Zelf software ontwikkelen rukt op door low-code

Zelf software ontwikkelen in opmars door low-code

door: Pim van Westen

“Zelf applicaties ontwikkelen is niet alleen een uitdaging voor IT-afdelingen, maar ook voor businessafdelingen.

Door het steeds grotere belang van softwareapplicaties voor het succes van organisaties gaan bedrijven vaker zelf een deel van hun maatwerk applicaties ontwikkelen. De snelle opmars van low-code technologie speelt hierbij een grote rol. Synobsys helpt organisaties en hun developers ook om dit zelf te doen, onder andere met een workshop voor developers en een proefdag voor IT’ers sámen met directeuren en businessmanagers.

Zelf apps maken wordt belangrijker 

Waar bedrijven vroeger vooral softwareconsument waren, worden ze tegenwoordig ook steeds vaker producent. Deze ontwikkeling lijkt de komende jaren zeker door te zetten. Organisaties laten vaker maatwerkapplicaties ontwikkelen, gekoppeld aan hun standaard software of ze ontwikkelen het (deels) zelf. Dit wordt vooral gevoed door het groeiend belang snel te kunnen inspelen op wijzigingen in de markt en de vraag van klanten. Ook telt het eigen onderscheidend vermogen en het groeiende belang van een goede ontwikkelstrategie. Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC verwacht dat in 2025 een kwart van de Fortune 500 bedrijven zelf al (mede)producent van software is geworden. Daar ligt niet alleen een uitdaging voor IT-afdelingen, maar zeker ook voor businessafdelingen die nieuwe innovaties nodig hebben.

Eigen maatwerk applicaties kun je laten bouwen of samen bouwen met een partner, zoals we bij Synobsys vaak zien. Maar ook het zelf bouwen faciliteren wij. De opmars van low-code technologie (zoals OutSystems) maakt dit mogelijk. 

Wie bouwen zelf?

In de meeste gevallen is het zelf bouwen van applicaties interessant voor organisaties met een wat grotere eigen IT-afdeling. We zien dit vooral bij organisaties die de softwareontwikkeling en het onderhoud graag in eigen huis houden. Ze zijn daardoor minder ‘afhankelijk’ van derden. Bij grote drukte of extra specialistische onderdelen huren ze soms wel (tijdelijk) extra ondersteuning in.

Bij deze organisaties hebben onze low-code en OutSystems experts vooral een adviserende rol. Daarnaast regelen wij de licenties. De daadwerkelijke bouw en het onderhoud regelen deze organisaties vooral zelf. Natuurlijk kunnen ze altijd kiezen om toch samen te werken met onze specialisten. Soms kijkt onze OutSystems MVP bijvoorbeeld mee om de ontwikkelkwaliteit goed te borgen.

Low-code Proefdag of Workshop

Low-code softwareontwikkeling biedt grote voordelen voor organisaties en developers. Het ontwikkelen van applicaties gaat bijvoorbeeld veel sneller, terwijl de kwaliteit van de code hoger wordt. Ontwikkelaars krijgen immers hulp van slimme tools, waardoor zijzelf minder code hoeven te schrijven. Wat dit betekent voor klanten en interne gebruikers kunnen IT’ers en businessmanagers zelf zien en ervaren tijdens onze Low-code Proefdag, gewoon op locatie in je eigen organisatie. Hiervoor organiseren wij een op maat gemaakte themadag rond een uitdaging of strategisch thema dat voor jouw organisatie belangrijk is. Het is extra krachtig om dit vanuit het businessoogpunt én IT te doen. Zo krijgt iedereen meteen een goed beeld van de mogelijkheden.

Speciaal voor developers die aan de slag willen met low-code is er de OutSystems Workshop. Onze eigen OutSystems developers helpen deelnemers snel op weg. Een workshop duurt ongeveer een dagdeel. Aan het eind van de workshop gaan deelnemers naar huis met een zelfgemaakte app op hun telefoon en hebben ze een mooie start gemaakt.  

Aan de Proefdag en Workshop zijn geen kosten verbonden. Meer informatie vind je op deze pagina, waar je je ook kunt aanmelden.

Meer weten over Synobsys?

Ook interessant?

Low-code softwareontwikkeling laat digitale transformatie versnellen

Low-code softwareontwikkeling speelt een cruciale rol bij de versnelde digitale transformatie die nu plaatsvindt. Want als de coronacrisis iets heeft opgeleverd, zijn het waardevolle inzichten en ervaringen voor de moderne werkomgeving. En alle obstakels die er eerder waren voor de digitale transitie zijn sinds COVID-19 volledig van tafel. Alleen hoe gaan we alle plannen en ambities goed én snel realiseren met relatief weinig softwareontwikkelaars? Juist: met low-code ontwikkelaars.

Meer lezen
Standaard legacy systeem wordt al snel hybride software.

Legacy systeem vervangen met standaard, maatwerk of hybride software?

Wanneer organisaties verouderde legacy systemen vervangen, staan ze al snel voor de keuze: wordt het standaard of maatwerk software? Of een mengvorm? In veel gevallen blijkt zo’n hybride tussenvorm de meest interessante oplossing. Zolang je maar goed weet, welke onderdelen je in de standaard- of maatwerk-laag benut.

Meer lezen
Benieuwd hoe Synobsys uw digitale transformatie vaart geeft?

Aanmelden nieuwsbrief