blog-6-low-code-in-vijf-smaken

Procesinnovatie: wat zijn jouw ‘key’ werkprocessen? 

door: Eric Hoogeweg

“IInnovatiekracht wordt voor 25% bepaald door productinnovatie en voor 75% door procesinnovatie.”

De digitale transitie van bedrijven draait voor een groot deel om procesinnovatie. Anders dan vaak gedacht wordt, blijkt dit ook drie keer belangrijker voor het succes van organisaties dan productinnovatie (R&D). Wie aan de slag wil met procesinnovatie moet allereerst de eigen werkprocessen in beeld brengen die hiervoor het meest geschikt en interessant zijn. Om de specifieke processen daarna te digitaliseren en optimaliseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een app laten ontwikkelen of bedrijfssoftware aanpassen.

Wat is procesinnovatie? 

Bij procesinnovatie wordt gekeken naar manieren om een werkproces beter, sneller, efficiënter, veiliger of rendabeler te organiseren. Meestal worden hierbij technische hulpmiddelen ingezet om het kernproces van een bedrijf voor producten of diensten slimmer te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld met automatisering, robotisering, video-vergaderen of procesbeheersing met behulp van ICT.

Nederlandse bedrijven stonden jarenlang in de top-10 van meest innovatieve bedrijven in de wereld, maar inmiddels zijn ze hier langzaam uit verdwenen. Met de digitale transformatie van zakelijke processen zou dat weer kunnen veranderen. Vooral als bij het innoveren goed wordt gekeken naar de werkprocessen. Want de innovatiekracht van bedrijven wordt volgens recent onderzoek maar voor 25% bepaald door productinnovatie (R&D) en maar liefst voor 75% door procesinnovatie.

Welke processen slimmer organiseren? 

Bij het digitaliseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen zijn we bij Synobsys eigenlijk altijd bezig met procesinnovatie voor onze klanten. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een app laten ontwikkelen of bedrijfssoftware laten maken of aanpassen. De belangrijkste eerste stap is altijd het identificeren van werkprocessen die het meest geschikt en interessant zijn om ze slim te optimaliseren. Het gaat dan ook om de kosten- en batenanalyse. Wat zijn de ‘quick wins’? En wat levert een nieuwe procesinnovatie uiteindelijk op voor je organisatie en gebruikers? Onze consultants en ervaren professionals helpen organisaties ook met dit identificatie- en keuzeproces.

Welke processen het meest interessant zijn, kan per organisatie sterk verschillen. Wat de mensen en processen in jouw organisatie nodig hebben, is sterk afhankelijk van de uitdagingen waar de organisatie de komende jaren voor staat.

Mogelijke uitdagingen bij procesinnovatie zijn bijvoorbeeld: 

  • Vergroten van de productiviteit
  • Duurzamer werken
  • Automatisering om personeelstekorten op te vangen
  • Meer efficiency
  • Snellere productie of kortere ‘time to market’
  • Betere klantbeleving
  • Veiliger werken
  • Verkleinen van foutmarges

Voorbeeld app laten ontwikkelen

Een mooi voorbeeld van een procesinnovatie is te vinden bij woonretailer De Mandemakers Groep (DMG). Hier hebben we de afgelopen jaren een grote verbeterslag gemaakt door het inmeten van keukens bij klanten thuis veel slimmer en efficiënter te organiseren. DMG heeft een app laten ontwikkelen om het werkproces met hand- en papierwerk van inmeters te digitaliseren. Dankzij onze low-code applicatieontwikkeling (met OutSystems) kon dit goed, snel en tegen relatief lage kosten, terwijl de opbrengsten én andere voordelen voor DMG heel groot zijn.

Organisch groeiproces

Wie kiest voor procesinnovatie hoeft zeker niet zijn hele organisatie ‘op de kop’ te zetten. Een app laten ontwikkelen voor het juiste werkproces kan al een goede start zijn. Daarna kunnen de procesinnovaties organisch groeien binnen je organisatie. Op die manier is het geen ‘revolutie’ maar een organische evolutie.  

Bij procesinnovatie kan ook de wens ontstaan om bestaande bedrijfssoftware aan te passen of nieuwe onderdelen toe te voegen (maatwerk of hybride softwareoplossingen van standaard én maatwerk). Deze softwareontwikkeling is veel sneller en laagdrempeliger geworden door het gebruik van low-code softwareontwikkeling, bijvoorbeeld met OutSystems.

Proefdag in je bedrijf

Wat het werken met low-code oplevert voor je organisatie kunnen managers én developers bij Synobsys zelf ervaren tijdens een Proefdag in jullie eigen organisatie rond een belangrijk organisatiethema. Daarnaast is voor developers ook een gratis OutSystems Workshop beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met dit low-code platform. Bekijk hier de Proefdag en OutSystems Workshop.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Houd balans bij strategisch optimaliseren IT-processen én businessprocessen

Het strategisch optimaliseren van IT-processen blijft een belangrijk aandachtspunt bij de digitale transformatie van organisaties. Dat klinkt misschien logisch, maar zeker bij het midden- en kleinbedrijf (MKB) verschuift de aandacht inmiddels steeds meer naar de businessprocessen. Een goede ontwikkeling, maar de IT-afdeling moet het wel kunnen faciliteren. Strategische optimalisatie van IT-processen kan voorkomen dat innovaties vertragen. Het gaat vooral om goede balans tussen de business én IT. Hoe zorg je daarvoor?

Meer lezen

Legacy systeem vervangen met standaard, maatwerk of hybride software?

Wanneer organisaties verouderde legacy systemen vervangen, staan ze al snel voor de keuze: wordt het standaard of maatwerk software? Of een mengvorm? In veel gevallen blijkt zo’n hybride tussenvorm de meest interessante oplossing. Zolang je maar goed weet, welke onderdelen je in de standaard- of maatwerk-laag benut.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys

Volg ons