OutSystems experts groeien beter in diverse teams

door: Eric Hoogeweg

“Als junior developer werd ik direct voor vol aangezien en niet als ‘de junior’ die alles nog moet leren.”

Bij het ontwikkelen van softwareapplicaties hebben de verschillende OutSystems experts bij Synobsys allemaal hun eigen inbreng. Het zijn uitgebalanceerde teams met diversiteit van bijvoorbeeld junior, medior en senior developers. Daardoor kunnen zij allemaal hun eigen kwaliteiten inbrengen én zichzelf verder ontwikkelen. Hoe dat werkt in de praktijk? Kijk mee in de ‘keuken’ van ons ontwikkelteam dat een belangrijke app ontwikkelt voor plantenkwekers in verschillende landen.

App voor kwekers in de sierteelt

De opdrachtgever is het Nederlandse bedrijf Dümmen Orange, ‘s werelds grootste veredelaar en vermeerderaar voor planten- en bloemenkwekers in de sierteelt. Om kwekers te helpen om optimale teeltomstandigheden te creëren en gemakkelijker toegang te geven tot advies en ondersteuning, kijkt het bedrijf niet alleen naar het ontwikkelen van genetica van de sierproducten. Maar ook naar het digitaliseren van kennis en teeltgegevens.

Samen met Synobsys is daarom een app voor kwekers in de sierteelt ontwikkeld. Hiermee wordt belangrijke kennis gedeeld over rassen, teeltstrategieën en bijvoorbeeld ziekten en plagen. Dit helpt de gebruikers sinds 2020 om de kwaliteit van hun producten naar een nog hoger niveau te tillen.

Compact team van OutSystems experts

De app is gebouwd en wordt beheerd door Synobsys, dat het complete ontwikkelteam levert. De Product Owner is van Dümmen Orange zelf. Daarnaast bestaat het team uit verschillende OutSystems experts van Synobsys: een Medior OutSystems Developer, een Junior OutSystems Developer en een Scrum Master. Ook wordt het team bijgestaan door de OutSytems MVP (Most Valuable Professional) van Synobsys, die toeziet op de ontwikkelkwaliteit en het team adviseert.

Olivier van Westen (28) is als Scrum Master betrokken bij meerdere ontwikkelteams. “Die zijn allemaal weer anders, bijvoorbeeld door de aard van projecten, de omvang en de samenstelling van teams. Bij dit project is er bijvoorbeeld een Product Owner van de klant zoals vaak gebeurt, maar bij een ander actueel project voor de ontwikkeling van financiële software (SKG) leveren wij die zelf. Dat is toch anders. Het leuke is dat mijn rol daardoor ook altijd weer iets anders is. Als Scrum Master probeer ik teams vooral goed te faciliteren en alle verschillende kwaliteiten optimaal te benutten. Bijvoorbeeld van senior developers met hun kennis, ervaring en brede overzicht, maar ook van de jongere generatie developers die alles recent via de huidige regels geleerd hebben en hun eigen inzichten en specifieke kwaliteiten hebben. Ik probeer vooral de juiste verbindingen te leggen zodat teams kunnen excelleren.”

Gezonde mix van kwaliteiten

De ervaren developer Ineke de Raaf (62) werkt al veertig jaar in de ICT, waarvan inmiddels veertien jaar bij Synobsys. Zij zag de laatste jaren veel developers uit de jongere generaties binnenkomen en toetreden tot de verschillende teams. “Die diversiteit vind ik heel goed en gezond voor een bedrijf en voor de kwaliteit en sfeer van onze ontwikkelteams. Iedereen krijgt bij ons echt de ruimte om volledig bij te dragen vanuit eigen kwaliteiten en om zelf verder te groeien.”

Junior developer Remco Jacobs (23) heeft dat zelf ervaren toen hij bij Synobsys begon. “Ik was blij met de open sfeer. Ik werd vanaf het begin meteen voor vol aangezien en niet als ‘de junior’ die alles nog moet leren. Daarbij krijg ik veel tijd en ruimte om me verder te ontwikkelen. En om te leren op de projecten waaraan ik werk.”

Na een universitaire studie Artificial Intelligence (AI) en twee jaar bij een ICT-detacheringsbureau begon hij in 2021 bij Synobsys. De eerste maanden werkte hij aan het (mede)ontwikkelen van de eigen Talentmanager app, waarmee developers hun loopbaanplannen maken. Daarna begon hij in het ontwikkelteam van Dümmen Orange. “Dat is natuurlijk wel heel anders door meer externe factoren, informatie en het belang van goede communicatie hierover met meerdere mensen. Ik werk nu vooral aan de backoffice, implementatie van trials en nieuwe app-notificaties.”

Sneller ontwikkelen met kwaliteit

Het werken met het OutSystems platform vond Remco meteen verfrissend. “Doordat ik weinig code hoef te schrijven, kan ik echt snel ontwikkelen met waarborging van de kwaliteit. Ik kan bijvoorbeeld in tien minuten al een eerste beeld neerzetten om dingen te proberen en te ervaren. Ik heb in mijn werk veel vrijheid om eigen keuzes te maken. Tijdens mijn werk én voor mijn ontwikkeling. Als ik thuis of in de trein wil werken, kan dat. Heel fijn, want ik woon in Amsterdam. In de begintijd kwam ik na een dag op kantoor in Rotterdam vaak om half 7 thuis. Dat kan best taai zijn. Toen heb ik voorgesteld om deels vanuit de trein te werken en dat werkt nu ook goed. Hierdoor ben ik vaak al om half vijf thuis. Ik werk evenveel, maar heb ook meer aan mijn avonden, bijvoorbeeld als ik nog even naar de sportschool wil.”

Remco wil zich bij Synobsys verder ontwikkelen. Daarvoor werkt hij zelf nu ook met de Talentmanager app. “Leuk om te zien dat hij echt goed werkt. En ik krijg ook de tijd, ruimte en mogelijkheden om mij te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met cursussen en opleidingen. Pas bijvoorbeeld een cursus over ‘UI-design’. Nu wil ik mijn mobile certificaten van OutSystems gaan halen. Tijdens projecten leer ik ook veel. Als ik ergens niet uitkom, kan ik altijd iemand om hulp vragen, ook gewoon bij Pim, onze algemeen directeur. Soms moet ik wel de afweging maken: geef ik iets nu toch even uit handen aan een collega zodat we snelheid maken of ga ik er zelf mee verder met wat hulp? Daar leer ik veel van. Dat is een kwestie van balans zoeken en ik krijg de ruimte om daarin mijn eigen keuzes te maken.”

De ontwikkelbehoeften van jonge developers en OutSystems experts kwam onlangs ook ter sprake tijdens een radio-interview van New Business Radio met Synobsys. Dat onderdeel is hier als podcast terug te luisteren.

Code én aandacht voor het mensen

Developer Ineke is voor Dümmen Orange veel bezig met het onderhouden en verder ontwikkelen van de mobile applicatie. “Bijvoorbeeld door het verwerken van uitkomsten van klant-surveys onder testkwekers. Hun response is heel belangrijk om de gebruikerservaringen te optimaliseren. Dat doe ik graag. Ik wil graag in de schoenen van gebruikers staan, maar bij kwekers in de V.S. en Japan kun je niet ‘even’ langsgaan. Daarvoor zijn de klant-surveys dus heel belangrijk en dat werkt ook goed.”

Die rol ligt deze developer perfect. Collega’s en klanten kennen haar als enthousiaste teamspeler die naast het technische veel aandacht heeft voor het menselijke en sociale. Richting collega’s binnen een team, maar ook gericht op klanten en het klantperspectief. “De balans tussen het werken aan code en het menselijke vind ik heel belangrijk. Daar let ik binnen onze ontwikkelteams dus ook op en dat past bij de manier waarop we bij Synobsys werken.”

Zelf maakte Ineke in 2017 bij Synobsys de overstap van de ‘vintage wereld’ (CA Plex) naar low-code softwareontwikkeling met OutSystems. “Die overstap was niet heel groot, want OutSystems is laagdrempelig: intuïtief en er zijn veel handige tutorials. En je ziet direct wat je bouwt. Ik was snel ‘om’ en zou nu niet meer anders willen. Daarnaast is het handig dat we intern altijd een beroep kunnen doen op andere OutSystems experts, zoals onze MVP. Dat is voor developers heel leerzaam en waardevol.”

Naast de low-code ontwikkeling is Ineke bij Synobsys ook nog verantwoordelijk voor support en maintenance van klanten uit de vintage wereld. 

Scrum Master voor betere teamprestaties

De focus van Scrum Master Olivier ligt sterk op het team en hoe het gezamenlijke product beter kan. En wat daarvoor nodig is. “Vaak zit dat in kleine dingen, soms in grotere. Per project en team kijk ik goed hoe dingen lopen en waarom bepaalde dingen gebeuren. Daar is immers altijd een (goede) reden voor. Dat betekent: veel analyseren, met elkaar bespreken en samen goed doordacht naar verbeteringen kijken. Niet van bovenaf, maar juist door teams goed te ondersteunen en faciliteren.”

Zelf begon Olivier bij Synobsys na een stageonderzoek over de inzet van SCRUM vanuit zijn studie Business IT & Management. Zijn eigen adviezen mocht hij uiteindelijk zelf in praktijk brengen toen hij na zijn studie bij Synobsys begon als (junior) Scrum Master. “Ik probeer vooral de hele SCRUM-methodiek ‘van A tot Z’ te benutten voor onze teamprestaties. Mijn taken verschillen sterk per project, afhankelijk van het project en de teamsamenstelling. Vaak betekent het veel coachen en faciliteren. Wat is er nodig om een ontwikkelteam te laten excelleren? Hoe gaan we een meeting houden? Kan dat online of moeten we nu juist even fysiek bij elkaar zitten? Met dat soort vragen ben ik bezig. In het begin ook veel met de teaminrichting en om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarna moet ik ook op tijd een stap naar achteren doen als het team dat nodig heeft.”

Olivier is enthousiast over de platte organisatie van Synobsys, waar developers veel vrijheid en mogelijkheden krijgen voor hun werk en ontwikkeling. “Daarin krijgen mensen eigen verantwoordelijkheid, maar stappen die ze willen zetten worden goed gefaciliteerd. En op kantoor staan de deuren altijd open voor iedereen. Zo kunnen mensen elkaar eenvoudig betrekken bij projecten of even meekijken bij een ander. Dat is ook echt heel leerzaam en waardevol.”

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Zoveel kansen voor developers, maar hoe kiezen zijn de juiste?

Over softwareontwikkeling wordt veel geschreven. Vooral over wat applicaties doen en wat het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen oplevert. Maar wie zijn de mensen die dit werk doen? Hoe ziet een ontwikkelteam eruit? En hoe kijkt een OutSystems ontwikkelaar naar zijn eigen ontwikkelkansen, projecten en tools? We kijken in de ‘keuken’ bij een van onze ontwikkelteams.

Meer lezen

Wat zoeken die OutSystems ontwikkelaars & low-code ontwikkelaars eigenlijk?

Met de tekorten op de arbeidsmarkt is er voor IT’ers eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Zij zijn eraan gewend. Dit geldt zeker voor de OutSystems ontwikkelaars en andere low-code ontwikkelaars waar wij bij Synobsys ook altijd naar op zoek zijn. En wij niet alleen. Daardoor kunnen zij overal rekenen op een aantrekkelijk salaris. Dat is prettig natuurlijk, maar waar zijn deze developers nou écht naar op zoek? Dat gaat veel verder dan de primaire arbeidsvoorwaarden. Wij zien vooral dat zij ruimte zoeken voor hun ambities. En dat kunnen lang niet alle werkgevers goed bieden.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief