Door de hoge inflatie letten veel bedrijven in 2023 extra op hun uitgaven. Maar dan wel zonder dat dit ten koste gaat van hun concurrentie- en innovatiekracht. Daarom ontzien veel organisaties hun ICT-budget, terwijl ook hier mogelijkheden zijn om efficiënter te werken. Bijvoorbeeld op het gebied van beheerkosten. Ook op het gebied van softwareontwikkeling zijn er mogelijkheden om efficiënter te werken zonder kwaliteitsverlies. Dankzij low-code kunnen ontwikkelteams meer doen met minder geld of juist meer doen met hetzelfde budget.
Door stijgende kosten kijkt ongeveer 60 procent van de bedrijven dit jaar hoe zij kunnen besparen of efficiënter kunnen werken, toont onderzoek van HR-dienstverlener Acerta onder 1.200 werkgevers aan. Vooral de energiekosten worden goed in de gaten gehouden (41 procent) en waar nodig wordt bezuinigd op het verbruik. Ook de personeelskosten worden tegen het licht gehouden (18 procent). Al zijn werkgevers hier wel voorzichtig mee omdat dit direct ten koste kan gaan van hun slagkracht op de arbeidsmarkt. En omdat de personeelsschaarste – ook tijdens en na deze ‘tegenwind’ – groot blijft in veel sectoren, vooral door de aanhoudende uitstroom van oudere werknemers de komende jaren. De grote krapte is sowieso structureel in sectoren als de ICT, Techniek en de Zorg.
Van de bedrijven geeft 90 procent aan dat kostenbesparingen op energie, andere grondstoffen en loonkosten ‘niet mogelijk’ zijn. Daarom verwacht een grote meerderheid prijsverhogingen door te voeren, maar slechts 13 procent verwacht dat dit hun stijgende kosten afdekt, volgens onderzoek van de Van Lanschot bank. Dit laat ook zien dat bedrijven niet gaan bezuinigen op innovaties omdat ze die nu juist extra hard nodig hebben.