Met OutSystems is het vervangen van legacy software en systemen veel eenvoudiger geworden.

Grote voordelen OutSystems bij vervangen van legacy software

door: Pim van Westen

“OutSystems is bij uitstek geschikt voor het vervangen van legacy software.”

Dankzij het low-code platform OutSystems is het vervangen van legacy software een stuk eenvoudiger geworden. Vooral omdat het ontwikkelteams helpt om aanzienlijk sneller te werken zonder dat dit ten koste gaat van de ontwikkelkwaliteit. Ook is het mogelijk geworden om sneller aanpassingen door te voeren. Deze voordelen helpen direct om de grootste knelpunten bij vervangingstrajecten bij organisaties weg te nemen.

Van nadelen naar voordelen

Vooropgesteld: verouderde legacy systemen vervangen blijft voor organisaties uitdagend. Vooral omdat er in de oude systemen bedrijfskritische processen draaien. En door de jaren heen zijn werkprocessen in de organisaties vaak afgestemd op de (on)mogelijkheden van ‘het systeem’. Alleen dat zou eigenlijk al een reden moeten zijn om te denken aan vervanging. En dan hebben we het nog niet eens over andere grote nadelen van legacy software. De oude systemen zijn complex, duur in het onderhoud, lastig aan te passen en de oude kennis hierover sterft uit. Hoe mooi zou het zijn als deze knelpunten worden weggenomen? Dan kan het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen pas echt vaart krijgen. U leest het ook hier: 5 redenen om het vervangen van een legacy systeem niet uit te stellen.

Lagere drempels bij vervangen legacy systemen

Door het groeiend belang van technologie en innovaties is nu het moment waarop veel organisaties ervoor kiezen om hun verouderde kernsystemen (voor bijvoorbeeld ERP, TMS of banking) te vervangen. Ze krijgen daarbij ook hulp van de technologie. Vooral low-code platformen (met name OutSystems) helpen enorm om deze stap te zetten doordat ze zorgen voor meer snelheid en flexibiliteit in het ontwikkelproces. Daarmee worden belangrijke ‘drempels’ bij het vervangen van oude software al flink verlaagd.

Obstakels die organisaties noemen, zijn de investeringen in tijd en geld die ‘opeens’ nodig zijn om een systeem na 10, 15 of 20 jaar te vervangen. Maar dat moment komt een keer. Vaak als de nadelen zwaarder gaan wegen dan de voordelen of de gewenning aan het oude systeem. Het is net als bij een auto: wanneer kies je ervoor om die te vervangen? Kan hij nog even mee of gaat hij dan meer kosten maken? En vergeleken met auto’s heeft moderne software nog veel grotere voordelen: het draagt sterker bij aan de productiviteit en innovatiekracht van je organisatie en de mensen die er werken.

Legacy software vervangen met OutSystems 

Low-code softwareontwikkeling speelt een cruciale rol bij de versnelde digitale transformatie die nu plaatsvindt. Vooral door de ontwikkelsnelheid en flexibiliteit die dit oplevert voor ontwikkelteams. Dat verlaagt de investeringen in tijd en geld direct. Want low-code ontwikkelaars krijgen hulp van slimme tools waardoor zij minder code hoeven te ‘kloppen’. Hierdoor gaat de softwareontwikkeling sneller, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Sterker: die wordt vaak ook beter doordat de kans op menselijk fouten kleiner is en doordat tools helpen om de kwaliteit van de code te verbeteren.

En dan is OutSystems als leidend low-code platform bij uitstek geschikt voor het vervangen van legacy software. Vooral door de kracht om sneller te ontwikkelen en aanpassingen door te voeren. Of dat nu met maatwerk software is of juist met hybride systemen van standaard én maatwerk software. Dit blijkt ook uit de analyses van gerenommeerde onderzoeksbureaus zoals Gartner en Forrester. Op het gebied van low-code hebben we bij Synobsys niet voor niets bewust gekozen om ons volledig toe te leggen op onze rol als dedicated OutSystems partner in Nederland.

Maar ook bij low-code ontwikkeling met OutSystems geldt dat het succes sterk afhankelijk is van hoe zorgvuldig ontwikkelteams blijven werken. Bij ons ziet onze eigen OutSystems MVP (Most Valuable Professional) daarom toe op de kwaliteit van de keuzes en werkprocessen in onze ontwikkelteams. En uiteraard op het eindresultaat. Zo zijn de beloften van low-code ook echt te verzilveren.

Slim innoveren met een legacy systeem?

Belangrijke tips en een stappenplan vind je in onze whitepaper en blogs!

Ook interessant?

5 redenen om het vervangen van een legacy systeem niet uit te stellen

5 redenen om het vervangen van een legacy systeem niet uit te stellen

Een legacy systeem vervangen is voor organisaties spannend en uitdagend. Vooral omdat er in zo’n kernsysteem bedrijfskritische processen draaien. Toch moet het een keer, want legacy systemen zijn complex, lastig aan te passen, duur in onderhoud en de oude kennis sterft uit. En nog belangrijker: na de vervanging biedt het grote voordelen voor de hele organisatie. We hebben veelgenoemde motieven op een rij gezet om de stap nu dan toch te zetten. Om daarna te kunnen profiteren van de voordelen.

Meer lezen

Hoe helpt low-code de technical debt voorkomen?

De technical debt bij applicatieontwikkeling wordt een steeds grotere bedreiging voor het innovatievermogen en IT-projecten bij organisaties. Terwijl veel andere obstakels voor de digitale transformatie verdwijnen, groeit de ‘tech debt’ van bedrijven. En daarmee de schadelast die zij ervaren door deze schuld, die ten koste gaat van het IT-budget (gemiddeld 41%) voor daadwerkelijke innovaties. En doordat het de bedrijfsprestaties remt. Low-code softwareontwikkeling met het OutSystems platform helpt ontwikkelaars actief om deze ‘technische schuld’ te controleren en beperken.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief