Blockchain technologie krijgt – na de financiële wereld – de komende jaren veel invloed op onze manier van leven en werken. Steeds meer nieuwe blockchain toepassingen worden al zichtbaar. Vooral de organisatorische implementatie is nog een uitdaging. Technisch is de opmars van de blockchain vergelijkbaar met die van databases, die hun eigen standaardtaal en managementsysteem kregen. Bij de ontwikkeling van alle nieuwe software bieden vooral low-code platformen zoals OutSystems en Mendix uitkomst.
De blockchain technologie is vooral bekend geworden als innovatief betalingsnetwerk voor de Bitcoin als digitaal betaalmiddel. De blockchain zelf is feitelijk een decentrale, openbare database met daarin de complete boekhouding van transacties die ooit gedaan zijn. Zoals bedrijven voor hun financiële administratie de inkoop en verkoop bijhouden in een ‘grootboek’, zo gebeurt dat ook in de blockchain. Alleen kunnen nu ook tussenpersonen (zoals banken of een notaris) die vroeger nodig waren om transacties betrouwbaar te laten plaatsvinden, vervangen worden door een netwerk van computers.
Want van elke activiteit wordt op elk knooppunt in het distributienetwerk een kopie met transacties opgeslagen. En een meerderheid van partijen in de blockchain (minimaal 51%) verifieert iedere transactie. De nieuwe transacties worden als een ketting aan de bestaande datablokken van transacties geregen (vandaar de naam block-chain). Zo blijft de historie van transacties behouden en is het vrijwel onmogelijk om gegevens in de database te veranderen. Zo kun je veilige transacties mogelijk maken tussen mensen die elkaar niet kennen of vertrouwen.