Standaard legacy systeem wordt al snel hybride software.

Legacy systeem vervangen met standaard, maatwerk of hybride software?

door: Pim van Westen

“Standaard legacy systeem wordt nu al snel maatwerk of hybride software.”

Wanneer organisaties verouderde legacy systemen vervangen, staan ze al snel voor de keuze: wordt het standaard of maatwerk software? Of een mengvorm? In veel gevallen blijkt zo’n hybride tussenvorm de meest interessante oplossing. Zolang je maar goed weet, welke onderdelen je in de standaard- of maatwerk-laag benut.

Meestal is dit het startpunt

Het vervangen van verouderde legacy software is vaak een belangrijke voorwaarde voor groei, nieuwe innovaties en extra onderscheidend vermogen van een bedrijf. De houdbaarheid van de oude kernsystemen (zoals ERP-systemen) kon vaak lang gerekt worden, maar dat kan niet tot in lengte van jaren. Op een gegeven moment gaan ze het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen echt in de weg staan. De eerste vraag is dan altijd:

Moet het hele systeem vervangen worden? 

Wordt het een complete vervanging of is (een deel van) het systeem anders te ontsluiten voor de nieuwe behoeften van bijvoorbeeld klanten of de business? Onze experts adviseren organisaties ook over deze vraag en regelmatig kunnen bestaande onderdelen een nieuwe functie krijgen. De software die echt te sterk verouderd is, moet wel vervangen worden. Dat kan ook belangrijke extra voordelen hebben. De vraag is dan vooral of dit standaard, maatwerk of hybride software moet worden. 

Van standaard legacy systeem naar hybride?

Verschillende sectoren zijn bevoorrecht met geschikte standaard software (zoals SAP). Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo. Maar zo’n ‘keurslijf’ heeft voor- en nadelen. Er is bijna altijd wel ‘een softwarepakket’, maar kan deze standaard software wat je nodig hebt om aan de wensen en behoeften van de business of je klanten te voldoen? Of zijn daar eerst nog veel (kostbare) aanpassingen voor nodig? Software is tegenwoordig veel belangrijker geworden voor de toegevoegde waarde die bedrijven bieden. Daarom worden bedrijven ook steeds vaker zelf softwareproducent voor een deel van hun software. 

Uiteraard kan maatwerk software veel beter en verder inspelen op specifieke behoeften. En tegenwoordig is maatwerk ook niet per se ‘duurder’ dan standaard software, zoals vroeger vaak het geval was. Vooral dankzij moderne low-code tools (zoals OutSystems) is de ontwikkelsnelheid van maatwerk veel hoger geworden. Dat maakt het voordeliger. Maar niet alles hoeft per se maatwerk te zijn. In de praktijk blijkt een hybride tussenvorm vaak de meest interessante oplossing bij een vervangingstraject, zeker voor MKB-bedrijven.

Het beste van twee werelden

Dan rest vooral nog de vraag: welke functie hebben de standaard en de maatwerk onderdelen van je nieuwe softwareomgeving? Wij hanteren vaak als uitgangspunt: benut standaard software waar dat kan en maatwerk (low-code) software voor de onderscheidende processen die belangrijk zijn voor je organisatie. Want daarvoor wil je waarschijnlijk geen grote concessies doen en werkprocessen aanpassen op de beperkingen van standaard software. Wat belangrijke onderscheidende processen zijn, verschilt sterk per organisatie. Vaak is het sturen van facturen bijvoorbeeld geen onderscheidend proces. Dat kun je dan automatiseren met standaard software. Maar voor sommige bedrijven kan het wél heel belangrijk zijn om dit juist onderscheidend vorm te geven. Bijvoorbeeld vanwege speciale eisen die klanten stellen. Dan is het belangrijk om goed te kijken welke software het meest interessant is, nu en voor de komende jaren.

Standaard en maatwerk software scheiden

Als je kiest voor een hybride oplossing met standaard én maatwerk elementen, adviseren wij om standaard software ook zoveel mogelijk standaard te laten zijn. Het maatwerk voeren wij dan vooral door in de maatwerk low-code omgeving. Er worden dan dus geen grote aanpassingen gedaan in bijvoorbeeld standaard SAP software (de eerste laag met ‘systems of record’), maar vooral in de tweede maatwerk-laag zit het belangrijke onderscheidend vermogen voor uw organisatie en werkprocessen. Wij volgen hierin het pacelayer model van Gartner.

Bij het bouwen van maatwerkonderdelen met low-code biedt OutSystems grote voordelen bij het vervangen van legacy software.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

5 redenen om het vervangen van een legacy systeem niet uit te stellen

5 redenen om het vervangen van een legacy systeem niet uit te stellen

Een legacy systeem vervangen is voor organisaties spannend en uitdagend. Vooral omdat er in zo’n kernsysteem bedrijfskritische processen draaien. Toch moet het een keer, want legacy systemen zijn complex, lastig aan te passen, duur in onderhoud en de oude kennis sterft uit. En nog belangrijker: na de vervanging biedt het grote voordelen voor de hele organisatie. We hebben veelgenoemde motieven op een rij gezet om de stap nu dan toch te zetten. Om daarna te kunnen profiteren van de voordelen.

Meer lezen
Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Vervangen verouderde legacysystemen kan op verschillende manieren

Het vervangen van verouderde legacysystemen is een belangrijke uitdaging waar organisaties bij het digitaliseren en optimaliseren van werkprocessen tegenaanlopen. Het is niet zelden dé barrière voor hun digitale transformatie waar met angst of terughoudendheid tegenop gekeken wordt. 

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief