BearingPoint

Caribisch-Rotterdamse partners moderniseren verouderde belastingsystemen

Caribisch eiland profiteert van innovatieve online belasting­software

Rotterdam/Willemstad  |  datum: 22 februari 2022
Inwoners, werkgevers en de overheid van het Caribische eiland Anguilla hebben na het moderniseren van verouderde softwaresystemen recentelijk baanbrekende belastingsoftware in gebruik genomen. Dit betekent een grote verbetering van handmatige verwerking van papieren aangiftes en betalingen naar een modern online portaal voor het indienen, beheren en betalen van belastingaangiften. De software is ontwikkeld door BearingPoint Caribbean op Curaçao, samen met Synobsys. De komende tijd volgen meer implementaties, want de oplossing is bedoeld voor meerdere landen. Naast het belastingportaal wordt op Anguilla in 2022 ook een nieuw portaal gelanceerd voor de sociale voorzieningen.

Moderniseren verouderde softwaresystemen

Veel kleinere landen en eilanden(groepen) in het Caribisch gebied staan voor een grote uitdaging: het moderniseren van de manier waarop zij belastingen innen en het faciliteren van bedrijven en inwoners bij het voldoen aan hun belastingplicht. Vaak kennen deze eilanden andere vormen van inkomstenbelasting dan in Nederland, namelijk een stelsel van diverse kleine belastingen (en toeslagen) die op verschillende momenten betaald worden.

BearingPoint Caribbean ontwikkelt al jaren belasting- en sociale verzekeringssoftware voor de zogenaamde Small Island Developing States (SIDS). Door toenemende internationalisering groeit de behoefte aan het moderniseren van verouderde softwaresystemen, met name onder kleinere landen.

Ontwikkeling belastingsoftware

Voor het realiseren van een nieuw online belastingportaal met specialistische modules wilde BearingPoint onderdelen van de bestaande online portalen die gekoppeld zijn aan de Multi Tax Solution (MTS) vervangen. Deze oplossing is gebouwd op een al jarenlang gebruikt low-code platform (Be Informed). Dit wordt nu gecombineerd met OutSystems als additioneel low-code platform, waarmee de nieuwe modules gebouwd zijn. Voor de ontwikkeling van de nieuwe belastingsoftware wordt sinds het voorjaar van 2020 nauw samengewerkt met Synobsys als OutSystems-specialist. “OutSystems is ook uitermate geschikt voor online portalen en het koppelen met andere platforms. Wij wilden hiervoor extra kennis in huis halen”, zegt Esmeralda Levens (Senior Manager Solution Development) van BearingPoint Caribbean.

Aangepaste werkwijze door tijdverschil

Voor het moderniseren van de verouderde softwaresystemen werkt het eigen ontwikkelteam van BearingPoint op Curaçao (met solution architecten, business analisten, softwareontwikkelaars, testers en een Scrum master) nauw samen met vijf developers en de OutSystems MVP (Most Valuable Professional) van Synobsys. Door het tijdsverschil (5 of 6 uur) is een bijzonder werkproces ontstaan. Bij het agile werkproces (Scrum) wordt gewerkt met sprints van drie weken. Waar de dagelijkse ‘Standup’ voor het ontwikkelteam doorgaans ’s ochtends plaatsvindt, gebeurt dit nu op twee momenten: ‘s ochtends in Rotterdam én ‘s middags samen met het team op Curaçao als het daar ochtend is en de werkdag begint. Levens: “Het was even wennen, maar ook dit werkt goed. We functioneren met video-overleg als één hecht gezamenlijk team.”

Gebruik op Anguilla

Het eerste onderdeel van de ontwikkelde oplossing is halverwege 2021 op Anguilla in gebruik genomen. Op dit eiland in de Caribische Zee – vlak naast Sint Maarten – is de IRD (Inland Revenue Department) verantwoordelijk voor het innen van binnenlandse belastinginkomsten. De eerste release was het online portaal voor het indienen en beheren van aangiftes. Het online betalen van belastingen is in februari 2022 toegevoegd aan de belastingsoftware.

Het nieuwe portaal betekent een grote stap vooruit voor de inwoners, werkgevers, overheid en IRD van Anguilla, zegt Michella Weverink (Product Owner) van BearingPoint. “De grootste winst is de automatisering van het hele proces dat eerst vooral op papier plaatsvond. Mensen moesten bij loketten van de IRD in de rij staan als ze hun belastingaangiften moesten inleveren, hun belasting wilden betalen of iets wilden regelen. Verder moesten de medewerkers van de IRD alle ingeleverde aangiftes in het oude systeem intypen. Het hele proces kostte veel tijd. Het indienen en verwerken van aangiften en de betalingen verlopen in de nieuwe situatie veel beter en efficiënter en met veel minder risico op menselijke fouten.”

Samenwerking departementen

Het gebruiksgemak en online overzicht kunnen bovendien zorgen voor meer en betere belastingaangiftes, wat de belastinginkomsten ten goede komt. Bovendien kan het nieuwe systeem de samenwerking versterken tussen de 21 departementen van de overheid van Anguilla die inkomsten genereren, waarvan de IRD er slechts één is. Levens: “Ook de douane, de politie en zelfs de bibliotheek worden bijvoorbeeld aangesloten op het portaal en kunnen gebruikmaken van de betalingsmodule van de MTS voor het centraal registreren van hun inkomsten.” 

De overheid van Anguilla is inmiddels een campagne gestart (‘Skip the line’) om mensen te informeren over het gebruik en de voordelen van het online portaal. Dit gebeurt onder andere met dit filmpje.

Vervolg

Voor sociale voorzieningen van de Social Security Board van Anguilla wordt ook een nieuw portaal gelanceerd, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022. Dit portaal is gerealiseerd met het OutSystems platform en is gekoppeld aan de Multi Benefit Solution (MBS). Deze MBS is gerealiseerd met componenten die gebouwd zijn in OutSystems en het al langer door BearingPoint gebruikte platform Be Informed. Daarnaast heeft BearingPoint ook nog een overkoepelende MyGovernment Portal gelanceerd. 

De oplossing van BearingPoint Caribbean wordt voor Anguilla verder ontwikkeld en is ook beschikbaar voor andere landen. Synobsys blijft ook betrokken bij deze doorontwikkeling.

BearingPoint Caribbean:

BearingPoint Caribbean is een softwareontwikkelaar die gespecialiseerd is in de digitalisering van overheden op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en vergunningen & licenties. Al meer dan 35 jaar is het de missie van BearingPoint Caribbean om kleinschalige landen te helpen hun volledige potentieel te bereiken. De expertise en kennis wordt gebruikt om Small Island Developing States (SIDS) en ontwikkelingslanden verder vooruit te helpen. Met een team van 100+ professionals levert BearingPoint Caribbean diensten aan haar klanten via het internationale solution center.

Benieuwd hoe onze OutSystems specialisten uw organisatie kunnen helpen?

Aanmelden nieuwsbrief