aPaas cruciaal voor acceptatie zakelijke cloud opslag

door: Pim van Westen

"Het echte voordeel van de cloud zit in aPaas"

De acceptatie van zakelijke cloud opslag lijkt vaak een al tijden gepasseerd station. Maar zover is het nog niet. Ondanks de snelle opmars van zakelijke cloudtechnologie en de vele gebruikte cloud oplossingen voor business applicaties, zien IT-beslissers nog steeds belemmeringen om clouddiensten in te zetten, toont recent onderzoek. Zakelijke cloud applicaties benutten in een aPaaS-omgeving (applicatie-Platform as a Service) biedt uitkomst

Harde eisen voor zakelijke cloud applicaties

Zakelijke cloudtechnologie is natuurlijk niet meer weg te denken uit de professionele werkomgeving. Er wordt volop gebruikgemaakt van zakelijke cloud opslag en cloud oplossingen voor business applicaties. Toch ziet 69 procent van de IT-beslissers nog belemmeringen om zakelijke cloudtechnologie breder in te zetten. Dat bleek recentelijk weer eens uit onderzoek onder 266 Nederlandse IT-beslissers. Zij hebben vooral zorgen over de veiligheid (52 procent) en rentabiliteit (43 procent) van oplossingen voor zakelijke cloudopslag en zakelijke cloud applicaties. De volledige acceptatie van zakelijke cloud opslag is dus nog niet voor iedereen een feit.

Toch onmisbaar: cloud oplossingen voor business applicaties

De respondenten is ook gevraagd hoe zij de komende jaren met IT meer toegevoegde waarde kunnen bieden voor hun business. Dan komen vooral prominent naar voren: het bieden van een selfservice portal en service catalogus (37 procent) en het overal en altijd toegang bieden tot het bedrijfsnetwerk (35 procent).
IT-beslissers zien dus absoluut de meerwaarde van zakelijke cloudtechnologie en cloud oplossingen voor business applicaties. Terecht blijft echter de rentabiliteitsvraag opkomen bij organisaties die alleen de infrastructuur naar de cloud brengen. De business van hun organisaties vraagt ook niet om de cloud, maar om veel snelheid en flexibiliteit in hun business applicaties en het meebewegen daarvan. Goede oplossingen voor zakelijke cloudopslag en cloud applicaties zijn daarvoor onmisbaar. De geïntegreerde cloud in een aPaaS-omgeving biedt uitkomst.

Wat is aPaas?

Met een aPaas-omgeving worden clouddiensten op een platform aangeboden, waarmee gebruikers applicaties kunnen ontwikkelen, draaien en beheren. Zonder verregaande verdieping in de complexiteit die normaal komt kijken bij het ontwikkelen van applicaties. Na de cloud – die hardware, software en data van zakelijke cloud opslag beschikbaar maakt via een netwerk – gaat een aPaaS dus een flinke stap verder (al sinds 2005).
Een aPaas ondersteunt de volledige levenscyclus van een webapplicatie: van bouwen, testen, implementeren en beheren tot en met updaten. Omdat de onderliggende infrastructuur al beschikbaar, getest en geoptimaliseerd is, is dat een goed fundament voor low-code applicatieontwikkeling, die zo belangrijk is voor de digitale transformatie van organisaties.

Meerwaarde aPaas voor de business

Die eerste ‘a’ in aPaaS geeft de cloud juist die meerwaarde waar de business van bedrijven op zit te wachten voor hun digitale transformatie. Het gaat dan immers niet om de virtuele machine, maar om de applicaties die hiermee worden aangeboden en de snelheid waarmee ze beschikbaar zijn en aangepast kunnen worden. Ook het altijd en overal beschikbaar hebben, gaat niet over het netwerk maar over de applicaties die de bedrijfsprocessen ondersteunen. Om die behoefte van de business goed te vervullen, is het vaak ook nodig om applicaties (of delen daarvan) op verschillende mobiele apparaten beschikbaar te maken. Ook daar bieden de aPaaS platformen uitkomst. Wij benutten de cloud op deze manier al volop voor onze klanten.

Op naar volledige acceptatie van zakelijke cloud opslag

aPaaS zorgt direct voor tijdwinst en efficiency omdat met low-code minder handmatig programmeren nodig is en de toepassingen op en voor de cloud ontwikkeld worden. Dat komt de opbrengsten van de investering (rentabiliteit) en de zorgvuldigheid (veiligheid) van oplossingen voor zakelijke cloudopslag direct ten goede. Dat is van groot belang voor de totale acceptatie van zakelijke cloud opslag en cloud oplossingen voor business applicaties.

De toekomst van zakelijke cloud opslag en technologie

Dit is een belangrijke ontwikkeling voor zakelijke cloudtechnologie (en de acceptatie van zakelijke cloud opslag), waarbij nog meer voordelen ontstaan die we nu nog niet allemaal kunnen voorzien. Dat is het mooie van innovatie. Het stimuleert en cumuleert tot nieuwe technologieën en ontdekkingen die je vooraf niet kunt uittekenen. Voor de cloud en aPaaS-oplossingen betekent het dat zij straks met nog meer mogelijkheden ondersteund worden. Of zoals tech guru Adrian Bridgwater van Forbes zegt over het interessante van aPaaS: "Dat je er andere dingen mee kunt doen die oorspronkelijk nog niet zijn overwogen tijdens het eerste ontwerp."

Wij zien nu al het aantal services (functionele componenten) dat geïntegreerd kan worden explosief groeit in de verschillende cloud omgevingen. In de toekomst zullen die componenten alleen maar rijker worden aan functionaliteit. Er ontstaat dan een business store om business apps te downloaden. De cloud platformen zorgen daarbij voor naadloze integratie tussen de apps. Zo wordt de ‘commodity lat’ weer hoger gelegd. Waar die nu nog ligt op het niveau van de hardware en infrastructuur, wordt die in de toekomst verlegd naar het business app niveau.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Keuze platformen cruciaal bij low-code app ontwikkeling

Low-code applicatie ontwikkeling en webdevelopment is zeer gewild. Vooral door de behoefte aan een korte time to market en agile app ontwikkeling. Dankzij low-code platformen zoals OutSystems is zelf programmeren minder vaak nodig. Zeer waardevol bij een digitale transformatie. Maar wat is het juiste platform?

Meer lezen

Uitdagingen digitale transitie veranderen voor organisaties

De digitale transitie van bedrijven en organisaties in Nederland is in volle gang. Daarmee verschuiven ook de uitdagingen voor organisaties van de visie- en besluitvorming naar de uitvoering. Dat is duidelijk zichtbaar in recent internationaal monitoringsonderzoek.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief