Bij het vervangen van legacy systemen, gaat het in de praktijk vaak om het vervangen van oude ERP systemen, die inmiddels te sterk verouderd zijn. Eind vorige eeuw waren ze de belofte voor de toekomst en dat hebben ze ook waargemaakt. Sinds de jaren ’90 zijn ze massaal uitgerold om de productieplanning van bedrijven beter te organiseren. Maar als ze te sterk verouderd zijn, kunnen ze nieuwe innovaties voor klanten of de business in de weg staan. Dan komt toch het moment dat je ze moet vervangen óf anders ontsluiten. Die nieuwe ERP implementatie kan op verschillende manieren plaatsvinden.
Laten we even bij het begin beginnen. Wat is een ERP systeem precies? ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. Het is software waarmee een bedrijf de hele keten van financiën, toelevering, bedrijfsprocessen, (e)commerce, rapportages, productie en bijvoorbeeld HR-activiteiten beheert. De software werd aangekocht of in eigen beheer ontwikkeld en aanvankelijk werkten bedrijven meestal met afzonderlijke softwarepakketten. De komst van ERP systemen betekende een grote vooruitgang om werkprocessen beter en efficiënter te organiseren. Want een ERP systeem was in staat om de verschillende bedrijfsprocessen te koppelen. Het was immers een systeem geworden.
Dat zorgde voor betere prestaties, het versnelde de operationele impact, gaf meer inzicht in bedrijfsprocessen en het zorgde aanvankelijk voor grotere flexibiliteit van bedrijven omdat de systemen konden ‘meegroeien’. Wel met die beperking dat de ‘meegroeisnelheid’ afhankelijk bleef van de ontwikkelingen bij de ERP leverancier. Tegenwoordig worden ERP systemen meer ‘losely coupled’ ontwikkeld, waardoor verschillende processen ook los van elkaar kunnen functioneren en er ruimte ontstaat voor hybride oplossingen.