DMG

Efficiënter keukens inmeten bij DMG met nieuwe low-code app

Buitendienst medewerkers DMG gaven de eerste versie van de app als cijfer direct een 8

Woonretailer De Mandemakers Groep (DMG) heeft een grote verbeterslag gemaakt door het inmeten van keukens bij klanten thuis veel slimmer en efficiënter te organiseren. Het werkproces met hand- en papierwerk van inmeters is gedigitaliseerd in een nieuwe app. Dankzij low-code applicatieontwikkeling met OutSystems door Synobsys kon dit goed, snel en tegen relatief lage kosten. Terwijl de opbrengsten én andere voordelen voor DMG groot zijn. Gebruikers gaven de eerste versie van de app als cijfer direct een 8.

De uitdaging: efficiënter inmeetproces

DMG is eigenaar van diverse keuken-, badkamer- en woonformules zoals Brugman, Keuken Kampioen, Keuken Concurrent en Piet Klerkx. Bij de verkoop en levering van keukens stond de marktleider voor een uitdaging. Het inmeetproces bij klanten thuis voordat een keuken besteld wordt, was tot voor kort behoorlijk intensief. “Vooral door het papierwerk en administratief handwerk”, schetst bedrijfsanalist Christ Klerks van DMG.

Zo’n 25 inmeters bezoeken hiervoor ieder dagelijks gemiddeld acht tot negen klanten. Voorheen maakten ze de avond ervoor een afdruk van de tekeningen en klantgegevens. Voor de definitieve bestelling werd bij het inmeten op locatie tekeningen gemaakt en vragenlijsten ingevuld. Deze documenten werden thuis gescand en gemaild naar de backoffice in Waalwijk voor de verdere verwerking. “We dachten dat dit beter en efficiënter zou kunnen. Ook met minder fouten door eenmalige invoer”, aldus Klerks.

Hiervoor is de hulp ingeroepen van applicatieontwikkelaar Synobsys. DMG werkt veel met eigen maatwerksoftware, afgestemd op de eigen werkprocessen. “Om goed en efficiënt apps te ontwikkelen, hadden we ons al eens georiënteerd op low-code platformen”, zegt Ramon Pigmans (teamleider applicatiebeheer) van DMG. “Na een succesvolle pilot met Synobsys voor een verkoopformule, werd de inmeet-app een logisch vervolg.”

De oplossing en de voordelen

Samen met Synobsys koos DMG voor OutSystems als low-code platform voor het versnellen van applicatieontwikkeling (en tevens geschikt voor innovaties en het moderniseren van legacy systemen). Pigmans: “OutSystems is toonaangevend in de markt en hun oplossing biedt alles wat wij zochten. Wij hebben deze app laten ontwikkelen omdat Synobsys hiervoor alle OutSystems kennis en developers in huis heeft. Dat hebben wijzelf niet.”

Het inmeetproces is vertaald in een app waarmee monteurs op een tablet alle relevante stappen doorlopen volgens een dynamische checklist. De gegevens synchroniseren met de database van de backoffice. Ook logistieke randvoorwaarden voor de levering (bijvoorbeeld de breedte van een lift) en eventueel meerwerk (stucwerk of aanpassen van leidingen) wordt vastgelegd. Met de tablet kunnen eveneens foto’s worden toegevoegd. Zodra een klant akkoord geeft, gaan de gegevens direct naar de backoffice, het filiaal waar de order geplaatst is en naar de klant voor de definitieve orderbevestiging.

De moderne CIO is prima op de hoogte van wat de huidige technologie te bieden heeft en waar die ingezet kan worden. Als die kennis in een apart georganiseerd innovatie initiatief gecombineerd wordt met de ideeën uit de business (en gestuurd door bedrijfsdoelstellingen vanuit de directie) kunnen organisaties en hun digitale transitie tot grote hoogte stijgen.

De aanpak met app en tablets heeft grote voordelen:

  • Het werk per inmeter is ruim 1 uur per dag efficiënter.
  • De backoffice kan sneller en direct digitaal gegevens verwerken.
  • Minder kans op fouten dan bij handmatig verwerken.
  • Dus betere, snellere en direct complete dienstverlening voor klanten.
  • Het papierwerk is gedigitaliseerd ( besparing op papier en printen).

De app is vanaf juni 2018 gefaseerd ingevoerd, eerst bij twee (test)inmeters. Twee maanden later werkte iedereen ermee. Pigmans: “De fasering was waardevol. Er zijn in het begin altijd kleine details die je wilt verbeteren voor je volledig opschaalt. Daardoor waren alle inmeters direct enthousiast bij de invoering.”

Besparingen en nieuwe kansen

DMG is enthousiast over de nieuwe agile oplossing en de low-code appontwikkeling met OutSystems. “Het grote voordeel is dat de app snel, goed en relatief goedkoop gerealiseerd kon worden. Terwijl de besparingen en andere voordelen groot zijn. De investering was dus al snel terugverdiend”, zegt Klerks. Pigmans: “We gaan de app ook zeker verder ontwikkelen. De vooruitgang was al direct groot, maar we kregen ook al snel nieuwe ideeën om de app nog verder te verbeteren. Ook daarbij is low-code weer een groot voordeel.”
Synobsys heeft de app geïntegreerd met de Google Suite kantoorsoftware van DMG. De oplossing werkt ook offline. Dat was een must voor het inmeten op nieuwbouw en industriële locaties zonder goede internetverbinding. De offline ondersteuning is al geïntegreerd in OutSystems.

Meer weten over low-code?

Bekijk de prestaties van low-code platformen in de onafhankelijke Forrester Wave rapporten. Meer informatie over applicatieontwikkeling met OutSystems staat op de website van Synobsys, of neem contact op met Synobsys.

Benieuwd hoe Synobsys uw bedrijfsprocessen helpt optimaliseren? 

Aanmelden nieuwsbrief