Veel kansen voor overstap en omscholen naar software developer

door: Eric Hoogeweg

“Blij dat ik deze kans heb gekregen met veel ruimte voor mijn ontwikkeling als OutSystems developer”

De developers en ontwikkelteams van Synobsys krijgen regelmatig vragen over het omscholen of overstappen naar het werk van software developer of programmeur. Om die stap te zetten, bestaan er verschillende mogelijkheden. Een aantal van onze low-code ontwikkelaars heeft zelf een zijstap gemaakt. Hoe hebben zij dit ervaren en hoe konden zij zich verder ontwikkelen als OutSystems developer? Twee van hen vertellen hun verhaal.

Diverse ontwikkelteams zijn krachtiger

Bij Synobsys werken we met zeer diverse ontwikkelteams aan softwareapplicaties voor het digitaliseren van werkprocessen. De diversiteit zit in veel zaken, waaronder verschillen in leeftijd, ervaring en de achtergrond van low-code ontwikkelaars. Wij kiezen hier bewust voor omdat wij geloven in de kracht van uitgebalanceerde teams met bijvoorbeeld junior, medior en senior developers. Het is leuker om in zo’n team te werken en iedereen kan zich beter ontwikkelen. Want iedereen kan zijn eigen kwaliteiten inbrengen. Zie ook dit artikel: OutSystems experts groeien beter in diverse teams.

De mensen die software developer worden, hebben meestal een IT-opleiding genoten, maar zeker niet allemaal. Als je kunt laten zien dat je de competenties hebt en gemotiveerd bent, zijn er verschillende mogelijkheden om over te stappen naar het vak van programmeur of software developer (zonder IT-diploma). Als je eerst wilt omscholen, zijn er bijvoorbeeld interessante IT traineeships. Het kan ook zijn dat iemand door een andere vooropleiding of ervaring interessante kwaliteiten heeft die waardevol zijn als software ontwikkelaar. Twee van onze OutSystems developers hebben eerder bijvoorbeeld de studie Industrieel Product Ontwerpen afgerond. Hoe hebben zij de overstap gemaakt als software developer?

Overstap naar low-code

Developer Savvy Kaushik (28) werkt sinds 2020 bij Synobsys. Na zijn studie Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool werkte hij eerst in dat vakgebied. “Maar dat was het niet helemaal voor mij. Toen ben ik me meer in de IT gaan verdiepen en ook direct in low-code softwareontwikkeling. Ik werkte eerst een paar jaar met Mendix, na een traineeship in 2018. Bij Synobsys heb ik me ontwikkeld tot OutSystems ontwikkelaar. Ik kwam hier terecht via een oud-studiegenoot (Mano Nadim) die enthousiast was over Synobsys en de ontwikkelmogelijkheden hier. Toen heb ik Jacqueline Spits (COO) gebeld en na een goed gesprek werd ik ook echt enthousiast. Vooral door de compacte organisatie, boeiende projecten en de werkwijze met duidelijke projectstructuren en communicatie. Daar houd ik van! Die basis zorgt voor minder druk bij ontwikkelaars, waardoor wij ons werk het best en meest prettig kunnen doen. Zo ervaar ik dat nu ook in de praktijk.”

Savvy begon bij Synobsys met het ontwikkelen van een interne Talentmanager app, voor de loopbaanontwikkeling van medewerkers. Daarna ging hij aan de slag met internationale belastingsoftware voor kleinere landen en eilanden in het Caribisch gebied. Deze software is ontwikkeld door BearingPoint Caribbean op Curaçao, samen met Synobsys.

Overstap naar OutSystems developer

Voor Savvy was de weg naar Synobsys in Rotterdam al enigszins geplaveid door zijn collega Mano Nadim (32). Na dezelfde studie maakt hij eerder de overstap naar het werk van software developer. Deze junior OutSystems developer werkt sinds 2019 bij Synobsys. Zijn open sollicitatie werd na zijn studie aanvankelijk nog afgewezen. “Best logisch door mijn vooropleiding, maar ik was het er niet mee eens. Tijdens mijn studie had ik me namelijk al wel verdiept in low-code en OutSystems omdat ik voor een product een app wilde laten ontwikkelen. Toen ben ik samen met een OutSystems developer de code gaan schrijven. Dat vond ik leerzamer dan mijn hele studie. Zo ontdekte ik dat ik zelf wilde overstappen naar het werk van OutSystems ontwikkelaar. Toen heb ik Synobsys gebeld en uitgelegd dat ze zich vergisten.” Dat wekte de interesse van COO Jacqueline. Er volgde een kennismaking en Mano kreeg alsnog de kans. Hij werkt nu aan de ontwikkeling van financiële software (voor SKG).

Veel groeikansen

Mano dacht aanvankelijk dat hij software architect wilde worden. “Maar ik heb hier in de praktijk kunnen ervaren dat ik front-end development veel leuker vindt. Ik wil een keiharde front-end developer worden met een specialisme in UX (User Experience) en UI (User Interface). Dat past ook goed bij mijn studieachtergrond en de focus op design.” En zo zijn er veel meer OutSystems rollen denkbaar.

De software developer kijkt tevreden terug op zijn overstap. “Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om dit pad op te gaan. Daarbij krijg ik veel ontwikkelkansen. Ik heb bijvoorbeeld studiedagen om nieuwe skills te ontwikkelen vanuit mijn eigen ontwikkelplan. Ik heb pas een cursus gevolgd om mij verder te verdiepen in databases. En ik volg elke week leerzame ‘How to’ sessies met onze eigen OutSystems MVP (Most Valuable Professional). Hierdoor leerde ik bijvoorbeeld meer over het toepassen van paginering bij ‘data actioning’, met data uit meerdere bronnen. Dit jaar wil ik medior OutSystems developer worden en me dan verder specialiseren als OutSystems expert. Bij Synobsys krijg ik veel vrijheid om te werken en leren en mijn eigen koers te bepalen. Als ik 2 dagen thuis wil werken, kan dat ook, maar eigenlijk werk ik graag op kantoor omdat ik daar ook veel opsteek van mijn collega’s.”

Overstappen naar OutSystems development

Savvy koos zelf al vroeg voor low-code software development. In eerste instantie met het low-code platform Mendix. De overstap naar OutSystems was wel even wennen, maar goed te maken. “In de basis zijn er best veel overeenkomsten, maar ik moest de Mendix manier van denken en bouwen in het begin wel even loslaten. Andersom zou dat precies zo zijn geweest. Het opzetten van een datamodel gaat bijvoorbeeld net even anders. Synobsys helpt echt goed met mijn ontwikkeling en houdt rekening met de kant die ik op wil als OutSystems developer. Uiteindelijk wil ik Tech Lead worden. Daar werk ik met mijn eigen ontwikkelplan in onze Talentmanager app gericht naartoe. Zodat ik steeds de juiste doelgerichte stappen kan zetten. En ik krijg de tijd en mogelijkheden om daar naartoe te werken, met opleidingen en de projecten waar ik aan werk. Want het is waardevol om opleidingen te volgen en certificaten te behalen, maar uiteindelijk leer je het meest in de praktijk. In mijn geval door te sparren met onze Tech Leads en onze OutSystems MVP.”

Hoe word ik low-code developer?

Er zijn verschillende manieren om low-code developer te worden. Als software development je trekt en je houdt van puzzelen en het samen in een team bouwen van oplossingen, kan dat ook zeker een passende stap zijn. Je kunt een IT-opleiding volgen op hbo of universitair niveau. Daarna is het belangrijk om je in de praktijk te ontwikkelen en specialiseren. Ons advies: kijk goed naar de rollen en projecten waar je veel aan hebt voor de ontwikkeling die jij wilt maken. En kies een werkomgeving waarin je de ruimte krijgt om te leren en te werken aan projecten die waardevol zijn voor je ontwikkeling.

Als je geen IT-opleiding hebt gedaan, maar wel een andere opleiding hebt gedaan die kan aansluiten op het werk van low-code developer, kan het interessant zijn om gewoon eens aan te kloppen bij een softwareontwikkelaar om de mogelijkheden te bespreken. Zeker wanneer je al wel relevante vaardigheden of ervaring in huis hebt. Zelf kijken wij of iemand ‘het snappertje’ heeft om het werk te doorgronden, door een (zelfbedachte) app met een paar schermen te laten ontwikkelen. Belangrijk is dat die persoon een hbo-diploma heeft. Dat kan in theorie ook iemand zijn die Bedrijfskunde of bijvoorbeeld Bouwkunde heeft gestudeerd. Wie wil overstappen en omscholen, kan ook kiezen voor de combinatie van werken en leren met een deeltijdopleiding. Of je kunt kiezen voor een IT traineeship voor omscholers.

Omscholen naar OutSystems developer

Om OutSystems developer te worden of als je wilt omscholen, is het waardevol als je al wel enige kennis en ervaring hebt met low-code software development. Voor de overstap naar OutSystems zijn er verschillende basistrainingen en -opleidingen die je kunt volgen. Door ook in de praktijk aan de slag te gaan met OutSystems ontwikkelprojecten komt je ontwikkeling in een stroomversnelling. Daarbij zijn er veel mogelijkheden om te blijven leren, specialiseren en OutSystems certificaten te behalen en je te ontwikkelen tot OutSystems expert.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij Synobsys? 

Synobsys is een ‘dedicated’ OutSystems partner. Daarmee hebben onze software developers directe toegang tot de kennis, actuele informatie en support van dit low-code platform. Wij denken mee over de toekomst van het platform en wij werken mee aan nieuwe releases. Ook beschikken wij zelf over een van de schaarse OutSystems MVP’s (Most Valuable Professional), benoemd door OutSystems. Dat is van grote waarde voor de kwaliteit van onze projecten en voor de kennis en ontwikkeling van onze OutSystems ontwikkelaars.

Als je bij ons werkt, krijg je veel vertrouwen en vrijheid. Wat je precies doet, is niet in beton gegoten. Het is afhankelijk van jouw interesses, kennis en de richting waarin jij je verder wilt ontwikkelen. Daar stemmen we bijvoorbeeld de projecten op af waaraan je meewerkt. Wij geven de ontwikkeling van onze ontwikkelaars graag de ruimte.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden bij Synobsys of over onze actuele vacatures? Kijk dan op de pagina Werken bij Synobsys, stuur een open sollicitatie of neem contact op met COO Jacqueline Spits, e-mail jspits@synobsys.nl. Bellen of even een berichtje sturen kan ook: (06)54965443.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

OutSystems experts groeien beter in diverse teams

Bij het ontwikkelen van softwareapplicaties hebben de verschillende OutSystems experts bij Synobsys allemaal hun eigen inbreng. Het zijn uitgebalanceerde teams met diversiteit van bijvoorbeeld junior, medior en senior developers. Daardoor kunnen zij allemaal hun eigen kwaliteiten inbrengen én zichzelf verder ontwikkelen. Hoe dat werkt in de praktijk? Kijk mee in de ‘keuken’ van ons ontwikkelteam dat een belangrijke app ontwikkelt voor plantenkwekers in verschillende landen.

Meer lezen

Zoveel kansen voor developers, maar hoe kiezen zijn de juiste?

Over softwareontwikkeling wordt veel geschreven. Vooral over wat applicaties doen en wat het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen oplevert. Maar wie zijn de mensen die dit werk doen? Hoe ziet een ontwikkelteam eruit? En hoe kijkt een OutSystems ontwikkelaar naar zijn eigen ontwikkelkansen, projecten en tools? We kijken in de ‘keuken’ bij een van onze ontwikkelteams.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief