Legacy systemen ontsluiten
Wat goed is, kan blijven

Legacy systemen belangrijk voor uw primaire proces

Legacy systemen komen overal voor. Iedere organisatie heeft applicaties die zij in het verleden ontwikkelden of aankochten. Vervolgens werden deze systemen onderhouden om deze mee te laten buigen met de regelgeving en de business. Uiteindelijk moeten legacy systemen vervangen worden of u kunt ze anders ontsluiten.

Vaak wordt er wat neerbuigend gedaan over legacy systemen. Het imago van deze systemen is dan ook dat ze verouderd, log en moeilijk te onderhouden zijn. In werkelijkheid zorgen deze systemen vaak nog steeds voor het ondersteunen van het primaire proces van een organisatie. Op deze manier kunnen basisprocessen goed en correct afgehandeld worden. Deze systemen bevatten dus nog veel waarde. Wist u dat – naast het vervangen van legacysystemen – u ze ook anders kunt  ontsluiten

Legacy systemen ontsluiten in een hybride model

Hoe kunt u uw legacy systemen ontsluiten? Elke situatie is natuurlijk anders. Veelal blijkt dat de wens tot verandering maar voor een deel betrekking heeft op de (backoffice)-functionaliteit van het legacy systeem. De innovatievraag heeft vooral betrekking op de frontoffice; de totstandkoming van uw businessobject (de order of de polis). Vaak kunt u de legacy systemen prima ontsluiten. 

Veelal is een hybride model het meest effectieve. Innovatie vinden vanuit legacy software is lastig. Het volledig overstappen naar een nieuw systeem is kostbaar. U kunt die onderdelen van het systeem blijven gebruiken die nog voldoen en de innovatie overlaten aan nieuw maatwerk. Daarmee komen we dicht bij het bimodal advies van Gartner. Het is dus een goed idee om te onderzoeken of u uw legacy systemen kunt ontsluiten. 

Daarin onderhoudt u de processen met een lage onderhoudsgraad in de systems of record-laag en vallen de innovaties en onderscheidende processen in de tweede laag. In dit model passen uw legacy systemen (maatwerk of aangekocht) perfect in de eerste laag van de systems of record. Alleen processen die om vernieuwing vragen verhuizen naar de tweede laag en ontwikkelen wij opnieuw, op basis van de nieuwste technologie.

Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief

© Synobsys     Design: Embassy of Brands®

Volg ons