CRT

Duidelijkheid over vakmanschap installatiebranche in Centraal Register

Duidelijkheid over vakmanschap installatiebranche in Centraal Register

“Het CRT koos na uitgebreid vooronderzoek als ontwikkelpartner voor Synobsys”

Zoetermeer  |  datum: dinsdag, 18 februari 2020
Een centraal register en vakmanschap-app gaan dit jaar duidelijkheid scheppen over de aantoonbare vakmanschapseisen van bedrijven en vakmensen in de installatiebranche. De Stichting Centraal Register Techniek (CRT) laat dit register en de app ontwikkelen door de Nederlandse applicatieontwikkelaar Synobsys. Een uitdagende opdracht omdat gegevens uit tientallen systemen afkomstig zijn. Het register wordt in 2020 ontwikkeld.

De vakbekwaamheid van bedrijven en monteurs in de installatiebranche worden steeds belangrijker door certificeringen en veiligheidseisen van de overheid. Bijvoorbeeld voor het werken met gasinstallaties. Er is in Nederland nog geen register waarin alle certificeringsgegevens centraal en overzichtelijk zijn opgeslagen. Het CRT ontwikkelt het register en koos na uitgebreid vooronderzoek als ontwikkelpartner voor Synobsys, specialist in low-code applicatieontwikkeling (met OutSystems).

Grootste uitdagingen

Het register is bedoeld voor vakmensen, vakbedrijven, hun klanten en certificering ondersteunende brancheverenigingen, stichtingen en instituten. De grote uitdaging is het ontsluiten van gegevens. Het CRT wil namelijk de positie van zijn klanten versterken door het beschikbaar stellen van de informatie uit het register. “Dat maakt het voor ons een spannend traject, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit een succes wordt”, zegt directeur Marcel van Lieshout van het CRT.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de veiligheid en identiteitsbepaling van de vakmensen die een Vakpaspoort willen aanvragen. Met de Vakpaspoort-app kunnen zij hun certificeringsgegevens die in het register zijn opgeslagen, aan derden tonen. Voor de online identificatie wordt gebruikgemaakt van iDIN informatie, afkomstig van de bank van de aanvrager. Dit is een wettelijk geaccepteerd identificatieproduct.

Low-code applicatieontwikkeling

Na uitgebreid marktonderzoek koos het CRT uit de oplossingen van verschillende partijen heel bewust voor low-code applicatieontwikkeling met Synobsys als OutSystems-specialist. “Met low-code zijn razendsnel hoogwaardige applicaties te ontwikkelen. OutSystems is hiervoor het toonaangevende platform. De aanbeveling hiervoor van het gezaghebbende onderzoeksbureau Gartner was voor ons zwaarwegend. En Synobsys is een echte OutSystems-specialist. De kwaliteit, toekomstvastheid en kosten waren voor ons belangrijke criteria”, zegt senior projectmanager Tom Rooijakkers.

“Natuurlijk zijn wij blij met de keuze voor ons, maar om een project als dit te laten slagen, is ook een professioneel team nodig aan de kant van het CRT. Dat moet de uitdagingen aankunnen waar we gezamenlijk voor staan. Tijdens het intensieve selectietraject hebben wij dit ook al zeker zo ervaren. Dat geeft ons goed vertrouwen in een gezamenlijk succes”, aldus Pim van Westen, algemeen directeur van Synobsys.

Aanpak

Synobsys levert het ontwikkelplatform en de technische mensen voor het ontwikkelteam. Het register en de app worden gezamenlijk ontwikkeld met een SCRUM-aanpak in stappen van steeds twee of drie weken. Zo is de nieuwe applicatie de komende maanden stap voor stap te ontwikkelen, bouwen en testen.

Stichting Centraal Register Techniek

Stichting Centraal Register Techniek stimuleert het opleiden en de ontwikkeling van vakmensen en bedrijven in de installatiesector door het aantoonbaar en inzichtelijk maken van hun vakmanschap. In het register worden alle kwalificaties en certificeringen van vakmensen en bedrijven gebundeld. Via het Vakpaspoort en toepassingen voor bedrijven en stakeholders wordt bovendien de digitalisering van de sector gestimuleerd.

Synobsys

Synobsys is een innovatieve Nederlandse ontwikkelaar van mobile first business applicaties. Met behulp van low-code (OutSystems) ontwikkelt Synobsys maatwerkapplicaties die organisaties helpen bij hun digitale transformatie. Als dedicated OutSystems-partner heeft Synobsys niet alleen alle specialisten en tools in huis voor deze applicatieontwikkeling, maar ook een van de schaarse OutSystems MVP’s (Most Valuable Professional) in de wereld, benoemd door OutSystems. Hierdoor heeft Synobsys directe toegang tot informatie, kennis en support van dit toonaangevende low-code platform.

Benieuwd hoe onze OutSystems specialisten uw organisatie kunnen helpen?

Aanmelden nieuwsbrief