Bedrijven worden zelf softwareproducent, het OutSystems platform helpt hen

 door: Pim van Westen

“Onze developers merken dagelijks hoe het OutSystems platform hen helpt om betere code te creëren.”

Low-code softwareontwikkeling – bijvoorbeeld met het OutSystems platform – kan bedrijven de komende jaren sterk helpen bij het zetten van een belangrijke stap in de digitale revolutie. Van softwareconsument worden zijzelf veel vaker softwareproducent. Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC verwacht dat maar liefst een kwart van de Fortune 500 bedrijven in 2025 zelf (mede)producent is geworden. Vooral vanwege het sterk groeiend belang van software en van een goede ontwikkelstrategie. Die moet developers – die ondertussen nóg schaarser worden – vooral goed faciliteren.

OutSystems Developer Conference

De toekomst van softwareontwikkeling stond recent centraal tijdens de OutSystems Developer Conference (OSDC 2021). Deze tweedaagse hebben wij als OutSystems partner natuurlijk met grote belangstelling gevolgd en het is voor veel meer IT’ers een interessante vooruitblik op de komende jaren. Namens IDC zette Lara Greden (Research Director) op een rij wat we de komende jaren kunnen verwachten op het gebied van software development.
 
Innoverende bedrijven ontwikkelen de komende jaren steeds vaker een echte strategie voor hun softwarebronnen, voorziet IDC. Zodat zij de cloud, low-code applicatieontwikkeling, kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML) en andere nieuwe technologie optimaal kunnen benutten voor hun doelstellingen. ‘Bedrijven die zeer innovatief zijn, kunnen daardoor hun softwareontwikkeling versnellen van jaren naar maanden’, aldus Greden. Haar interessante presentatie is ook terug te kijken op de website van OSDC 2021.

Meer zelf ontwikkelen

Die versnelling is belangrijk omdat ook softwareontwikkeling in de moderne wereld steeds sneller en flexibeler wordt. De software wordt belangrijker voor de kernactiviteiten van organisaties en daarmee voor hun succes. Daarom worden steeds meer bedrijven zelf ook softwareproducent. ‘Zo kunnen zij een grotere waarde creëren voor hun klanten, medewerkers en partners’, aldus Greden, kijkend over de verwachtte opmars in de Fortune 500. Belangrijke systemen en applicaties gaan bedrijven dus meer zelf ontwikkelen en samen met hun development partner(s). Dat laatste geldt zeker voor de softwareontwikkeling bij MKB-bedrijven.

Bedrijven worden hierbij geholpen door een derde trend die IDC ziet. Software- en applicatieontwikkeling gebeurt steeds minder vanaf ‘nul’. Developers krijgen steeds vaker de beschikking over handige en slimme tools (zoals het OutSystems platform) die hen direct waardevolle bouwstenen aanreiken en die betere en snellere low-code softwareontwikkeling mogelijk maken. IDC voorziet dat deze manier van software-innovatie al in 2023 is gestegen van plaats 12 op de ranglijst met supportmiddelen voor ontwikkelaars, naar plaats 1.

Onze OutSystems ontwikkelaars merken in hun praktijk dagelijks de grote waarde van een goed ontwikkelplatform dat hen helpt om betere en minder complexe code te creëren. En dat in minder tijd omdat het platform veel werk voor hen doet. Daardoor kunnen zijzelf meer aandacht besteden aan de echt inhoudelijke functionaliteiten voor de kernactiviteiten van organisaties.

Het snel en vooral ook samen met de gebruiker creëren van oplossingen is voor onze softwareontwikkelaars een enorm pluspunt. Zij halen veel voldoening uit het ontwikkelen van oplossingen die het werk van gebruikers een stuk gemakkelijker maakt. Zie ook de blog over de behoeften van OutSystems developers.

(OutSystems) developers worden nog schaarser

Nóg een interessant cijfer uit de marktanalyse van IDC: developers worden nog schaarser. Dat is meteen een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Het tekort aan ontwikkelaars is nu wereldwijd ongeveer 1,4 miljoen (tekort van 10%), maar dit groeit naar verwachting naar 4 miljoen in 2025 (tekort van 20%). Want er komen wel developers bij, maar de vraag van bedrijven groeit veel harder. 

Naast zorgen voor meer nieuwe talenten is het vooral ook belangrijk om te zorgen dat ontwikkelaars productiever kunnen zijn. Daarbij kunnen low-code softwareontwikkeling en het OutSystems platform een grote bijdrage leveren. Het kan ook helpen voorkomen dat de ‘schaarse vissen’ allemaal in hun eigen ‘vissenkom’ blijven zwemmen. Want waar applicaties en developers nu vaak nog hun eigen set tools gebruiken, zorgt dit platform voor meer verbinding en eenheid in het totale ontwikkelproces.

Technical debt & legacy systemen

Dan is er nog de uitdaging van de ‘technical debt’ en legacy systemen. Ook dat zijn grote bedreigingen voor het innovatievermogen van organisaties. Een meerderheid van de systemen (54%) bij bedrijven bestaat nog uit verouderde legacy. Daarvan is volgens cijfers van IDC slechts 47% geïntegreerd met moderne development tools. Een groot deel van de data in bestaande systemen is dus niet of slecht toegankelijk. Dat maakt innovaties lastig en kostbaar.

Gelukkig kan low-code softwareontwikkeling ook helpen om die inhaalslag te maken. En om te voorkomen dat de technical debt van rommelige en te complexe code verder oploopt onder druk van snelle ontwikkelbehoeften en de schaarse developers. OutSystems ontwikkelaars krijgen hierbij hulp van het ontwikkelplatform, maar de technical debt beperken en voorkomen is zeker ook een menselijke keuze. Daar zijn onze OutSystems developers bewust mee bezig, bijgestaan door onze eigen OutSystems MVP (Most Valuable Professional).

Gids naar de toekomst

De presentatie namens IDC tijdens de OutSystems Developer Conference werd afgesloten met een spoorboekje naar de toekomst. Daarin stonden drie ontwikkelingen centraal. Uiteraard het investeren in mensen die het werk moeten doen. ‘Dat is niet alleen een investering in je developers, maar ook steeds meer in je business’, stelde Greden terecht. Streef daarnaast naar ‘software eligence’: met minder code en minder codecomplexiteit. Low-code applicatieontwikkeling is daarvoor een belangrijke troef. 

En nog een laatste tip van Greden voor organisaties die hun innovatieprogramma willen versterken: vraag je development partner(s) hoe ze jouw businessstrategie kunnen ondersteunen. Het faciliteren en versterken van developers is daarin een belangrijke sleutel tot succes.

Ook interessant?

Wat zoeken die OutSystems ontwikkelaars & low-code ontwikkelaars eigenlijk?

Met de tekorten op de arbeidsmarkt is er voor IT’ers eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Zij zijn eraan gewend. Dit geldt zeker voor de OutSystems ontwikkelaars en andere low-code ontwikkelaars waar wij bij Synobsys ook altijd naar op zoek zijn. Maar waar zijn deze developers nou écht naar op zoek? Dat gaat veel verder dan de primaire arbeidsvoorwaarden. Zij zoeken vooral ruimte voor hun ambities. En dat kunnen lang niet alle werkgevers bieden.

Meer lezen
Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Het vervangen van verouderde legacysystemen is een belangrijke uitdaging waar organisaties bij het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen tegenaanlopen. Het is niet zelden dé barrière voor hun digitale transformatie waar met angst of terughoudendheid tegenop gekeken wordt. 

Meer lezen

Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief