Keuze platformen cruciaal bij low-code app ontwikkeling

door: Pim van Westen

"Gartner prijst de snelheid, agility en korte development-cycli van low-code."

Dit jaar kan wel eens de grote doorbraak worden van de low-code applicatie ontwikkeling en webdevelopment. Vooral door de grote behoefte aan agile softwareontwikkeling en de druk op een korte time to market bij app ontwikkeling. Low-code platformen (zoals OutSystems) helpen daarbij met tijdwinst omdat hierdoor minder handmatig programmeren nodig is. Dat is van grote waarde bij de digitale transformatie van organisaties. Maar kies wel het juiste platform, want goed gereedschap voor jouw doel is op dit gebied zeker het halve werk.

De buzz: low-code webdevelopment

Als je niet beter weet, zou je denken dat low-code applicatie ontwikkeling een nieuwe rage is. Ik ben daarom heel benieuwd naar de low-code groeiontwikkeling in 2018. Je hoort het momenteel overal buzzen in de wereld van webdevelopment. Waarom eigenlijk? Van oudsher werden IT-systemen geleverd als standaardpakket of maatwerksysteem. Low-code platformen (zoals OutSystems en Mendix) maken het mogelijk om beiden te combineren tot hybride oplossing. Met standaard ‘bouwblokken’ en gericht programmeren voor maatwerk, waar dat nodig is en waar dat toegevoegde waarde biedt.

Low-code platformen ondersteunen ontwikkelproces

Nieuw is dat niet. Bij Synobsys doen wij sinds de oprichting in 1995 niet anders dan low-code tools gebruiken voor app ontwikkeling. Door minder te programmeren, kunnen ontwikkelaars meer tijd besteden aan WAT een applicatie moet doen, in plaats van HOE. Door de jaren heen is er wel veel veranderd. De huidige low-code platformen bieden veel meer ondersteuning aan het ontwikkelproces dan in de jaren ’90. Zeker OutSystems speelt voor ons bij low-code app ontwikkeling een zeer belangrijke rol. Het wordt in de markt ook gezien als voorloper op dit gebied. Juist omdat het als goed gereedschap een groot verschil kan maken.

Tijdwinst door low-code applicatie ontwikkeling

Een groot voordeel van low-code platformen is dat hun productiviteit 2 tot 5 keer hoger is dan bij traditionele softwareontwikkeling. Dat is een uitkomst voor de time to market en prettig voor de investeringskosten. Daarnaast bieden de platforms al veel standaard functionaliteiten en features, bijvoorbeeld voor security, data-protectie, autorisatie, zoekfuncties en integratie met andere systemen. Die zijn praktisch direct beschikbaar voor gebruik. Ook toonaangevende onderzoekinstituten onderkennen de kracht van low-code platforms. Forrester roemt vooral het realiseren van businessapplicaties met minimaal handmatig programmeren en minimale investeringen in training en development. Gartner prijst de snelheid, agility en korte development-cycli.

Digitale transformatie met low-code app ontwikkeling

Doordat low-code platformen veel tijd besparen en IT-afdelingen ontlasten, kunnen ze organisaties helpen om de digitale transformatie te maken. Met versnelde digitale transformatie van zakelijke processen door low-code. Het ontlasten van IT is belangrijk, want juist die afdeling wordt bij digitale transformaties – opvallend genoeg – nogal eens over het hoofd gezien (zie ook mijn blog hierover). Dat is een van de redenen waardoor digitale transformaties kunnen mislukken, naast gebrek aan daadkracht in de directiekamer en gebrek aan tijd en programmeurs (waarvoor low-code dus ook helpt). Denk dus ook aan de digitale transformatie van IT-processen en breng de IT-strategie in lijn met maatwerk business applicatie ontwikkeling.

Kies het juiste platform

Voor je kiest voor een platform als OutSystems of Mendix, is het vooral belangrijk om goed te kijken wat je precies wilt met de software die je ermee bouwt en waar de organisatie heen wil groeien. Want low-code platformen zijn er in vele soorten en maten. Forrester onderscheidt vijf categorieën vanuit twee dimensies (flexibiliteit en functionele dekking): General purpose, Database, Mobile, Process en Request handling. Dat is een aardig startpunt bij de selectie. Naast de toepassing zijn natuurlijk ook de ratings van low-code platformen interessant. Doe er uw voordeel mee.

Low-code met OutSystems

Wie meer wil weten over de visie van OutSystems bij het gebruik van low-code en de veranderingen op het gebied van software development, adviseer ik dit artikel.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Blockchain implementatie met low-code platformen

Blockchain technologie krijgt – na de financiële wereld – de komende jaren veel invloed op onze manier van leven en werken. Steeds meer nieuwe blockchain toepassingen worden al zichtbaar. Vooral de organisatorische implementatie is nog een uitdaging. 

Meer lezen

aPaas cruciaal voor acceptatie zakelijke cloud opslag

De acceptatie van zakelijke cloud opslag lijkt vaak een al tijden gepasseerd station. Maar zover is het nog niet. Ondanks de snelle opmars van zakelijke cloudtechnologie en de vele gebruikte cloud oplossingen voor business applicaties, zien IT-beslissers nog steeds belemmeringen om clouddiensten in te zetten.

Meer lezen

Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief