen wél snel innovatieve oplossingen (helpen) realiseren. En met de resultaten groeit de motivatie om te innoveren en houd je de innovatiemoeheid buiten de deur, ook bij IT professionals.

Ideeëngenerator voor innovaties

Goede ideeën zijn waardevol, maar het gaat uiteindelijk vooral om goede uitvoering. Kijk daarom goed welke ideeën je uitvoert en geef die alle tijd(!) en prioriteit. Bij Synobsys helpen wij onze klanten en hun IT afdelingen met innoveren door het ontwikkelen van maatwerk businessapplicaties, vooral met het low-code platform van OutSystems.

Dat doen wij op verschillende manieren. Voor een grote organisatie hebben wij bijvoorbeeld in enkele weken een ideeën generator ontwikkeld voor hun innovatieve uitdagingen. Medewerkers kunnen in de app ideeën aandragen, waarop gestemd kan worden. De top-5 van ideeën wordt uitgevoerd. Zo verzamel en focus je op de beste ideeën. Een belangrijke voorwaarde om geen last te krijgen van innovatiemoeheid.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Geoptimaliseerde digitale informatieprocessen maken bedrijven toekomstbestendiger

De noodzaak van de digitale transformatie voor het optimaliseren van digitale informatieprocessen en klantprocessen is vaak wel duidelijk. Dit maakt bedrijven immers succesvoller doordat zij een goede digitale klantervaring kunnen bieden. Aan dit besef schort het niet. Toch zijn digitale transities niet altijd succesvol. Het stokt vaak bij het vertalen van de strategie naar de performance van de eigen organisatie. Vooral deze slag verdient meer aandacht om de digitale transitie goed te laten verlopen en de eigen organisatie succesvoller én toekomstbestendiger te maken.

Meer lezen

Uitdagingen digitale transitie veranderen voor organisaties

De digitale transitie van bedrijven en organisaties in Nederland is in volle gang. Daarmee verschuiven ook de uitdagingen voor organisaties van de visie- en besluitvorming naar de uitvoering. Dat is duidelijk zichtbaar in recent internationaal monitoringsonderzoek.

Meer lezen
Benieuwd hoe onze OutSystems specialisten uw organisatie kunnen helpen?

Aanmelden nieuwsbrief