Legacy systemen ontsluiten kan op verschillende manieren, inclusief de legacy data.
Legacy systemen ontsluiten
Wat goed is, kan blijven

Legacy systemen belangrijk voor uw primaire proces

Legacy systemen komen overal voor. Iedere organisatie heeft applicaties die zij in het verleden ontwikkelden of aankochten. Vervolgens werden deze systemen onderhouden om ze mee te laten buigen met de regelgeving en de business. Uiteindelijk moeten legacy systemen vervangen worden, of op een andere manier worden ontsloten.

Vaak wordt er wat neerbuigend gedaan over legacy systemen en -applicaties. Het imago van deze systemen is dan ook dat ze verouderd, log en moeilijk te onderhouden zijn. In werkelijkheid zijn deze systemen vaak nog steeds een belangrijke spil in het primaire proces van een organisatie. Zo zorgen ze ervoor dat basisprocessen goed en correct afgehandeld worden. Deze systemen zijn dus nog steeds waardevol. Daarom is het goed om te weten dat er – naast het vervangen van legacy systemen – ook andere mogelijkheden zijn. 

Legacy systemen ontsluiten in een hybride model

Hoe kunt u uw legacy systemen ontsluiten? Elke situatie is natuurlijk anders. Vaak blijkt dat de wens tot verandering maar voor een deel betrekking heeft op de (backoffice) functionaliteit van het legacy systeem. De innovatievraag heeft dan vooral betrekking op de frontoffice: de totstandkoming van uw businessobject (zoals een order of polis). Vaak komen dit soort innovaties voort vanuit vernieuwingen waar klanten om vragen. Vaak kunt u de legacy systemen prima ontsluiten

Een hybride model blijkt vaak het meest effectief. De voordelen van hybride liggen vooral bij het inperken van risico’s die er zijn bij totale vervanging. Legacy systemen hebben namelijk één groot voordeel: ze zijn in de praktijk al door en door getest. Bij totale vervanging moet de ondersteuning van het volledige businessproces opnieuw getest worden.

Oude systemen bevatten cruciale business data van de organisatie. Hoe gaan we die weer in het nieuwe systeem krijgen, compleet met de historie (data conversie)? Dan wordt om begrijpelijke redenen vaak gekozen voor stap-voor-stap implementatie van het nieuwe systeem.

Innoveren én legacy data ontsluiten

Innoveren vanuit legacy software is lastig en volledig overstappen naar een nieuw systeem is kostbaar. De oplossing? Die onderdelen van het systeem blijven gebruiken die nog voldoen aan de eisen van deze tijd en innoveren met nieuw maatwerk. Daarmee komen we dichtbij het bimodal  advies van Gartner. Het is dus een goed idee om te onderzoeken hoe u wilt omgaan met het ontsluiten van uw legacy systemen en legacy data. 

Daarin onderhoudt u de processen met een lage onderhoudsgraad in de ‘systems of record’ laag en vallen de innovaties en onderscheidende processen in de tweede laag. In dit model passen uw legacy systemen (maatwerk of aangekocht) perfect in de eerste laag van de systems of record. Alleen processen die om vernieuwing vragen, verhuizen naar de tweede laag en ontwikkelen wij opnieuw, op basis van de nieuwste (OutSystems) technologie.

Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief