Low-code is belangrijk voor de digitale transformatie van bedrijven.
Low-code steeds belangrijker voor bedrijven

"Low-code platformen zijn belangrijke tools voor IT-afdelingen die het tempo van de business moeten bijhouden."

De term low-code hoort u waarschijnlijk steeds vaker als het gaat om (maatwerk) softwareontwikkeling. Het is een belangrijk hulpmiddel bij de digitale transformatie die nu plaatsvindt bij bedrijven en organisaties. Om beter en efficiënter te werken, worden werkprocessen gedigitaliseerd en geoptimaliseerd. Low-code programmeren gaat dan twee tot vijf keer sneller en verbetert ook de kwaliteit van de code. We vertellen u graag meer over de achtergronden.

Low-code: voor wie en waarom?

Low-code is waardevol voor bedrijven die (willen) werken met maatwerk software of hybride software (een mix van standaard en maatwerk software). Bij het schrijven van de code krijgen ontwikkelaars hulp van slimme tools. Hierdoor hoeven ze zelf minder te schrijven. En zelf sourceregels schrijven, is toch een tijdrovend werkje. Low-code platforms bieden ook veel standaard functionaliteiten die praktisch direct beschikbaar zijn voor gebruik. Bijvoorbeeld voor security, zoekfuncties, autorisatie, data-protectie en integratie met andere systemen.

De snellere softwareontwikkeling zorgt voor een kortere ‘time to market’ en lagere investeringskosten. Ook geeft het developers meer ruimte voor creativiteit, wat heel waardevol is bij ontwikkeltrajecten. Low-code ontwikkeling gaat dus sneller en zorgt voor een hogere kwaliteit van de code. Een voorwaarde is wel dat ontwikkelteams zorgvuldig werken. Bij Synobsys ziet onze eigen (OutSystems) MVP (Most Valuable Professional) daarom altijd toe op de kwaliteit van de keuzes en werkprocessen.

Low-code softwareontwikkeling bij Synobsys

Bij Synobsys gebruiken we al sinds onze oprichting in de jaren ‘80 ‘low-code’ tools (toen nog 4GL) om applicatieontwikkeling en het beheer van applicaties te versnellen. Met de komst van aPaaS tools werd de volgende stap gezet en gekozen om als platforms OutSystems en Mendix in te zetten bij onze klanten. Tegenwoordig zijn wij bewust dedicated OutSystems partner.

In Forrester-onderzoek naar low-code platformen werden de tools eerder ingedeeld in de ‘general purpose’ groep: de categorie die aangeeft dat er een goede ondersteuning is voor het brede spectrum van applicatieontwikkeling. Binnen Synobsys hebben we bewust daarvoor gekozen omdat wij vinden dat een low-code platform brede ondersteuning moet bieden aan zowel backend-ontwikkeling als aan het ontwikkelen van mobiele en procesgerichte toepassingen. Op die manier kunnen organisaties en hun gebruikers en klanten optimaal profiteren van de voordelen van low-code softwareontwikkeling

Achtergrond van low-code technologie

De term ‘low-code platform’ is in 2014 geïntroduceerd door een analist van het Amerikaanse onderzoeksbureau Forrester voor platformen waarmee businessapplicaties ontwikkeld kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om zonder een diepgaande kennis van de specifieke programmeertalen toch al applicaties te kunnen ontwikkelen die er toe doen. Het ambachtelijke handwerk van sourcecode schrijven wordt sterk gereduceerd en de investeringen voor de initiële setup, training van delevopers en de deployment wordt aanzienlijk verlaagd.

De oorsprong van low-code technologie ligt in de zogeheten vierde generatie tools die ergens sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw op de markt zijn gekomen (alleen noemden we ze toen nog niet zo). Sinds die tijd zijn 4GL tools sterk verbeterd: actiediagrammen zijn vervangen door visuele modelleermodellen en de generatoren zijn enorm geoptimaliseerd. Ook het ontwikkelen zelf is vereenvoudigd door de toevoeging van ‘drag and drop’ functionaliteit en wordt DevOps ondersteund. Bovendien zijn de mogelijkheden tot integratie met andere (bestaande) systemen sterk verbeterd en is ‘mobile first’ ontwikkeling geïntroduceerd. Complete platformen dus die het hele spectrum van applicatieontwikkeling afdekken.

Inmiddels biedt low-code technologie belangrijke tools voor IT-afdelingen die het tempo van de business moeten bijhouden. IT-afdelingen die hun primaire taak serieus nemen om de legacy in de lucht te houden, maar de business ook graag voorzien van belangrijke innovaties en nieuwe technologie.

Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief