Core banking systemen vervangen bij banken en verzekeraars is belangrijk om cruciale innovaties mogelijk te maken.

Banking systemen vervangen voor belangrijke innovaties banken

door: Pim van Westen

“Systemen van banken en verzekeraars uit de jaren ‘80 en ’90 staan nu cruciale innovaties in de weg of zorgen voor storingen.”

Bij het vervangen van verouderde softwaresystemen hebben banken (en verzekeraars) een grote uitdaging om hun core banking systemen te vervangen. Financiële dienstverleners moeten innoveren door strengere regelgeving en om nieuwe (fintech) concurrentie goed aan te kunnen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bieden low-code platformen uitkomst om deze vernieuwingsslag goed en versneld te maken. Hoe dat werkt, laten we zien met een praktijkvoorbeeld.

Waarom core banking systemen vervangen?

Veel bedrijven en organisaties worstelen met het vervangen van verouderde legacy software. Beslissingen hierover zijn vaak jarenlang vooruitgeschoven. Vooral omdat het belangrijke, oude kernsystemen zijn die door de tijd steeds complexer zijn geworden. Toch moet de stap een keer gezet worden – volledig of gedeeltelijk – omdat de oude software anders cruciale innovaties in de weg staat. Dit probleem speelt sterk bij banken en verzekeraars die moeite hebben met het vervangen van gedateerde IT-systemen.

Vaak werken deze partijen met systemen die nog dateren uit de jaren ‘80 en ‘90. Inmiddels is een moeilijk beheersbare complexiteit ontstaan die nu zorgt voor storingen en drempels opwerpt voor belangrijke digitaliseringsstappen. En dat terwijl banken steeds meer te maken krijgen met nieuwe concurrentie van fintechbedrijven die financiële diensten juist aanbieden met moderne technologie.

Verzekeringsplatformen vervangen

Verzekeraars hebben een vergelijkbare uitdaging als banken. Ook zij hebben moeite met innoveren waardoor echte innovaties lang uitblijven. Met als belangrijkste oorzaak: ook hun kernsystemen zijn inmiddels te complex en niet gebouwd met de huidige digitale transformatie in het achterhoofd. Dan is het belangrijk om verzekeringsplatformen te vervangen of in ieder geval ingrijpend te vernieuwen om wel te kunnen innoveren en werkprocessen te optimaliseren. Maar hoe doe je dat?

Hulp van low-code platformen

Nieuwe technologie biedt uitkomst om de gewenste stappen te kunnen zetten. Door de opmars van low-code softwareontwikkeling is het vervangen van core banking systemen én verzekeringssystemen een stuk eenvoudiger geworden. Vooral omdat het ontwikkelteams helpt om sneller te werken en aanpassingen door te voeren, terwijl dit niet ten koste gaat van de ontwikkelkwaliteit. Sterker, ook die kwaliteit neemt toe met een goede en zorgvuldige ontwikkelaanpak.

Praktijkvoorbeeld financiële dienstverlener SKG

De uitdaging om verzekeringssoftware en banking systemen te vervangen, speelt niet alleen op het niveau van grote spelers als ABN AMRO, ING en de Rabobank. Het speelt ook bij kleinere financiële dienstverleners met verouderde legacy software. Neem bijvoorbeeld SKG in Gouda, een gespecialiseerde financiële dienstverlener voor kerkelijke organisaties. De organisatie verzorgt spaar- en betaalproducten en financiering voor ongeveer 1600 kerken en aanverwante instellingen. De organisatie had sinds 1992 een zeer stabiel eigen bankenpakket, maar dit raakte verouderd. Extra aanleiding voor de vernieuwing was het naderend pensioen van hun eigen IT-manager met grote inhoudelijke kennis van het systeem. Samen was dit in 2020 aanleiding om een compleet nieuwe softwareomgeving te ontwikkelen (backoffice, frontoffice en interfaces met andere applicaties en platformen), samen met Synobsys.

Een ingrijpend proces waarbij SKG bewust koos voor softwareontwikkeling met OutSystems als toonaangevend en leidend low-code platform. Tijdens dit project wordt een eigen methode van Synobsys benut voor de migratie van (AS/400) legacy-systemen. Dit voorkomt moeilijke datamigratie-trajecten en zorgt voor oplevering (in iteraties) zonder dat er ingewikkelde synchronisaties nodig zijn. Dat scheelt enorm in de kosten en de doorlooptijd. Lees meer over dit ontwikkeltraject vanuit het perspectief van SKG of vanuit het ontwikkelteam.

Aandachtspunten bij vervangen core banking systemen

Natuurlijk is iedere organisatie anders en daarmee ieder ontwikkeltraject. Toch zijn er op hoofdlijnen wel belangrijke aandachtspunten bij het vervangen van core banking systemen of verzekeringssystemen. Sterker, eigenlijk gelden die voor veel legacy systemen. Want voor onze developers maakt het eigenlijk niet veel verschil of het een systeem betreft voor een bank, leasing, transport (TMS), voor uitvaartsoftware of een verouderd ERP-systeem. Eigenlijk gaat het steeds om vergelijkbare processen in verouderde administratieve transactionele systemen.

Voor banken en verzekeraars valt de keuze wel vaak op maatwerk software of een hybride oplossing (maatwerk en standaard gecombineerd). Een compleet nieuw systeem is lang niet altijd nodig. Bijvoorbeeld doordat goede bestaande elementen weer een functie krijgen in de nieuwe omgeving. Bij Synobsys hebben we hiervoor een speciale migratiestrategie ontwikkeld: Wat goed is, kan blijven.

Dit kan met OutSystems, dat naadloos integreert met bestaande (legacy) systemen. Zo hoeven systemen niet meteen compleet vervangen te worden en kunnen digitalisering en innovaties toch al gerealiseerd worden. Synobsys kan hiervoor complete projecten realiseren of zorgen voor de juiste mensen, methoden en middelen. Zo kunt u software zelf ontwikkelen, het laten doen of het samen doen, zoals bij SKG gebeurt.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Standaard legacy systeem wordt al snel hybride software.

Legacy systeem vervangen met standaard, maatwerk of hybride software?

Wanneer organisaties verouderde legacy systemen vervangen, staan ze al snel voor de keuze: wordt het standaard of maatwerk software? Of een mengvorm? In veel gevallen blijkt zo’n hybride tussenvorm de meest interessante oplossing. Zolang je maar goed weet, welke onderdelen je in de standaard- of maatwerk-laag benut.

Meer lezen
Met OutSystems is het vervangen van legacy software en systemen veel eenvoudiger geworden.

Grote voordelen OutSystems bij vervangen van legacy software

Dankzij het low-code platform OutSystems is het vervangen van legacy software een stuk eenvoudiger geworden. Vooral omdat het ontwikkelteams helpt om aanzienlijk sneller te werken zonder dat dit ten koste gaat van de ontwikkelkwaliteit. Ook is het mogelijk geworden om sneller aanpassingen door te voeren. Deze voordelen helpen direct om de grootste knelpunten bij vervangingstrajecten bij organisaties weg te nemen.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys

Volg ons