Software moderniseren was vaak tijdrovend en kostbaar, maar met low-code platform OutSystems is dat veranderd.

Software moderniseren veel eenvoudiger met low-code

door: Pim van Westen

““Low-code maakt het moderniseren van software eenvoudiger, efficiënter en sneller.

Software moderniseren is een belangrijke uitdaging in veel bedrijven. Bijvoorbeeld omdat zij verouderde legacy software hebben, maar ook door de steeds snellere ontwikkeling van technologie en de behoefte aan meer efficiëntie en productiviteit. Dit zorgt ervoor dat organisaties hun software-ecosysteem regelmatig moeten bijwerken en moderniseren. Met de traditionele manier van softwareontwikkeling was dat tijdrovend en kostbaar. Software moderniseren met low-code is een grote game changer. Dit kan op verschillende manieren.

Software moderniseren met low-code

Softwareontwikkeling met low-code maakt het moderniseren van bestaande software veel eenvoudiger, efficiënter en sneller. Zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Je kunt de applicaties zelf moderniseren met een low-code platform (zoals OutSystems), maar je kunt het ook laten doen of samen doen met een partner. Wat low-code kan doen voor organisaties en welke variant het meest geschikt is, kunnen IT’ers én mensen uit de business zelf ervaren met de gratis Low-code Proefdag van Synobsys.

Voordelen software moderniseren met OutSystems

Als leidend low-code platform helpt OutSystems bedrijven om sneller applicaties te bouwen, software te moderniseren en aan te passen aan de behoeften van de organisatie. Organisaties die hiermee werken, noemen vaak vooral deze motieven en voordelen:

  • Snellere ontwikkelingstijd
    Met low-code kunnen organisaties sneller software bouwen dan bij traditionele ontwikkelmethoden. Dit komt omdat het platform gebruikmaakt van drag-and-drop interfaces en model-gestuurde logica. Dat versnelt het ontwikkelproces aanzienlijk. Vaak wordt het hierdoor twee tot vijf keer sneller. Omdat ontwikkelaars zelf minder code hoeven te schrijven, ontstaan ook minder snel menselijke fouten en is er minder tijd nodig voor debugging.
  • Kostenbesparing
    Doordat dit low-code platform gebruikmaakt van een visuele ontwikkelomgeving en componenten herbruikbaar zijn, worden de ontwikkelingskosten verlaagd. Ook hoeven er minder ontwikkelaars te worden ingehuurd omdat het platform hen veel sneller software laat ontwikkelen. Dat geeft hen ook meer ruimte voor creativiteit, wat bij ontwikkeltrajecten vaak zeer waardevol is.

  • Betere kwaliteit

    OutSystems heeft ingebouwde functies voor kwaliteitsborging en testen. Dit betekent dat fouten in de software sneller worden ontdekt en opgelost. Daardoor wordt de algehele kwaliteit van de software verbeterd. Ook heeft OutSystems een modulaire architectuur zodat problemen gemakkelijk kunnen worden opgespoord en opgelost zonder dat de hele software herbouwd moet worden.

  • Schaalbaarheid

    Het ontwikkelplatform is ontworpen met schaalbaarheid in gedachten. Daardoor is het gemakkelijker om nieuwe functies en mogelijkheden toe te voegen als de software groeit en verandert. Ook kan OutSystems gemakkelijk worden geïntegreerd met andere systemen en software die organisaties al gebruiken. Ook dat is waardevol bij het moderniseren van software.

Digitaliseren én optimaliseren

Software moderniseren gaat vaak hand in hand met het moderniseren van bedrijfsprocessen door het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen. Naast deze aanleiding kan de noodzaak ook ontstaan doordat verouderde legacy software vervangen of vernieuwd moet worden, bijvoorbeeld omdat het anders belangrijke innovaties in de weg staat.

Naast het uitbesteden van softwareontwikkeling of het samen realiseren, neemt het zelf ontwikkelen van software dankzij low-code ook toe. Als OutSystems partner faciliteren wij dit ook, onder andere met een gratis workshop voor developers.

Voorbeelden software moderniseren

De meeste organisaties kiezen voor een gezamenlijk ontwikkeltraject. Een mooi voorbeeld is de aanpak van BearingPoint Caribbean op Curaçao en Synobsys voor het moderniseren van verouderde financiële softwaresystemen. In dit geval voor de inwoners, werkgevers en overheid van het Caribische eiland Anguilla (en daarna meerdere landen). Voor een nieuw online belastingportaal met specialistische modules wilde BearingPoint onderdelen vervangen van bestaande online portalen die gekoppeld zijn aan een Multi Tax Solution (MTS). Deze oplossing is gebouwd op een jarenlang gebruikt low-code platform (Be Informed). Dit is nu gecombineerd met OutSystems als additioneel low-code platform, waarmee de nieuwe modules gebouwd zijn.

Een actueel voorbeeld van het grotendeels laten moderniseren is te zien bij financiële dienstverlener SKG in Gouda. De organisatie had sinds 1992 een zeer stabiel eigen bankenpakket, maar dit raakte verouderd. Daarnaast ging hun eigen IT-manager – met veel inhoudelijke kennis van het systeem – met pensioen. Dit was aanleiding om een compleet nieuwe softwareomgeving te laten ontwikkelen (backoffice, frontoffice en interfaces met andere applicaties en platformen). Een ingrijpend proces waarbij SKG bewust koos voor softwareontwikkeling met OutSystems als leidend low-code platform. Hierbij is een eigen methode van Synobsys benut voor de migratie van (AS/400) legacy-systemen. Dit voorkomt moeilijke datamigratie-trajecten en zorgt voor oplevering (in iteraties) zonder dat er ingewikkelde synchronisaties nodig zijn. Dat scheelt veel tijd en kosten.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Zelf software ontwikkelen rukt op door low-code

Zelf software ontwikkelen in opmars door low-code

Door het steeds grotere belang van softwareapplicaties voor het succes van organisaties gaan bedrijven vaker zelf een deel van hun maatwerk applicaties ontwikkelen. De snelle opmars van low-code technologie speelt hierbij een grote rol. Synobsys helpt organisaties en hun developers ook om dit zelf te doen, onder andere met een workshop voor developers en een proefdag voor IT’ers sámen met directeuren en businessmanagers.

Meer lezen

Hoe helpt low-code de technical debt voorkomen?

De technical debt bij applicatieontwikkeling wordt een steeds grotere bedreiging voor het innovatievermogen en IT-projecten bij organisaties. Terwijl veel andere obstakels voor de digitale transformatie verdwijnen, groeit de ‘tech debt’ van bedrijven. En daarmee de schadelast die zij ervaren door deze schuld, die ten koste gaat van het IT-budget (gemiddeld 41%) voor daadwerkelijke innovaties. En doordat het de bedrijfsprestaties remt. Low-code softwareontwikkeling met het OutSystems platform helpt ontwikkelaars actief om deze ‘technische schuld’ te controleren en beperken.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief