Vierde industriële revolutie (Industrie 4.0) biedt grootste kansen voor MKB
Vierde industriële revolutie (Industrie 4.0) biedt grootste kansen voor MKB

door: Pim van Westen

“Een low-code platform zoals OutSystems is extra waardevol als hulp bij het digitaliseren van MKB-bedrijven.”

Industrie 4.0: die term wordt steeds vaker gebruikt. We hebben het dan eigenlijk over de vierde industriële revolutie, die al een tijdje gaande was. Door de coronapandemie en het werken op afstand is zij nu in een stroomversnelling gekomen, tonen diverse onderzoeken. Maar wat moet je hier nu mee als MKB-bedrijf? In veel gevallen: aan de slag! Want juist deze bedrijven hebben veel geschikte businessprocessen om te digitaliseren. En het mooiste is dat zij door deze technologische revolutie nu ook de tools in handen krijgen om die kansen te benutten.

Wat is Industrie 4.0?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is Industrie 4.0 nou precies? Bij alle industriële revoluties zorgen nieuwe uitvindingen voor zeer invloedrijke nieuwe manieren van produceren. Bij de eerste industriële revolutie begon dat rond 1760 met de mechanisatie van de industrie, mogelijk gemaakt door de stoommachine en steenkool. Ongeveer een eeuw later volgde nummer twee: de revolutie die zorgde voor massaproductie, aangejaagd door de opkomst van elektriciteit, de olie-industrie en de telegraaf.

In de loop van de vorige eeuw volgde nummer drie toen computers hun intrede deden. Industrie 4.0 gaat een grote stap verder, aangejaagd door internet, verduurzaming en de digitalisering van werkprocessen. Dit wordt aangeduid als revolutie omdat het onze productiesystemen opnieuw tot in de kern verandert. Bijvoorbeeld door de opmars van cloud computing, Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI), virtual reality, robotica en kwantumcomputers.  

Vierde industriële revolutie versnelt nu

Onvoorziene omstandigheden kunnen een revolutie versnellen. Dat gebeurt nu met de coronapandemie. Door het noodgedwongen werken op afstand wordt de digitalisering bij organisaties extra versneld, tonen recente onderzoeken. Bedrijven halen nu meer waarde uit digitalisering en zijn extra gaan investeren. Ook omdat de kennis om te kunnen digitaliseren sterk toeneemt. Zo versnelt de hele vierde industriële revolutie.

Maar waar staan we nu precies in deze technologische revolutie? Het is zeker nog maar het begin, zoals we ook in onze recente MKB podcast bespreken. De grootste impact moet nog komen. Er komt steeds meer relevante technologie beschikbaar (zoals 5G), maar bedrijven zijn vooral nog sterk aan het onderzoeken hoe ze alles goed kunnen benutten. Dat merk ik ook sterk aan de vragen die onze klanten (vooral MKB bedrijven) ons stellen. En bij het MKB liggen feitelijk ook de grootste kansen. Want het MKB heeft de meeste werkprocessen om te optimaliseren. En dan hebben we het nog niet eens over het grootste voordeel voor deze bedrijven.

Technologische revolutie biedt MKB extra kansen

Industrie 4.0 is vooral een technologische revolutie. De nieuwste en meest krachtige technologie komt hierbij beschikbaar voor alle bedrijven, ook de kleinere en middelgrote. Terwijl in het verleden vooral de grote corporates het zich konden veroorloven om de meest invloedrijke tools te bemachtigen. Nu krijgt ook het MKB de beschikking over krachtige tools voor het slim optimaliseren van hun businessprocessen. Bij het ontwikkelen van businessapplicaties is softwareontwikkeling met low-code (OutSystems) uiteraard een van de grote aanjagers. En op die punten waar geen maatwerk nodig is voor het versterken van hun toegevoegde waarde kunnen hybride software oplossingen (standaard en maatwerk naast elkaar) juist weer extra interessant zijn voor het MKB.

Want de motieven en behoeften van het MKB bij het optimaliseren van businessprocessen verschillen vaak wel ten opzichte van de grote corporates. In mijn volgende blog ga ik verder in op die specifieke behoeften tijdens deze vierde industriële revolutie.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Achterstand digitale transitie

3 succesfactoren die achterstand bij digitale transitie voorkomen

De digitale transformatie verloopt bij veel organisaties nog moeizaam. Flink wat bedrijven hebben inmiddels een achterstand opgelopen met hun digitale transitie. En slechts 13 procent(!) heeft vertrouwen dat zij nu de juiste koers varen om hun doel te behalen. Dat is opvallend weinig en niet nodig. Wat kunnen we leren van de digitale transformatiestrategie van de bedrijven die het wel goed doen? Zij noemen drie belangrijke succesfactoren: technologie, trainingen en het breed betrekken van alle afdelingen bij hun aanpak.

Meer lezen

Digitale volwassenheid gevestigde bedrijven en organisaties blijft achter

Opgroeien naar digitale volwassenheid verloopt bij veel bedrijven en organisaties nog stroef. Jonge bedrijven en opkomende markten hebben hierbij een groot voordeel, vergeleken met de gevestigde orde. Vooral traditionele bedrijven en organisaties moeten werk maken van hun digitale transitie en sneller digitaal volwassen worden om niet te worden ingehaald. Een volwassenheidsmodel voor digitalisering kan daarbij helpen.

Meer lezen
Benieuwd hoe onze OutSystems specialisten uw organisatie kunnen helpen?

Aanmelden nieuwsbrief