Wat zoeken die OutSystems ontwikkelaars & low-code ontwikkelaars eigenlijk?

 door: Jacqueline Spits

“Developers willen ruimte voor innovatie én hun ontwikkeling, maar niet alle werkgevers kunnen dat goed bieden.”

Met de tekorten op de arbeidsmarkt is er voor IT’ers eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Zij zijn eraan gewend. Dit geldt zeker voor de OutSystems ontwikkelaars en andere low-code ontwikkelaars waar wij bij Synobsys ook altijd naar op zoek zijn. En wij niet alleen. Daardoor kunnen zij overal rekenen op een aantrekkelijk salaris. Dat is prettig natuurlijk, maar waar zijn deze developers nou écht naar op zoek? Dat gaat veel verder dan de primaire arbeidsvoorwaarden. Wij zien vooral dat zij ruimte zoeken voor hun ambities. En dat kunnen lang niet alle werkgevers goed bieden.

Voorkeuren per leeftijdsgroep

Voor de buitenwereld klinkt het mooi. Als developer heb je de banen ‘voor het uitzoeken’. Maar dat kan ook leiden tot ‘keuzestress’. Want waar kies je dan voor uit dat grote aanbod van banen, waarbij vooraf de mooiste beloftes worden gedaan? Natuurlijk zijn de arbeidsvoorwaarden ook een aandachtspunt, maar vaak blijken die zeker niet leidend bij de uiteindelijke keuze. Veel hangt af van de persoonlijke drijfveren van OutSystems ontwikkelaars en andere developers. Die verschillen per persoon en ook per leeftijdsgroep. 

Voor een junior of ‘associate developer’ zijn de inhoud en uitdaging van het werk, de ontwikkelmogelijkheden en (maatschappelijke) impact van het werk vaak heel belangrijk. Terwijl voor een ‘medior’ de werksfeer, autonome ruimte, thuiswerken en financiën vaak zwaarder kunnen wegen. En de senior ontwikkelaar of ‘expert developer’ hecht vaak nog meer waarde aan zelfstandigheid, zekerheid en opdrachten die echt bij hen passen.

Laten we hier nog eens wat verder induiken. En dan beginnen we met een logische maar nogal platte vraag:

Wat verdienen OutSystems ontwikkelaars?

In Nederland verdienen OutSystems ontwikkelaars over het algemeen een redelijk eenduidig salaris. Uiteraard zijn er wel verschillen afhankelijk van hun kennis en ervaring. En hoe acteert iemand? Vooral dat maakt of iemand bij ons als ‘medior’ of bijvoorbeeld ‘senior’ wordt gezien. Maar als je met low-code ontwikkelaars in gesprek gaat, blijkt vaak al snel dat zij veel verder kijken dan dit salaris.

Wat zoeken low-code ontwikkelaars dan écht? 

Hoe langer ik low-code ontwikkelaars en andere vakgenoten spreek over hun werk en ervaringen,  hoe concreter hun wensenlijstje blijkt te zijn. En dan wordt het interessant! Naast werk dat bij ze past, de waardering hiervoor en de juiste tools om mee te werken (dat hebben OutSystems developers dus al goed voor elkaar) willen ze vaak vooral… ‘ruimte’. Ruimte voor innovatie en voor hun persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. En dan het liefst in een omgeving met technisch talent dat hen inspireert of uitdaagt. Deze punten komen ook naar voren uit onderzoek en de schaarse analyses die er zijn op dit gebied.

Ruimte voor innovatie is in grote mate afhankelijk van de organisatie waarvoor je actief bent als developer. En bij veel organisaties wringt daar de schoen nogal eens. Vooral door de kloof tussen IT-teams en de rest van het bedrijf. Ondanks het bewustzijn over het grote belang van IT voor het behalen van de strategische doelstellingen van organisaties, beschouwt bijna driekwart (72 procent) IT nog steeds als ‘supportafdeling’. Slechts bij 22 procent heeft IT een plek in het managementteam. Nu gaat het niet alleen om die ‘stoel aan de vergadertafel’, maar het is wel veelzeggend. 

Wat ben ik dan blij met onze klanten en hoe wij als OutSystems partner met hen werken in multidisciplinaire (scrum)teams. Er wordt altijd geluisterd naar en gewerkt met de inbreng van onze OutSystems developers. Zij hebben grote impact. En dat merken ze direct in hun werkbeleving en voldoening.

Ruimte voor ontwikkeling

Daarnaast is de ruimte voor de eigen ontwikkeling van developers zwaarwegend. Niet alleen voor jonge talenten, maar ook voor meer ervaren vakgenoten. Alleen de accenten kunnen natuurlijk verschillen. Waar voor de een vooral opleidingen tellen en het opbouwen van ervaring in mooie projecten, kan voor een ander het coachen van collega’s of persoonlijk leiderschap bijvoorbeeld belangrijk zijn. Over die persoonlijke voorkeuren blijven wij altijd in gesprek met onze ontwikkelaars. Vakinhoudelijk vinden zij het ook prettig dat wij voor onze projecten zelf een van de schaarse OutSystems MVP’s (Most Valuable Professional) in huis hebben, benoemd door OutSystems. Dat biedt extra mogelijkheden voor onze projecten. Bijvoorbeeld voor toegang tot extra kennis bij OutSystems.

Intern denken wij ook niet in ‘functies’, maar vooral in ‘rollen’ waar bepaalde ontwikkelbehoeften bij kunnen horen. Wat iemand precies gaat doen, is bij ons niet ‘in beton’ gegoten. Het hangt sterk af van iemands interesses, kennis en de richting waarin hij (of zij) zich verder wil ontwikkelen. Die ontwikkeling geven wij graag de ruimte.

Ook interessant?

Houd balans bij strategisch optimaliseren IT-processen én businessprocessen

Het strategisch optimaliseren van IT-processen blijft een belangrijk aandachtspunt bij de digitale transformatie van organisaties. Dat klinkt misschien logisch, maar zeker bij het midden- en kleinbedrijf (MKB) verschuift de aandacht inmiddels steeds meer naar de businessprocessen. Een goede ontwikkeling, maar de IT-afdeling moet het wel kunnen faciliteren.

Meer lezen
Vierde industriële revolutie (Industrie 4.0) biedt grootste kansen voor MKB

Vierde industriële revolutie (Industrie 4.0) biedt grootste kansen voor MKB

Industrie 4.0: die term wordt steeds vaker gebruikt. We hebben het dan eigenlijk over de vierde industriële revolutie, die al een tijdje gaande was. Door de coronapandemie en het werken op afstand is zij nu in een stroomversnelling gekomen, tonen diverse onderzoeken. Maar wat moet je hier nu mee als MKB-bedrijf? In veel gevallen: aan de slag! Want juist deze bedrijven hebben veel geschikte businessprocessen om te digitaliseren. En het mooiste is dat zij door deze technologische revolutie nu ook de tools in handen krijgen om die kansen te benutten.

Meer lezen

Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief