Zoveel kansen voor developers, maar hoe kies je de juiste?

Zoveel kansen voor developers, maar hoe kiezen zij de juiste? 

door: Eric Hoogeweg

Als developer krijg ik veel ontwikkelruimte: de mogelijkheden, passende projecten en ruimte om te proberen en ervaren.

Over softwareontwikkeling wordt veel geschreven. Vooral over wat applicaties doen en wat het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen oplevert. Maar wie zijn de mensen die dit werk doen? Hoe ziet een ontwikkelteam eruit? En hoe kijkt een OutSystems ontwikkelaar naar zijn eigen ontwikkelkansen, projecten en tools? We kijken in de ‘keuken’ bij een van onze ontwikkelteams.

De uitdaging en werkomgeving 

Voor een concreet en praktisch beeld kijken we bij het team dat sinds 2020 werkt aan de ontwikkeling van financiële software voor SKG in Gouda. Deze financiële dienstverlener had sinds 1992 een zeer stabiel eigen bankenpakket, maar dit raakte verouderd. Een extra aanleiding voor de vernieuwing was het naderend pensioen van hun eigen IT-manager. Een ingrijpende stap voor de compacte organisatie door de grote inhoudelijke kennis van deze IT-manager over het systeem. Het was de aanleiding om nu een compleet nieuwe softwareomgeving te ontwikkelen (backoffice, frontoffice en interfaces met andere applicaties en platformen).

SKG is een gespecialiseerde financiële dienstverlener voor kerkelijke organisaties. De organisatie met 17 medewerkers verzorgt spaar- en betaalproducten en financiering voor zo’n 1600 kerken, plus aanverwante instellingen. Voor het ontwikkelteam is het vervangen van een verouderd legacy-systeem vakinhoudelijk interessant door de complexiteit en veelzijdigheid. Synobsys realiseert het complete project en zorgt daarbij voor alle specialisten, middelen en methoden. Waaronder een zelf ontwikkelde methode voor de migratie van (AS/400) legacy-systemen. Dit voorkomt moeilijke datamigratie-trajecten en zorgt ervoor dat er kan worden opgeleverd (in iteraties) zonder dat ingewikkelde synchronisaties nodig zijn. Dat scheelt veel tijd en kosten. Het bestaande systeem blijft tot de migratie gewoon draaien.

Emiel-de-Grijs

Compact ontwikkelteam dankzij low-code

Voor dit ontwikkeltraject is een relatief compact team samengesteld met de IT-manager en systeembeheerder van SKG en vijf specialisten van Synobsys (vanuit verschillende rollen): een Informatieanalist, Scrum Master, een Senior OutSystems Developer (en team lead), een Medior Developer en een Junior Developer. Daarnaast wordt het team – zoals bij alle projecten van Synobsys – bijgestaan door onze eigen OutSystems MVP die het team adviseert en toeziet op de ontwikkelkwaliteit.

Een relatief klein team voor een omvangrijk project als dit is mogelijk dankzij low-code softwareontwikkeling met het OutSystems platform. “Hierdoor kunnen we tegenwoordig in relatief korte tijd veel meer doen omdat low-code de snelheid en kwaliteit van developers flink heeft verhoogd”, schetst Informatieanalist Emiel de Grijs (47). “Tijdens eerdere projecten werd voornamelijk in Java ontwikkeld. Ik stond in het begin echt te kijken hoeveel meer er nu opgeleverd wordt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Tegelijkertijd betekent die snelheid voor mij als informatieanalist dat ik slimmer moet werken en soms stevig moet ‘buffelen’ om alles tussen de sprints weer te verwerken en voor te bereiden. Er gebeurt nu zoveel in korte tijd! Maar ik ben wel blij met deze manier van ontwikkelen. Ontwikkelen is vooral overwinnen van complexiteit en daar helpt OutSystems ons geweldig bij. Applicaties worden steeds meer in elkaar ‘gesleept’ door onze developers, met hergebruik van bestaande code.”

Emiel werkt sinds 2007 bij Synobsys. Hij begon als developer en heeft zich ontwikkeld tot Informatieanalist en Product Owner. “Deze kant wilde ik op en die ontwikkeling is bij Synobsys sterk gestimuleerd, bijvoorbeeld met tijd en budget om trainingen of opleidingen te volgen. Mensen kunnen hier goed hun eigen koers bepalen en vormgeven. Daar wordt ook goed rekening mee gehouden bij de keuze van projecten waar je aan werkt. Dat is enorm waardevol.”
De informatieanalist beschrijft voor het ontwikkelteam wat er gebouwd moet worden door de structuren en prioriteiten te bepalen. Hij schakelt veel tussen de klant en het ontwikkelteam. “Leuk aan deze rol vind ik het totaaloverzicht en dat ik van begin tot eind betrokken ben bij projecten. Ook bij het testen ben ik zelf betrokken. Dat is niet helemaal mijn ‘hobby’, maar wel heel goed om ook aan mee te werken.”

Mano-Nadim

Wat doet een jonge OutSystems ontwikkelaar?

Levi Cederpark (29) en Mano Nadim (32) behoren tot de jongere lichting ontwikkelaars bij Synobsys. De medior en junior OutSystems ontwikkelaar zijn volop aan het bouwen en ontwikkelen. Levi: “Ik heb daarvoor veel contact met de IT-manager van SKG en onze senior developer Marco. Leuk aan dit project vind ik onder andere de grote betrokkenheid en het enthousiasme van deze klant. Dat komt ook omdat het geen grote organisatie is. Hun betrokkenheid en laagdrempeligheid werkt voor ons heel prettig en zorgde direct voor een vloeiende samenwerking binnen het team.”
Mano werkt onder andere aan een functionaliteit voor het aanmaken van leningen, compleet met onderdelen voor het goedkeuren, valideren, meldingen en het toepassen van restricties. “In het begin was dit best even complexe materie om in te verdiepen. Ik heb er al veel van geleerd, bijvoorbeeld over hypotheken. Dat was ook echt handig toen ik zelf een huis ging kopen”, aldus de OutSystems ontwikkelaar.

De junior developer werkt sinds 2019 bij Synobsys. Na zijn studie Industrieel Ontwerp werd zijn open sollicitatie eerst nog afgewezen. Daar liet hij het niet bij zitten en belde COO Jacqueline Spits om duidelijk te maken dat ze zich toch echt vergisten. “Best logisch door mijn vooropleiding, maar nu wekte ik hun interesse. Er volgde een goede kennismaking en ik kreeg alsnog de kans. Tijdens mijn studie had ik me namelijk al wel verdiept in low-code en het cloudplatform OutSystems. Voor een product wilde ik een app laten ontwikkelen. Uiteindelijk ben ik toen samen met een developer de code gaan schrijven. Dat vond ik leerzamer dan mijn hele studie. Zo ontdekte ik dat verder wilde als OutSystems ontwikkelaar. Die kans kreeg ik bij Synobsys. Het eerste jaar mocht ik als studieproject tijdens mijn werk een cinema app ontwikkelen voor de Marvel films. Een eigen idee van mij als Marvel-fan. De app helpt fans om de Marvel storyline te begrijpen en te kijken in de juiste volgorde. Dit was heel leerzaam om te doen. Ik leer nu ook veel door mee te kijken met de medior en senior developers. Zo bouw ik veel inzicht op. Dat ik ook onze MVP regelmatig spreek, is helemaal waardevol.”

Van junior naar medior developer

Levi ontwikkelde zich sinds 2019 van junior tot medior developer. Na zijn hbo-studie IT & Management werd hij eerst applicatiebeheerder. “Ik klopte zelf bij Synobsys aan omdat ik verder wilde met low-code en dan vooral OutSystems, toch de hoofdrolspeler op dit gebied. Tijdens mijn vorige werk ontdekte ik low-code en heb ik zelf eerst online veel uitgezocht. Ik koos voor Synobsys als partner van OutSystems Nederland, door hun projecten, de stad Rotterdam en voor mijn ontwikkelmogelijkheden. Als junior werkte ik eerst mee aan het ontwikkelen van een app voor kwekers van bloemen en planten wereldwijd. Ik heb diverse cursussen gevolgd en me bij dit project ontwikkeld tot medior. Ik kreeg veel ontwikkelruimte. De ‘bal’ ligt bij mij en als ik iets wil, krijg ik ook echt de mogelijkheden. Ik krijg ook de ruimte om te proberen en ervaren. Uiteindelijk wil ik me ontwikkelen tot Tech Lead.”

Voor loopbaanontwikkeling werkt Synobsys met een zelf ontwikkelde Talentmanager app. Deze helpt medewerkers hun eigen ontwikkelplan te maken en vervolgens de juiste stappen te zetten. Een andere jonge developer Savvy Kaushik (28) werkte bij Synobsys aan de ontwikkeling van deze app. “Inmiddels maak ik hier zelf ook gebruik van voor mijn ontwikkeling en om doelgericht nieuwe stappen te zetten. Mijn persoonlijke ontwikkelplan is erop gericht om uiteindelijk Tech Lead te worden.” Meer over de rol en werkzaamheden van Savvy is in mei te lezen in een nieuw artikel.

Het gebruik van de app voor talentontwikkeling kwam recent ook ter sprake tijdens een radio-interview van New Business Radio met Synobsys. Dat onderdeel is hier als podcast terug te luisteren.

Marco Groenenberg

Ervaren OutSystems consultant als team lead

In het ontwikkelteam van SKG zit ook senior OutSystems ontwikkelaar en team lead Marco Groenenberg (66). “Ik voer veel gesprekken met de klant over de uitdagingen van het ontwikkelproces. Dat betekent veel analyseren en beschrijven, zodat we er als team mee verder kunnen. Ik neem het team daarin mee en waar nodig kunnen andere developers bij mij terecht met vragen. Ze kunnen veel zelf, maar als het nodig is, neem ik de tijd voor hun vragen. Dat houdt mij soms wel even op, maar dat mag. Want voor het totale project is het uiteindelijk beter.”
Marco werkt sinds 2007 bij Synobsys en heeft zich hier ontwikkeld tot OutSystems consultant. “Het leukste van dit werk vind ik het puzzelen en afpellen van een probleem tot de kern om daar een goede oplossing voor te bouwen.”

De ervaren developer zag in ruim veertig jaar veel verschuivingen op het gebied van softwareontwikkeling. Hij komt vanuit de ‘vintage wereld’, zag oude (IBM iSerie) systemen komen en gaan en stapte in de ontwikkeling van low-code platformen, eerst Mendix en tegenwoordig vooral OutSystems. “Dit heeft nu wel mijn voorkeur. Vooral door de manier hoe het in elkaar steekt, qua databases bijvoorbeeld. Vanuit mijn achtergrond werkt dat heel logisch. Waar wij vroeger lang aan alle code zaten te schrijven, zie ik de jonge generatie developers alles nu in elkaar klikken en slepen. Maar zij weten dan niet altijd wat daar precies achter zit. En dat kan ook heel handig zijn. Daarvoor komen ze bij mij met vragen. Bijvoorbeeld om performance issues van een database te voorkomen of op te lossen. Ik vind het ook leuk om hieraan bij te dragen vanuit mijn kennis en ervaring. Hierdoor hebben wij een leuk en mooi gebalanceerd team.”

Advies voor jonge developers: kies bewust

Zelf werkte Marco tijdens zijn loopbaan voor zeer diverse organisaties en ontwikkelteams, van klein tot heel groot. “Ontwikkelteams van vijftig mensen bijvoorbeeld. De laatste jaren werk ik vaker voor kleinere organisaties met compacte teams, zoals nu bij SKG. Het is wel een groot project, maar met een compact kernteam. Het leuke van werken voor kleinere organisaties vind ik dat het vaak persoonlijker is en dat je meer ‘kennis van alles’ nodig hebt. Je moet zelf meer weten en oplossen. Dat maakt het voor mij extra aantrekkelijk.”

Kijkend naar de jonge generatie developers is Marco enthousiast over de mogelijkheden die zij hebben om zich te ontwikkelen en specialiseren. “Echt prachtig! Zeker als je daar bewust keuzes in kunt maken. Soms moet je in je loopbaan een beetje mazzel hebben met de projecten waar je aan werkt, maar dat kun je ook beïnvloeden. Mijn advies: kijk zelf goed naar de rollen en projecten waar je veel aan hebt voor de ontwikkeling die jij wilt maken. Het mooie van Synobsys is dat je hier ook echt de ruimte voor krijgt. Dat is bij een wat compacter softwarebedrijf toch gemakkelijker dan bij de grotere, weet ik uit ervaring. Er wordt hier echt goed gekeken welke projecten bij jou passen: nu en met het oog op je toekomst.”

Olivier van Westen

Stand van zaken en vervolgartikel

Bij het ontwikkelteam van SKG is ook Scrum Master Olivier van Westen betrokken namens Synobsys. Meer over zijn rol en werkzaamheden is in mei te lezen in een nieuw artikel. Daarin kijken we mee bij ons ontwikkelteam voor Dümmen Orange.

Het ontwikkeltraject voor SKG verloopt volgens plan. In het tweede kwartaal van 2022 gaat een deel van de nieuwe omgeving live. De rest volgt gefaseerd in de rest van het jaar.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Hoe helpt low-code de technical debt voorkomen?

De technical debt bij applicatieontwikkeling wordt een steeds grotere bedreiging voor het innovatievermogen en IT-projecten bij organisaties. Terwijl veel andere obstakels voor de digitale transformatie verdwijnen, groeit de ‘tech debt’ van bedrijven. En daarmee de schadelast die zij ervaren door deze schuld. Dit gaat ten koste van het IT-budget (gemiddeld 41%) voor daadwerkelijke innovaties en het remt de bedrijfsprestaties. Low-code softwareontwikkeling met het OutSystems platform helpt ontwikkelaars actief om deze ‘technische schuld’ te controleren en beperken.

Meer lezen

Wat zoeken die OutSystems ontwikkelaars & low-code ontwikkelaars eigenlijk?

Met de tekorten op de arbeidsmarkt is er voor IT’ers eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Zij zijn eraan gewend. Dit geldt zeker voor de OutSystems ontwikkelaars en andere low-code ontwikkelaars waar wij bij Synobsys ook altijd naar op zoek zijn. En wij niet alleen. Daardoor kunnen zij overal rekenen op een aantrekkelijk salaris. Dat is prettig natuurlijk, maar waar zijn deze developers nou écht naar op zoek? Dat gaat veel verder dan de primaire arbeidsvoorwaarden. Wij zien vooral dat zij ruimte zoeken voor hun ambities. En dat kunnen lang niet alle werkgevers goed bieden.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief