CRT

Vakmanschap-app installatiebranche ook voor vakbedrijven

Vakmanschap-app installatiebranche ook voor vakbedrijven

“De ontwikkeling was uitdagend omdat data van tientallen systemen benut moet worden.”

Woerden  |  datum: dinsdag, 9 februari 2021
Een webapplicatie en een vakmanschap-app scheppen sinds kort duidelijkheid over de diploma’s en aantoonbare vakmanschapseisen van vakmensen in de installatiebranche. De Stichting Centraal Register Techniek (CRT) heeft de app Vakpaspoort Techniek en de webapplicatie ontwikkeld samen met de Nederlandse applicatieontwikkelaar Synobsys. Nu wordt ook het onderdeel ontsloten dat duidelijkheid geeft over de vakbekwaamheid van bedrijven. De ontwikkeling was uitdagend omdat data van tientallen systemen benut moet worden.

De vakbekwaamheid van bedrijven en monteurs in de installatiebranche wordt steeds belangrijker door certificeringen en veiligheidseisen van de overheid. Bijvoorbeeld voor het werken met gasinstallaties. Vanaf april 2022 moeten monteurs een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide hebben en dit kunnen aantonen. Het CRT zorgt voor overzicht door alle informatie over kwalificaties en certificaten van vakbedrijven en vakspecialisten inzichtelijk te maken. Er was in Nederland nog geen kwalificatieregister waarin alle certificeringsgegevens centraal zijn opgeslagen.

QR-code voor vakpaspoort

Via de website Centraalregistertechniek.nl kunnen klanten van vakspecialisten eenvoudig een QR-code ophalen en die door hun vakspecialist laten scannen met de Vakpaspoort app. De klant ziet dan meteen of de vakspecialist over de juiste certificaten beschikt. Met de toevoeging van de webapplicatie voor bedrijven wordt de basisvoorziening helemaal compleet. “Dan is de basis op orde. Nu staat er nog maar één certificaattype in het register. Het komende jaar zullen we er nog veel meer aansluiten. Dan kijken we hoe de gebruikerservaringen zijn en wat we eventueel verder kunnen ontwikkelen”, zegt directeur Marcel van Lieshout van het CRT.

De aanpak

Het CRT ontwikkelde het register en koos na uitgebreid vooronderzoek als ontwikkelpartner voor Synobsys, specialist in low-code applicatieontwikkeling (met OutSystems). Synobsys leverde het ontwikkelplatform en de ontwikkelaars voor het gezamenlijke agile ontwikkelteam. Dat stond volgens Van Lieshout voor een spannende uitdaging. “Vooral de gecompliceerde architectuur voor de verwerking van persoonsgegevens uit tientallen systemen maakt het uitdagend. Die gegevens moeten we veilig en gebruiksvriendelijk ontsluiten. Dat lukt goed door ons sterke team.”

Het low-code platform van OutSystems is de motor van het CRT. Met low-code zijn razendsnel hoogwaardige applicaties te ontwikkelen. Van Lieshout: “Het is een mooi platform en van grote waarde voor en door de samenwerking. Uiteindelijk zijn het ook de ontwikkelaars en de rest van het team die er een goed systeem van maken. Dat gaat niet vanzelf. Het begint met goed snappen wat dit systeem moet doen, goed luisteren naar elkaar en de stakeholders. Plus scherpe inhoudelijke discussies durven voeren in een veilige omgeving. Want niemand is zo slim als wij samen zijn. Die insteek zorgt voor een sterk ontwikkelteam.”

“Natuurlijk zijn wij blij met de keuze voor ons, maar om een project als dit te laten slagen, is ook een professioneel team nodig aan de kant van het CRT. Dat moet de uitdagingen aankunnen waar we gezamenlijk voor staan. Tijdens het intensieve selectietraject hebben wij dit ook al zeker zo ervaren. Dat geeft ons goed vertrouwen in een gezamenlijk succes”, aldus Pim van Westen, algemeen directeur van Synobsys.

Stichting Centraal Register Techniek

Stichting Centraal Register Techniek stimuleert het leven lang ontwikkelen van vakmensen en bedrijven in de installatiesector door het aantoonbaar en inzichtelijk maken van hun vakmanschap. In het register worden alle kwalificaties en certificeringen van vakmensen en bedrijven gebundeld. Via het Vakpaspoort en toepassingen voor bedrijven en stakeholders wordt bovendien de digitalisering van de sector gestimuleerd.

Synobsys

Synobsys is een innovatieve Nederlandse ontwikkelaar van mobile first business applicaties. Met behulp van low-code (OutSystems) ontwikkelt Synobsys maatwerkapplicaties die organisaties helpen bij hun digitale transformatie. Als dedicated OutSystems-partner heeft Synobsys niet alleen alle specialisten en tools in huis voor deze applicatieontwikkeling, maar ook een van de schaarse OutSystems MVP’s (Most Valuable Professional) in de wereld, benoemd door OutSystems. Hierdoor heeft Synobsys directe toegang tot informatie, kennis en support van dit toonaangevende low-code platform.

Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief