To low-code or not to low-code

"Low-code platformen zijn belangrijke tools voor IT-afdelingen die het tempo van de business moeten bijhouden."

Het is vreemd om te zien dat de zoekterm ‘low-code’ zo’n lage ranking heeft als zoekopdracht in Google. We weten allemaal dat coderen in de vorm van zelf sourceregels schrijven een tijdrovend werkje is. In een tijd waarin een korte time-to-market essentieel is voor het verzadigen van de klantvraag, zou je juist denken dat iedereen op zoek is naar ‘low-code’. Hoe minder sourcecode onze softwareontwikkelaars hoeven te schrijven om tot dezelfde (of soms zelfs betere) functionaliteit te komen, hoe hoger hun productiviteit is. Misschien zijn we met z’n allen nog onvoldoende op de hoogte van het feit dat er platformen zijn waarmee we inderdaad sneller aan die klantvraag kunnen voldoen? Dat het mogelijk is om efficiënter te kunnen werken?

De term ‘low-code platform’ werd in 2014 door een analist van het onderzoeksbureau Forrester geïntroduceerd voor platformen waarmee businessapplicaties ontwikkeld kunnen worden. Low-code maakt het mogelijk om zonder een diepgaande kennis van de specifieke programmeertalen toch applicaties te kunnen ontwikkelen die er toe doen. Ook wordt het ambachtelijke handwerk van sourcecode schrijven sterk gereduceerd en worden de investeringen voor de initiële setup, de training en de deployment aanzienlijk verlaagd.

De oorsprong van deze platformen ligt in de zogeheten vierde generatie tools die ergens in de tachtiger- en negentigerjaren op de markt zijn gekomen (alleen noemden we ze toen nog niet zo). Sinds die tijd zijn 4GL tools sterk verbeterd: actiediagrammen zijn vervangen door visuele modelleermodellen en de generatoren zijn enorm geoptimaliseerd. Ook het ontwikkelen zelf is vereenvoudigd door de toevoeging van ‘drag and drop’ functionaliteit en wordt DevOps ondersteund. Bovendien zijn de mogelijkheden tot integratie met andere (bestaande) systemen sterk verbeterd en is ‘mobile first’ ontwikkeling geïntroduceerd. Complete platformen dus die het hele spectrum van applicatieontwikkeling afdekken.

Low-code platformen zijn belangrijke tools voor IT-afdelingen die het tempo van de business moeten bijhouden. IT-afdelingen die hun primaire taak om de legacy in de lucht te houden serieus nemen, maar de business ook graag van nieuwe technologie voorzien. Low-code tools geven je de mogelijkheid om dit te doen. Zoals de definitie al aangeeft, is het met deze tools mogelijk om zonder veel kennis van de onderliggende technologie toch snel robuuste mobile-first applicaties te ontwikkelen, te deployen en te integreren met uw bestaande systemen.

Binnen Synobsys gebruiken we al vanaf de oprichting (toen nog 4GL) tools om applicatieontwikkeling, maar vooral ook het beheer van de applicatie, te versnellen. Met de komst van aPaaS tools hebben wij de volgende stap gezet en ervoor gekozen om OutSystems en Mendix in te zetten bij onze klanten. In het Forrester-onderzoek naar low-code platformen worden deze tools ingedeeld in de ‘general purpose’ groep; de categorie die aangeeft dat er een goede ondersteuning is voor het brede spectrum van applicatieontwikkeling. Binnen Synobsys hebben we juist daarvoor gekozen omdat wij vinden dat een low-code platform een brede ondersteuning moet bieden aan zowel backendontwikkeling als het ontwikkelen van mobiele en procesgerichte toepassingen. Op die manier kan je optimaal profiteren van de voordelen van het low-code platform.

Nieuwsgierig geworden naar de voordelen die low-code applicatieontwikkeling jou kan bieden? We gaan graag met je in gesprek.

Het rapport: ‘The Forrester Wave™: Mobile Low-Code Development Platforms, Q1 2017’ helemaal lezen? Vraag het dan hier op.

Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys     Design: Embassy of Brands®

Volg ons