blog 2 - besparen en efficienter werken

Bedrijfsgroei én besparen op ICT kan prima samen gaan

door: Pim van Westen

“ICT wordt niet vaak genoemd als besparingsgebied, maar ook hier liggen mogelijkheden.”

Door de hoge inflatie letten veel bedrijven in 2023 extra op hun uitgaven. Maar dan wel zonder dat dit ten koste gaat van hun concurrentie- en innovatiekracht. Daarom ontzien veel organisaties hun ICT-budget, terwijl ook hier mogelijkheden zijn om efficiënter te werken. Bijvoorbeeld op het gebied van beheerkosten. Ook op het gebied van softwareontwikkeling zijn er mogelijkheden om efficiënter te werken zonder kwaliteitsverlies. Dankzij low-code kunnen ontwikkelteams meer doen met minder geld of juist meer doen met hetzelfde budget.

Waarop besparen bedrijven?

Door stijgende kosten kijkt ongeveer 60 procent van de bedrijven dit jaar hoe zij kunnen besparen of efficiënter kunnen werken, toont onderzoek van HR-dienstverlener Acerta onder 1.200 werkgevers aan. Vooral de energiekosten worden goed in de gaten gehouden (41 procent) en waar nodig wordt bezuinigd op het verbruik. Ook de personeelskosten worden tegen het licht gehouden (18 procent). Al zijn werkgevers hier wel voorzichtig mee omdat dit direct ten koste kan gaan van hun slagkracht op de arbeidsmarkt. En omdat de personeelsschaarste – ook tijdens en na deze ‘tegenwind’ – groot blijft in veel sectoren, vooral door de aanhoudende uitstroom van oudere werknemers de komende jaren. De grote krapte is sowieso structureel in sectoren als de ICT, Techniek en de Zorg.

Van de bedrijven geeft 90 procent aan dat kostenbesparingen op energie, andere grondstoffen en loonkosten ‘niet mogelijk’ zijn. Daarom verwacht een grote meerderheid prijsverhogingen door te voeren, maar slechts 13 procent verwacht dat dit hun stijgende kosten afdekt, volgens onderzoek van de Van Lanschot bank. Dit laat ook zien dat bedrijven niet gaan bezuinigen op innovaties omdat ze die nu juist extra hard nodig hebben.

Besparen én groeien door digitalisering

ICT wordt niet vaak genoemd als gebied om op te besparen of efficiënter te werken. Waarschijnlijk vooral omdat dit niet ten koste mag gaan van de innovatiekracht, en automatisering ook veel besparingen oplevert doordat werkprocessen efficiënter worden uitgevoerd. Op deze manier kon Shell bijvoorbeeld in drie jaar miljarden besparen. En dit kan ook op kleinere schaal door het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen. De digitale transformatie is immers niet voor niets in gang gezet.

Een mooi voorbeeld uit onze eigen praktijk is de inmetersapp die we ontwikkelden voor De Mandemakers Groep. Die bespaart de 25 medewerkers die keukens bij klanten thuis inmeten per dag zo’n twee uur werktijd.

Efficiënter software ontwikkelen

Efficiënter en effectiever werken op het gebied van ICT kan vaak wel degelijk. Onder andere op het gebied van de beheerkosten zijn aanzienlijke ICT-besparingen mogelijk. En ook op het gebied van softwareontwikkeling zijn grote stappen te zetten. Of je de applicaties nu zelf ontwikkelt, het uitbesteedt of het samen ontwikkelt met een partner. Door gebruik te maken van low-code technologie (zoals OutSystems) gaat dit aanzienlijk sneller én beter. Low-code programmeren maakt het ontwikkelproces van applicaties voor developers twee tot vijf keer sneller! Reken eens uit wat dit betekent voor de investeringskosten van een ontwikkeltraject. Al zou het maar een keer zo snel gaan…

En dan hebben we het nog niet eens over de ‘time to market’ of de kwaliteit van de code. Ook de ontwikkelperiode wordt korter terwijl de codekwaliteit verbetert doordat developers geholpen worden door slimme tools. Zo hoeven zijzelf minder code te ‘kloppen’. Dat gaat sneller en het voorkomt menselijke fouten. En low code heeft nog meer voordelen om de innovaties van bedrijven een extra boost te geven. De aandacht voor besparen en efficiency hoeft dus zeker niet ten koste te gaan van innovaties en het onderscheidend vermogen van bedrijven. Doe er uw voordeel mee!

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Low-code softwareontwikkeling laat digitale transformatie versnellen

Low-code softwareontwikkeling speelt een cruciale rol bij de versnelde digitale transformatie die nu plaatsvindt. Want als de coronacrisis iets heeft opgeleverd, zijn het waardevolle inzichten en ervaringen voor de moderne werkomgeving. En alle obstakels die er eerder waren voor de digitale transitie zijn sinds COVID-19 volledig van tafel. Alleen hoe gaan we alle plannen en ambities goed én snel realiseren met relatief weinig softwareontwikkelaars? Juist: met low-code ontwikkelaars.

Meer lezen
Zelf software ontwikkelen rukt op door low-code

Zelf software ontwikkelen in opmars door low-code

Door het steeds grotere belang van softwareapplicaties voor het succes van organisaties gaan bedrijven vaker zelf een deel van hun maatwerk applicaties ontwikkelen. De snelle opmars van low-code technologie speelt hierbij een grote rol. Synobsys helpt organisaties en hun developers ook om dit zelf te doen, onder andere met een workshop voor developers en een proefdag voor IT’ers sámen met directeuren en businessmanagers.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys

Volg ons